Wuustwezel is voor meer dan 80 % onbebouwd en dat biedt heel wat mogelijkheden voor toerisme. Via de Poort naar het Platteland genieten heel wat bezoekers van de rust in onze landelijke gemeente. Ze ontdekken er prachtige fiets- en wandelpaden maar ook onze rijkdom aan erfgoed en bezienswaardigheden.
Zo zijn o.a. de omgeving van het gemeentehuis, de dorpskerk in Wuustwezel, de kern Oud Dorp in Loenhout en de gerenoveerde pastorij zaken die gezien mogen worden.
Goede fiets- en wandelinfrastructuur trekken meer en meer dagjestoeristen. Nieuwe trekpleisters zoals de druppelvormige boompitten in de zomer in het domein Franciscanessen scoren bij het grotere publiek. Overnachten op drie meter hoogte met ’s morgens een uitgebreid ontbijt, dat is een unieke ervaring.
De wandel- en fietsverbinding tussen het domein Franciscanessen in Gooreind en de Poort naar het Platteland in de Dorpsstraat (beter gekend als de Droomverbinding) wordt druk gebruikt.
Het ‘Nonnekespad’ is een nieuw belevingspad van 2,5 km doorheen het domein Franciscanessen. Het loopt langs een tiental speelelementen en luisterpalen die de geschiedenis van het domein en leuke natuurweetjes vertellen. De kunstacademie zorgde voor de gesproken teksten in de luisterpalen.
Onze mand ‘Wezelse Weelde’, met lokale streekproducten is hét cadeau voor eigen inwoners maar heeft zeker ook een grote ambassadeursfunctie naar andere gemeenten toe.
Halfjaarlijks zorgen we voor een activiteitenkalender waarin fietstochten, erfgoedwandelingen, natuurwandelingen of gegidste wandelingen en zelfs af en toe een bedrijfsbezoek worden geprogrammeerd.
Prioriteiten voor toerisme in Wuustwezel
- Toerisme is een economische sector. Los van het eigen aanbod moeten er kansen zijn voor andere economische sectoren om te participeren. Horeca en toerisme gaan hand in hand. Indien nodig verleggen we fiets- of wandelknooppunten, maken we knooppunten bij of nemen we andere maatregelen om toeristen en horeca met elkaar te matchen. Ook zetten we de deur open voor een samenwerking met aanbieders van deelmobiliteit. We kunnen een schakel zijn in het verbinden van groepen met aanbieders van fietsen, scooters,…
- We voeren de regionale promotie op voor trekpleisters zoals de Klot, ons erfgoed, beschermde dorpskernen, het domein Franciscanessen, fietstroeven,…
- De eigen bevolking maken we fier op het erfgoed dat we hebben. Dit via gegidste wandelingen maar ook door middel van QR-codes bij erfgoedelementen zoals gebouwen of straatnamen.
Gerelateerde standpunten
- KINDEREN EN JONGEREN IN WUUSTWEZEL
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- SENIOREN IN WUUSTWEZEL
- GEZONDHEID EN WELZIJN IN WUUSTWEZEL
- ARMOEDE EN SOLIDARITEIT IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- RUIMTELIJKE ORDENING EN WONEN IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL