Nabij zorg- en welzijnsaanbod

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

De gemeente zorgt voor een breed en kwaliteitsvol zorgaanbod binnen Kalmthout. Daardoor vind je in Kalmthout al uiteenlopende initiatieven rond laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg, uitgebreide thuiszorg voor ouderen, psychiatrische thuiszorg en ondersteuning van mantelzorgers.

  • De bestaande samenwerking met lokale en regionale zorgaanbieders en de eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen zetten we verder. We willen dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Dichtbij huis en aangepast aan de hulpvraag en de zorgnood. Samen met vertegenwoordigers van de ELZ maken we werk van een toegankelijke en nabije eerstelijnsgezondheidszorg. Een goed en gestructureerd overleg met de ELZ wordt opgestart voor de uitbouw van het lokaal beleid over gezondheidszorg. We zorgen voor een goede informatiedoorstroming naar de inwoners over het zorgaanbod en de preventieve zorgacties in Kalmthout.
  • In 2025 opent een gloednieuwe polikliniek in Kalmthout. Het is een initiatief van AZ Klina in goed overleg met de gemeente Kalmthout. Inwoners zullen er terecht kunnen voor een hele reeks medische specialisaties. Dit initiatief zorgt voor een ruimer en nabij aanbod van specialistische zorgen zodat deze beter bereikbaar worden voor minder mobiele inwoners. We kijken erop toe dat het aanbod tegemoet komt aan de noden van de bewoners en afgestemd wordt met de lokale zorgaanbieders.

Buurtgericht

  • De komende jaren dreigt een tekort aan zorgverleners, ook in Kalmthout. Daarom maken we samen met de eerstelijnszone een actieplan op met maatregelen zodat voldoende zorgverstrekkers aan de slag blijven in onze gemeente. De gemeente onderzoekt om ondersteunende initiatieven te nemen voor een gepaste en bereikbare huisvesting voor zorgverleners.
  • Gezond zijn betekent ook je goed in je vel voelen. Daarom onderschrijven we het belang van ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg. Er is nood aan ondersteuning van de thuiszorg in dit kader, alsook de mogelijkheid om zowel voor jongeren als volwassenen laagdrempelige psychologische begeleiding te kunnen aanbieden.
  • We nemen ook verder initiatieven ter ondersteuning van de buurtgerichte zorg. Met de toenemende vergrijzing in onze gemeente moeten we daarom meer inzetten op de informele zorg en welzijn en ondersteunen van mantelzorgers. We zorgen voor begeleiding van ouderen in de strijd tegen de eenzaamheid en versterken de sociale netwerken in de wijken. Dat brengt de  zorgnoden tijdig in beeld, zodat we de mensen kunnen toeleiden naar de gepaste zorg. Zo versterken we de geborgenheid in onze wijken. De dienstencentra en dorpshuizen spelen in deze belangrijke rol.

Samenwerken aan welzijn

  • De volledige organisatie van de zorg staat onder druk. Het gaat hierbij over eerstelijnsgezondheidszorg en dringende geneeskundige hulpverlening maar ook over geestelijke gezondheidszorg, preventieve gezondheidszorg, de ouderen- en thuiszorg, enz.
  • Voor een duurzame toekomst van de gezondheidszorg is het een grote uitdaging de huidige versnippering in de zorg tegen te gaan. We moeten leren samenwerken door de schotten van zorgorganisaties en domeinen heen.
  • Regionale samenwerking en intensieve samenwerking met zorg- en welzijnsactoren zijn nodig om de mensen optimaal te kunnen ondersteunen in hun zorgnood. Bijkomend is de rol van de eerstelijnszone om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen, niet meer weg te denken. De eerstelijnszone draagt bij tot een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen.

Krachten bundelen met welzijns- en zorgpartners

  • Partners in dit verhaal zijn ELZ Noorderkempen, Klina, CAW, Kruispunt, Tejo, VDAB, Spectrum-Monnikenheide, Kompas en tal van andere organisaties. We blijven daarvoor zoeken naar goede en brede samenwerkingsverbanden om de juiste zorg te kunnen bieden aan iedereen die er behoefte aan heeft. De gemeente voert in deze de regie van het lokale welzijnsbeleid. We doen dat in samenwerking en permanent overleg met de verschillende zorgpartners. In deze tijden, vol maatschappelijke uitdagingen, zijn we niet meer in staat om alles zelf of alleen te realiseren. Krachten moeten gebundeld worden en voor de burger is de nabijheid van dienstverlening van essentieel belang
  • We zetten ook gericht in op een lokaal armoedebeleid. Wie in armoede leeft ervaart uitsluiting op allerlei levensdomeinen. Dit leidt tot minder kansen op volwaardige deelname aan de lokale samenleving. De gevolgen van armoede zijn zowel voor de persoon of het gezin zelf als voor de samenleving negatief. Naast het versterken van mensen in armoede, willen we werk maken van het voorkomen dat mensen in armoede belanden door vroegtijdig mensen te contacteren die in de risicozone zitten.
  • De sociale site ‘Kantine Bezemheide’ wordt verder verankerd binnen de werking van de gemeentelijke organisatie. We blijven daar inzetten op een ruim aanbod samen met de  vrijwilligers van ’t Kruideniertje, ’t Winkeltje, Rap Op Stap, De Stek, het Open Leersalon, Koffie & Formulieren van CAW, info door woonmaatschappij De Voorkempen, Uitpas, Digipunt, Ligo en Samentuin Kantine Bezemheide.
  • We laten mensen in armoede dus niet aan de kant staan. Dat betekent dat we de nodige ondersteuning bieden aan mensen in armoede op maat van hun mogelijkheden en talenten. We werken  ook samen met mensen in armoede en hun organisaties met het oog op een betere aanpak.

Sterk lokaal sociaal beleid

  • We kiezen voor een bestuur dat dicht bij zijn mensen staat. Zeker in ons sociaal beleid is de gemeente het best geplaatst om de noden van de lokale bevolking in te schatten. We zien erop toe dat het lokale hulp- en dienstverleningsaanbod op die noden is afgestemd en zorgen voor een toegankelijke hulp- en dienstverlening.
  • De gemeente en het OCMW vervullen op die manier een regierol, en  kunnen ervoor zorgen dat de wirwar aan hulp- en dienstverlening leesbaarder wordt voor de burger en ook (tijdig) terecht komt bij wie het nodig heeft.
  • Met het oog op een meer toegankelijke hulp- en dienstverlening moet het lokaal bestuur, eventueel samen met andere lokale besturen, die dienstverlening van het OCMW nog verder uitbouwen tot een herkenbaar aanspreekpunt voor burgers in verband met het aanbod aan sociale hulp- en dienstverlening. Er wordt ingezet op rechtenverkenning, vraagverheldering en eventueel doorverwijzing naar de gepaste hulp- en dienstverlening.

Lokaal activeringsbeleid

  • Het belang van werk in een leven kunnen we niet onderschatten. Kwalitatief werk verbindt mensen, geeft eigenwaarde en zorgt voor integratie in de samenleving.  Het is een plek waarin mensen hun talenten en competenties kunnen ontwikkelen en inzetten. De  arbeidsmarkt kent vandaag een ongekende krapte, waardoor we iedereen nodig hebben om onze welvaartstaat in stand te houden.
  • Ook de gemeente en het OCMW spelen een rol in het ondersteunen van mensen in hun traject naar werk, zeker voor zij die het vandaag moeilijker hebben om die aansluiting te maken. Daarom maken we werk van een lokaal activeringsbeleid waarin we oog hebben voor onze ouderen, jongeren en nieuwkomers.
  • We begeleiden en activeren mensen met een leefloon door te zoeken naar een voldoende groot en gevarieerd aanbod aan werkplekken.
  • In ons streven naar een duurzaam activeringsbeleid doen we dat bijkomend via het Lokaal Activeringspact van de Vlaamse overheid. Daarmee voeren we extra inspanningen om leefloongerechtigden en Oekraïense ontheemde te activeren. In samenwerking met KINA loopt het project Capacity Building, waarbij meer aandacht gaat naar de begeleiding van mensen die nog verder verwijderd zijn van de arbeidsmarkt.

Een gezonde gemeente

  • Kalmthout streeft ernaar om een ‘gezonde gemeente’ worden. Gezonde mensen zijn blije mensen. En een gezonde gemeente is een aantrekkelijke gemeente. Elke inwoner, bezoeker en medewerker moet kunnen opgroeien, wonen, werken, spelen in een gezonde leefomgeving waarin er meer sociale samenhang is en meer gelijke gezondheidskansen voor iedereen weggelegd zijn. We werken daarvoor verder samen met het LOGO.
  • We blijven inzetten op acties rond mentaal welbevinden, geestelijke gezondheidszorg, verslavingspreventie, rookstop, beweging en ziektepreventie.

Gelijke kansen

  • We maken verder werk van een gelijke kansenbeleid. Al onze inwoners zijn unieke individuen die een diverse reeks kenmerken dragen : leeftijd, sociaaleconomische situatie, opleidingsniveau, afkomst, fysieke of mentale beperking, genderidentiteit en zo meer. Het lokaal bestuur draagt een belangrijke verantwoordelijkheid dat al onze inwoners gelijke kansen krijgen en zich thuis voelen in de gemeente. Daarvoor moeten we aandacht hebben voor de verschillende kenmerken van de inwoners. Door aandacht te hebben voor verschil, creëren we gelijke kansen.

Gerelateerde standpunten