We streven ernaar om de unieke charme van onze gemeente te behouden, terwijl we moderne voorzieningen en woonmogelijkheden ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van alle inwoners. Dit betekent dat we inzetten op duurzame woningbouw die respect toont voor het landschap en de natuur, met oog voor energiebesparing en milieuvriendelijke materialen.
Een goede leefomgeving gaat echter verder dan alleen de woning zelf. Met een doordachte ruimtelijke ordening, gezellige buurten, mooie openbare ruimten, veilig verkeer en leven, en een nabij zorg- en welzijnsaanbod willen we ons inzetten voor een inclusieve woonomgeving die voldoet aan de behoeften van zowel jong als oud.
Een goede ruimtelijke ordening bepaalt het wonen in Kalmthout. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) en de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) bevatten de belangrijkste krijtlijnen voor deze goede ruimtelijke ordening. Zo versterken we de dorpskernen terwijl de groene en open ruimten beschermd en gevrijwaard blijven.
- De verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen zijn de handleiding voor de toekomstige woonontwikkelingen. We maken ook werk van de voorbereiding voor de opmaak van een gemeentelijk ‘ruimtelijk beleidsplan’, als opvolger van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Daarmee wordt een eerste aanzet gegeven voor een vernieuwde ruimtelijke visie voor Kalmthout, op basis van de actuele uitdagingen en inzichten inzake ruimtelijke ordening.
- Voor twee gebieden worden concrete inrichtingsplannen opgemaakt:
- Stationsomgeving Kalmthout (4 ha) :
De invulling van de voormalige sportvelden naast het station van Kalmthout is duidelijk voor ons : nieuwe betaalbare woningen voor jonge gezinnen en ouderen, met voldoende publieke ruimte voor groen en water in het gebied en een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aan de stationsparking. Deze plannen worden verder concreet vastgelegd en de komende jaren gefaseerd uitgevoerd. We leggen daarbij sterk de nadruk op de bestaande open ruimte en de kwaliteit die het terrein vandaag ook biedt voor passanten en de omgeving.
- Kerkeneind-Oost (8 ha) :
Een masterplan legt de concrete inrichting vast van het gebied achter de kerk van het Centrum. Dit is zowat het laatste niet ontwikkelde woongebied van die grootte en is gelegen tussen Kerkeneind, Driehoekstraat en Foxemaatstraat. Hier is plaats voor nieuwe woningen, waaronder een deel sociale woningen. In het plangebied wordt ook ruimte voorzien voor een nieuw, centraal politiekantoor, gelegen achter de brandweerkazerne.
- Nieuwe woonvormen krijgen meer en meer plaats in nieuwe verkavelingen. Woningdelen, kleinschalig wonen, zorgwonen, gemeenschappelijke ruimten en betaalbaar wonen vormen daarbij belangrijke uitgangspunten. Daarbij streven we steeds naar een aangenaam evenwicht tussen individueel en collectief wonen.
- De recent goedgekeurde leidraad voor meergezinswoningen zorgt voor een duidelijk kader over wat kan en niet kan voor de bouw van appartementen in Kalmthout. Dit biedt een houvast voor zowel de ontwikkelaars, als voor het lokaal beleid. De leidraad spreekt zich uit over ontwikkelingen binnen een aantal afgebakende gebieden in onze gemeente. Concreet gaat het over de centrale woonband in het centrum van Kalmthout en meer specifiekere kernen zoals Nieuwmoer, Achterbroek en Heide. Deze leidraad met nieuwe richtlijnen bepaalt niet alleen de bouwhoogte en het ontwerp van appartementen. Het biedt ook houvast voor duurzamere mobiliteit, groene ruimten en water. De leidraad wordt als beleidsinstrument geëvalueerd en eventueel aangepast aan nieuwe ruimtelijke inzichten inzake meergezinswoningen.
- Naast al het nieuwe blijven we ook aandacht hebben voor ons uniek erfgoed. De Kalmthoutse erfgoedlijst met waardevolle woningen wordt de volgende bestuursperiode verder geactualiseerd en aangevuld. In samenwerking met Erfgoed Voorkempen duiden we waardevolle woningen over gans Kalmthout aan, bovenop de bestaande lijst met woningen binnen de goedgekeurde BPA’s en RUP’s Woonbos 1 en 2. Op die manier geven we een blijk van waardering voor deze panden en hun eigenaars. We voeren voor deze woningen ook een lokale erfgoedpremie in, die kan aangevraagd worden bij de renovatie van deze panden.