De groep ouderen in Kalmthout neemt toe. Met 22,9% zijn er in onze gemeente meer 65+ers dan gemiddeld in Vlaanderen (21,1%). De vergrijzing neemt toe en daar moeten we ook de volgende jaren rekening mee houden. Het percentage van 65+ en 80+ bewoners zal binnen Kalmthout de komende jaren sterker stijgen dan de gemiddelden in de provincie Antwerpen en Vlaanderen.
We willen verder werk maken van een leeftijdsvriendelijke gemeente, over de verschillende beleidsdomeinen. Een goede samenwerking met de ouderenadviesraad (OAR) staat daarbij voorop. Zij zijn de vinger aan de pols voor de verwachtingen en prioriteiten van de ouderen in Kalmthout, die vaak samen komen bij verenigingen of als vrijwilliger actief zijn bij uiteenlopende projecten.
Een leeftijdsvriendelijke gemeente erkent de uiteenlopende competenties van ouderen. Iedereen krijgt er de kans om actief ouder te worden. Ouderen kunnen er blijven participeren en zich blijven ontplooien. Drempels worden weggenomen en waar nodig wordt ondersteuning voorzien. De waardevolle rollen die ouderen vervullen worden er erkend en gewaardeerd.
Dit zijn onze algemene uitgangspunten in het ouderenbeleid in Kalmthout :
- Een sterk lokaal zorgbeleid
- Een levensloopbestendig lokaal woonbeleid
- Ouderen moeten zich vlot en comfortabel kunnen verplaatsen
- Een digitaal inclusieve omgeving
- Voldoende ontmoetingsplekken
Ouderen hebben specifieke behoeften en maatschappelijke uitdagingen. Die komen vooral tot uiting in welzijn en zorg, wonen, mobiliteit.
- We zetten sterk in op voldoende zorg- en een betaalbaar hulpaanbod op maat van de ouderen in Kalmthout. We moeten ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Gelukkig en gezond ouder worden is ieders wens. Ouderen moeten de kans krijgen om zo lang mogelijk op een actieve wijze deel te nemen aan het maatschappelijk leven in Kalmthout.
- Aangepast en betaalbaar wonen is een belangrijke uitdagingen voor ouderen. We blijven inzetten op het voorzien van sociale huurwoningen, op maat van de ouderen. In de Zoete Dreef is zo’n betaalbaar huuraanbod volop in opbouw. Bij de inrichting van de appartementen is alvast rekening gehouden met de doelgroep ouderen, door één slaapkamer te voorzien en rekening te houden met een vlotte toegankelijkheid. Dat zorgt ervoor dat bij de toewijzing ervan de ouderen voorrang krijgen. Ook bij nieuwe projecten inzake sociale huurwoningen voorzien we een aangepast en betaalbaar aanbod voor de oudere bewoners.
- Het gemeentelijk woonloket speelt een belangrijke rol voor ouderen met informatie over het aanpassen van de woning en de kwaliteit van de woningen. Vaak moeten woningen van ouderen aangepast worden om er comfortabel te kunnen blijven wonen op latere leeftijd. We zorgen voor een goed overleg tussen het woonloket en de ouderen in Kalmthout. Via de ouderenverenigingen en de OAR worden daartoe bijkomende initiatieven genomen.
- We zorgen voor veilige en toegankelijke voet- en fietspaden, die ook gebruikt worden door ouderen en minder-mobiele bewoners. Voetpaden moeten veilig en obstakelvrij zijn, moeten uitnodigen tot meer stappen en mogen geen obstakel zijn om het huis te verlaten. Via het voetpadenplan zorgen we voor een systematische aanpak om te komen tot veilige en begaanbare voetpaden. Meer beweging te voet komt immers ook de gezondheid van de mensen ten goede. Wandelen wordt laagdrempeliger als ouderen ook weten dat ze ergens kunnen pauzeren, daarvoor voorzien we voldoende rustplaatsen door banken te plaatsen. We hebben ook oog voor sanitaire ongemakken en noden, door voldoende toegang tot een toilet te voorzien.
