Onze gemeente kent een bloeiend jeugdverenigingsleven dat gesteund is op de vrijwillige inzet van vele jonge mensen. Deze inzet verdient veel waardering omdat jeugdverenigingen en –ontmoetingsplaatsen bij uitstek jongeren ertoe aanzetten hun talenten te ontplooien en ter beschikking te stellen van de groep waarin ze actief zijn. Jeugdbeleid is investeren in de toekomst van iedere jongere en aldus de hele samenleving. Uit respect voor onze jongeren beperken we onze dialoog met hen uiteraard niet tot enkel het jeugdbeleid, maar nemen we hun stem serieus in alle beleidsdomeinen.
In Kalmthout wonen ruim 5000 kinderen en jongeren onder de 25 jaar. Zij vormen de toekomst van onze gemeente. Het lokale jeugdbeleid moet inclusie nastreven, om zo haar emancipatorische functie te versterken. Dit betekent dat men moet proberen om de hele groep van jongeren vandaag te bereiken, van de allerkleinsten tot de jongvolwassenen. Het lokale jeugdbeleid moet in het bijzonder streven naar ontmoeting en verbinding tussen jongeren. We gaan steeds in dialoog met de jongeren. Participatie van jongeren, via de jeugdraad, maar ook lossere initiatieven en in verschillende beleidsdomeinen, is de sleutel tot succes een succesvol jeugdbeleid.
Gefaseerde uitvoering Masterplan Diesterweg
- Domein Diesterweg is een prachtige, groene locatie midden in Kalmthout. Het biedt plaats voor heel wat activiteiten van organisaties en verenigingen, vooral voor kinderen en jongeren. Via een Masterplan worden plannen opgemaakt voor de gefaseerde renovatie van de gebouwen en de inrichting van de buitenterreinen.
- Er wordt daarbij grondig nagedacht over de toekomstige bestemmingen van de gebouwen. Diesterweg is en blijft een domein met primaire bestemming voor spel, sport, ontwikkeling en ontmoeting van kinderen en jongeren.
Vernieuwde speelterreinen en jeugdlokalen
- De speelterreinen in Kalmthout worden goed gebruikt door de kinderen en kleuters. De bestaande speelterreinen worden jaarlijks onderworpen aan controles en onderhoud van de speeltoestellen. Gebreken toestellen worden zo tijdig gerepareerd of vervangen, verouderde speelterreinen worden integraal vernieuwd. In de Guido Gezellelaan in Heide wordt een avontuurlijk speelterrein gecreëerd in het Crossbosje. Het speelterrein achteraan de Verbiststraat wordt ook vernieuwd. We voorzien ook nieuwe sport- en spelinfrastructuur met skatetoestellen in Nieuwmoer. Elke twee jaar vernieuwen we een speelterrein.
- We garanderen tevens via het label ‘Goe gespeeld!-gemeente’ een positief speelklimaat voor kinderen en jongeren. Spelende kinderen en jongeren krijgen daarbij voldoende ruimte. Bij elke beleidsmaatregel houden we zo terdege rekening met de impact op kinderen en jongeren.
- De lokalen van de verschillende jeugdverenigingen zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen. Ze worden doorheen het jaar intens gebruikt voor de werking van de jeugdvereniging. Kwaliteitsvolle lokalen zijn daarom belangrijk. Als gemeente ondersteunen we de vernieuwing van de jeugdlokalen met een cofinanciering tot wel 70%. De volgende jaren overleggen we met Chiro S-Jo in Heide, Chiro Mejoca en KLJ in Achterbroek voor de gefaseerde vernieuwing van hun lokalen.
Renovatie Govio
- We maken een totaalplan op in samenwerking met de jeugdraad voor de renovatie van Jeugdhuis Govio. Het pand is verouderd en aan een structurele renovatie toe. De jeugdverenigingen en de jongeren van Kalmthout worden nauw betrokken bij deze plannen. Tegelijk wordt de werking van het jeugdhuis tegen het licht gehouden. Die verdient een nieuwe impuls en een ambitieuze omkadering. De laatste jaren vinden minder jongeren de weg naar het jeugdhuis.
- Het doel is om vanuit de ervaring en traditie van jeugdhuis Govio te streven naar een ‘open jongerencentrum’, waar men terecht kan voor ontmoeting, ontspanning en ontplooiing. De fuifzaal wordt ook heringericht, zodat deze meer kan gebruikt worden voor evenementen voor jongeren in en rond Kalmthout.
Mentaal welzijn
- We ontwikkelen nieuwe acties rond mentaal welzijn, specifiek gericht op jongeren. Zij ontwikkelen nog volop een eigen identiteit en komen voor heel wat nieuwe situaties en uitdagingen te staan. We maken mentaal welzijn bij jongeren meer bespreekbaar door in samenwerking met de scholen, de bestaande preventieve diensten en hulpverleners een actieplan uit te werken.
Voldoende en kwalitatieve kinderopvang
- Zorgen voor voldoende en kwalitatieve kinderopvang in onze gemeente blijft een belangrijk engagement. We blijven in Kalmthout streven naar bijkomende opvangplaatsen in de kinderopvang. Onthaalouders en kinderdagverblijven kunnen blijven rekenen op voldoende steun via premies en informatie. De Kalmthoutse scholen en de voor- en naschoolse opvang genieten eveneens van steun vanuit de gemeente voor hun opdrachten inzake kinderopvang.
- We onderzoeken de mogelijkheden van het organiseren van een kwalitatief aanbod van cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten in directe aansluiting tot de school- en opvangtijd.
De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle lokale spelers (onderwijs, welzijn, cultuur, jeugd en sport …) hier zo goed mogelijk samenwerken. De gemeente heeft hier de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit. - Via het ‘Huis van het Kind’ wordt de dienstverlening van alle betrokken partners gebundeld. Via een goed georganiseerd overleg stimuleren we het contact en de samenwerking tussen de partners. Binnen het Huis van het Kind is ook het 'loket kinderopvang' actief. Hier kunnen de kersverse ouders terecht om een overzicht te krijgen van de verschillende opvangmogelijkheden bij onthaalouders, kinderdagverblijven en crèches voor hun baby of peuter.
- Het LOK, lokaal overleg kinderopvang, werkt goed samen en houdt de vinger aan de pols over de noden bij de organisaties die betrokken zijn bij kinderopvang in Kalmthout. We blijven de werking van het LOK goed opvolgen en betrekken dit overlegorgaan bij de uitwerking van het beleid inzake kinderopvang.
- De huisvesting van de buitenschoolse kinderopvang in Heide aan de Heibloemlaan heeft nood aan een grondige renovatie. Voor de buitenschoolse opvang in Nieuwmoer zoeken we meer geschikte huisvesting in basisschool De Maatjes.
Gerelateerde standpunten
- Onze speerpunten
- Gezonde financiën
- Betaalbaar en kwalitatief wonen
- Doordachte ruimtelijke ordening
- Investeren in mooie openbare ruimte
- Gezellige buurten
- Veilig verkeer
- Veilige gemeente
- Nabij zorg- en welzijnsaanbod
- Een lokaal gezinsbeleid
- Steun aan lokale ondernemers
- Toekomst voor de landbouw
- Kalmthout, een 'duurzame gemeente'
- Natuur en toerisme troef
- Investeren in vrije tijd
- Leeftijdsvriendelijke gemeente
- Cultuur brengt mensen samen
- Degelijke sportfaciliteiten
- Lokaal onderwijs
- Actieve participatie