Investeren in mooie openbare ruimte

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Kalmthout is een mooie gemeente met veel open ruimte en prachtige natuur. Die kwaliteiten willen we doortrekken naar het publieke, openbare domein. Daar komen veel mensen samen. We maken daarom werk van mooie dorpscentra, met aantrekkelijke pleinen en gebouwen.

Een vernieuwd dorpscentrum

Met de bouw van het nieuwe gemeentehuis en het dienstencentrum op het Kerkeneind wordt de aanzet gegeven voor een vernieuwd dorpscentrum in Kalmthout. Zo zorgen we voor een centrale dienstverlening in een aantrekkelijke dorpskern. Er zullen zo’n 110 medewerkers in het nieuwe gemeentehuis werken, dat een duidelijke opsplitsing heeft tussen de balie- en loketwerking en de administratieve ruimtes.  Ook de medewerkers van het OCMW aan Heuvel verhuizen mee naar het Kerkeneind.

  • De huidige bouwwerken vormen het centrale punt van een traject naar een mooier en meer verkeersveilig dorpscentrum rond het Kerkeneind, dat gefaseerd zal heringericht worden. Op die manier maken we werk van een mooiere dorpskern, met veel plaats voor ontmoeting. 
  • Er komt een ruime parking met waterdoorlatende ondergrond en bomen achter het gemeentehuis. Tussen de kerk en het gemeentehuis creëren we een groen belevingsplein. Ook het pleintje voor de Bib krijgt een make-over, waarbij we de huidige fontein kindvriendelijk maken. Het doel is om van heel Kerkeneind en bij uitbreiding de Driehoekstraat meer één geheel te maken. We werken een plan uit om die omgeving verkeersveilig in te richten.
  • Door de centralisatie van de gemeentelijke diensten komen er enkele gebouwen leeg te staan. Die worden verkocht. Het gaat over ‘de Chapel’, de woning rechts naast Bib Kalmthout waar de dienst Vrije Tijd werkt. Ook het huidige gebouw van het dienstencentrum wordt verkocht.
  • Het OCMW-gebouw op Heuvel, ‘Villa Zwaluwdak’, blijft in gemeentelijke handen en wordt na verbouwingen de nieuwe stek voor Muzarto, de academie voor muziek en woord. We zorgen ook voor toegankelijke ontmoetingsruimte op en rond deze site op wijk Heuvel.
  • De Oude Pastorij aan het Kerkeneind, het oudste gebouw van Kalmthout, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe culturele bestemming na de verhuis van Muzarto.

Gefaseerde uitvoering Masterplan Diesterweg

  • De terreinen en gebouwen van Diesterweg bieden een unieke ruimte voor ontmoeting, ontspanning, spel en plezier. Met de opmaak van het Masterplan Diesterweg wordt de toekomstvisie vastgelegd voor deze fraaie gemeenschapsruimte in het groen, midden in Kalmthout.
  • De volgende jaren zullen we gefaseerd investeren in de renovatieplannen van de oude gebouwen en de herinrichting van de buitenruimte. De bestaande initiatieven en organisaties blijven gehuisvest in de gebouwen. Tegelijk zoeken we nieuwe en passende bestemmingen voor de andere ruimten, met o.a. een kleinschalige horecagelegenheid met terras.
  • De buitenruimte wordt heringericht : met een nieuwe hoofdparking via de Hollekelderstraat en met zachte verbindingen tussen de verschillende terreinen. We zorgen ook voor een betere bereikbaarheid van de kinderopvang in Diesterweg.

Fraai onthaal aan Kalmthoutse heide

De parking en de gebouwen aan de hoofdparking van de Kalmthoutse heide aan de Putsesteenweg vormen een belangrijke onthaalruimte voor de vele bezoekers van de natuur in onze gemeente.De grootschalige renovatiewerken van het onthaalgebouw lopen stilaan ten einde. De werken gebeuren op initiatief van de Vlaamse overheid, samen met de gemeente Kalmthout.

  • Visit Kalmthout krijgt er een gloednieuwe stek met een duidelijke en aparte inkomruimte.  De inrichting is op maat van de bezoekers, met extra beleving en heldere info. De balie van Visit Kalmthout vormt een zeer belangrijke link tussen het toeristisch aanbod in onze regio en de vele bezoekers.
  • Het Bijenteeltmuseum krijgt ook een vernieuwde inrichting. We starten er met een tijdelijke pop-up invulling die het leven en het belang van de bij creatief voorstelt. Op termijn wordt werk gemaakt van een vernieuwde en aantrekkelijke museumruimte, met plaats voor beleving en interactie.
  • Ook de parkeer- en onthaalruimte voor het gebouw wordt onder handen genomen. Er komt meer buitenruimte voor bezoekers bij de ingang van het gebouw. De parkeerruimte wordt geoptimaliseerd en heraangelegd. De oversteek van de Putsesteenweg tot in de Kalmthoutse heide krijgt daarbij extra  aandacht. Die wordt veiliger ingericht voor de wandelaars.
  • Samen met de nieuwe fietspaden langs de Putsesteenweg krijgt deze toeristische omgeving de komende jaren een complete opsmuk. Zo maken we werk van vernieuwde gebouwen met een aantrekkelijke bestemming, kwaliteitsvolle buitenruimte en een vernieuwde en veiligere hoofdtoegang van de Kalmthoutse heide.

Meer parkeerruimte aan Strijboshof

  • De volgende jaren lossen we het aanhoudende probleem op van het tekort aan parkeerplaatsen aan taverne Strijboshof in het gemeentelijk park. Er wordt een nieuwe en ruime groene parking aangelegd achteraan, aansluitend aan het domein.
  • De herbestemming van het gebied werd daarvoor al goedgekeurd via het RUP Strijboshof. Ook de nodige gronden zijn reeds aangekocht. De volgende stap is de opmaak van de plannen en de aanleg van de nieuwe parkeerruimte. We doen dat gelijktijdig met de aanleg van de fietspaden langs de Achterbroeksteenweg in 2025. Daardoor verdwijnt immers beschikbare parkeerruimte langs deze gewestweg.
  • Ook het park zelf wordt goed onderhouden en aantrekkelijker gemaakt voor wandelaars en bezoekers.

Proper water in de grachten

  • Bij de aanleg van nieuwe fietspaden, investeren we tegelijk ook in nieuwe riolering en propere grachten in de betrokken straten. Volgende fietspadenprojecten gaan gepaard met een kwaliteitsvolle afvoer van vuil water in de riolering en de gerichte opvang van regenwater via de grachten : Achterbroeksteenweg, Jos Tilborghsstraat, Brasschaatsteenweg, Putsesteenweg en Heikantstraat.
  • Een nieuw groots rioleringsproject is gepland voor de volledige omgeving van de Geusenbacklaan in Heide. Dat kan worden gerealiseerd na de aanleg van de riolering aan de Putsesteenweg. Ook de omgeving van Cuylitshofstraat, Kinderwelzijnstraat en Rozendreef kan rekenen op nieuwe wegenaanleg met riolering en propere grachten.
  • Tegelijk worden de plannen opgemaakt voor nieuwe riolering in de Kruisstraat, op de grens met buurgemeente Wuustwezel. Ook voor de wijk de Greef, met De Vletlaan, Het Ziel en de Turfvaartlaan, worden rioleringsplannen voorbereid en uitgewerkt.

Nadenken over toekomst kerkgebouwen

  • De volgende jaren zijn belangrijk om na te denken over de bestemming van de kerkgebouwen in Kalmthout. De kerkelijke overheid heeft beslist om vanaf 2026 te evolueren van 5 naar 2 parochies (Centrum & Achterbroek) in Kalmthout. De parochies van Heide en Heuvel worden samengevoegd met het Centrum, parochie Nieuwmoer wordt samengevoegd met de parochie van Achterbroek.
  • De nevenbestemming van de kerk van Heide ligt vast. Club Kalmthout organiseert er in ‘Kerktheater’ regelmatig podiumvoorstellingen, telkens met veel belangstelling. Bij de herbestemming van het kerkgebouw zullen we de inrichting van het Kerktheater verder omvormen en afwerken tot een volwaardige theaterzaal.
  • Ook voor de kerk van Heuvel is het uitkijken naar een gepaste nevenbestemming. Via het traject ‘Kerkplus’ van de provincie Antwerpen starten we hier een participatietraject op met de parochie en de bewoners van de wijk om samen na te denken over een toekomstige nevenbestemming.
  • We houden het toekomstig beheer van de parochiezalen van Achterbroek en Nieuwmoer tegen het licht. Beide zalen zijn in parochiaal beheer en in eigendom van het Bisdom. Er worden zeer regelmatig activiteiten, feesten en bijeenkomsten georganiseerd.
  • De parochiezalen van Achterbroek en Nieuwmoer hebben nood aan nieuwe materiële voorzieningen, nodig voor een kwaliteitsvolle uitbating. We ondersteunen daarom de onderhoudswerken, om de toekomstige invulling van de zalen te verzekeren. Ze vervullen immers een belangrijke functie van ontmoeting in de wijken. In die zin worden afspraken gemaakt met de parochiale  teams van vrijwilligers en de eigenaar van de gebouwen.

Gerelateerde standpunten