- Steeds meer ouderen maken gebruik van de elektrische fiets. Het stelt hen in staat om meer en langer te genieten van het fietsen in onze mooie omgeving. Een veilige fietsroutenetwerk is daarvoor essentieel, evenals veilig met zo’n elektrische fiets kunnen rijden. De volgende jaren volgt de uitvoering van een ambitieus en bijkomend aanbod van veilige fietspaden, vooral langs de drukke gewestwegen. In overleg met de OAR, ondersteunen we cursussen veilig elektrisch fietsen.
- We streven naar goed bereikbare zorginstellingen in onze gemeente en in de regio. Niet alleen via de bestaande vervoersmiddelen, zoals de Handicar en Mobitwin, we blijven ook aandringen bij de Vlaamse overheid om voldoende openbaar vervoer op maat van ouderen te voorzien.
- Fysieke en digitale toegankelijkheid zijn twee uiterst belangrijke aandachtspunten in het ouderenbeleid. We zorgen voor goed toegankelijke publieke gebouwen en permanent onderhouden openbaar domein. Ook de digitale toegankelijkheid blijft voor de ouderen dikwijls een uitdaging. Kalmthout sprong al zeer vlug mee op de kar via het aanbod van Digidak en zorgt via de vrijwilligers al vele jaren voor opleidingen op maat van ouderen. Dit aanbod breiden we verder uit . De digitalisering van onze samenleving biedt vele kansen, maar er zijn ook valkuilen. We omarmen de technologie, maar zullen altijd pleiten voor een fysieke dienstverlening en menselijk contact bij basisvoorzieningen.
- We streven ook naar ontmoetingsplekken voor ouderen in heel Kalmthout. In de dienstencentra, de dorpshuizen, de horeca en de verschillende zalen in de wijken komen ouderen nog veel samen. Dat is een aangename en gezellige vorm van ontmoeting en is van groot belang voor eenzame ouderen. Per wijk wordt nagegaan wat de materiële noden zijn bij de verschillende ontmoetingsplaatsen voor ouderen en of er nieuwe ruimte moet georganiseerd worden, die toegankelijk is.
- Met meer kansen tot ontmoeting en gezelligheid in de publieke ruimte zetten we extra in tegen vereenzaming bij ouderen. Nog al te veel sluipt er eenzaamheid achter de muren bij ouderen in hun woning. Vanuit het lokaal dienstencentrum worden daarom bijkomende acties en initiatieven tegen eenzaamheid opgezet. Dat kan met bijkomende bankjes, een aanspreekpunt rond eenzaamheid en een buddy-systeem van ‘mee-stappers’ voor ouderen in hun omgeving.
- Ouderen komen graag buiten in Kalmthout. We maken daarom meer werk van activiteiten op maat van ouderen en stimuleren organisaties en verenigingen om hier nog meer op in te zetten. Dergelijke activiteiten brengen mensen samen en haalt ouderen uit hun eenzaamheid.
- We zorgen ook voor meer publiek toegankelijke toiletten. Die worden alvast bijkomend voorzien in het nieuwe gemeentehuis.
Gerelateerde standpunten
- Onze speerpunten
- Gezonde financiën
- Betaalbaar en kwalitatief wonen
- Doordachte ruimtelijke ordening
- Investeren in mooie openbare ruimte
- Gezellige buurten
- Veilig verkeer
- Veilige gemeente
- Nabij zorg- en welzijnsaanbod
- Een lokaal gezinsbeleid
- Steun aan lokale ondernemers
- Toekomst voor de landbouw
- Kalmthout, een 'duurzame gemeente'
- Natuur en toerisme troef
- Investeren in vrije tijd
- Ruimte voor kinderen en jongeren
- Cultuur brengt mensen samen
- Degelijke sportfaciliteiten
- Lokaal onderwijs
- Actieve participatie