Cd&v is bekommerd om de gezondheid, de levenskwaliteit en het welzijn van alle inwoners.
Als hartveilige en hartvriendelijke gemeente werden drie nieuwe AED toestellen geïnstalleerd (Braken, LDC Ter Wezel en Koch).
We organiseren minstens tien AED- en reanimatiecursussen per jaar om inwoners vertrouwd te maken met het gebruik van deze toestellen. Bij een hartstilstand zijn de eerste minuten van levensbelang. Onmiddellijk starten met hartmassage verdubbelt de overlevingskansen.
Preventief borst- en darmkankeronderzoek worden actief gepromoot.
Ter preventie van verslaving (alcohol, drugs, gamen, roken, vapen,…) werd een intergemeentelijke preventiemedewerker aangeworven. Zo krijgen we hulp bij sensibiliseringsacties.
Wuustwezel lanceerde ‘Generatie Rookvrij’. We streven ernaar dat onze kinderen niet in contact komen met personen die roken. In dat kader werden alle speelpleintjes en schoolomgevingen rookvrij gemaakt.
Wuustwezel promoot fysieke beweging met de duizend-stappenbordjes.
We besteden de nodige aandacht aan geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn: in onzekere tijden zijn mensen hun houvast wel eens kwijt. Een vertrouwenspersoon, iemand waar je altijd bij terecht kan, is zo belangrijk. Daarom zijn we ingestapt in het Warme Williamverhaal met de gemeenten van de Warme Noorderkempen i.s.m. het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) en de Eerstelijnszone Noorderkempen (ELZ).
We streven ernaar om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Wie info wil, kan de dementiekoffer ontlenen bij de bibliotheek.
We ondersteunen onze mantelzorgers. In samenwerking met andere gemeenten organiseren we maandelijks een gespreks- of infomoment. Tijdens de Week van de Mantelzorger nodigen we hen allen uit op de koffie.
We hebben respect voor alle genderidentiteiten. We hebben in elke deelgemeente een regenboogzebrapad aangelegd om dat respect te uiten. Ook werken we samen met de organisatie ‘Paars’ om in onze scholen rond dit thema te werken.
In de schoot van de Raad voor Gezondheid en Welzijn is er een Werkgroep Toegankelijkheid opgericht. We streven naar toegankelijkheid in al zijn vormen. Daarom hebben we een convenant afgesloten met INTER (Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid) die ons hierover advies geven. De straten in Gooreind, GC Kadans en onze website hebben we al onderzocht op vlak van toegankelijkheid.
Dit zijn onze prioriteiten voor gezondheid en welzijn in Wuustwezel
Lees ook de hoofdstukken over senioren, jongeren en armoede waar verwezen wordt naar gezondheid en welzijn.
- Armoede moet teruggedrongen worden. Een armoedecoördinator spoort actief oorzaken van (kinder)armoede op en werkt de nodige maatregelen uit. We zorgen voor betere huisvesting en een toekomst voor de sociale organisaties die nu gevestigd zijn in sportpark Kattegat. Zie hoofdstuk 5: Armoede en solidariteit in Wuustwezel.
- We richten in de dienstencentra een permanent infopunt op voor mantelzorgers. Hier kunnen reeds actieve of nieuwe mantelzorgers terecht met al hun bekommernissen en praktische vragen. Ook regionaal trekken we de kar voor een uitgebreider aanbod. Specifieke aandacht gaat naar mantelzorgers voor mensen met dementie. Dit sluit aan bij ons streven om een dementievriendelijke gemeente te zijn.
- De gezondheidscoördinator werkt een globaal plan uit om de zeven Vlaamse gezondheidsdoelstellingen mee te realiseren: gezonde voeding, geestelijke gezondheid, kankerpreventie, valpreventie en gezond bewegen, mentaal welzijn voor jong en oud, verslavingspreventie, ccinatie tegen griep en andere besmettelijke ziekten en virussen.
- We vervangen de oude AED toestellen systematisch door nieuwe exemplaren. We organiseren elk jaar minstens tien AED- en reanimatiecursussen. Verenigingen worden aangemoedigd om hartveilig te worden. Zo blijft Wuustwezel een hartvriendelijke en hartveilige gemeente.
- ‘Warme William’ mag hier blijven wonen. Dit project omtrent mentaal welbevinden wordt aangevuld met andere projecten want dit thema blijft actueel en we willen hierop inzetten bij verschillende doelgroepen: van kinderen en jongeren tot senioren.
- Onze strijd tegen verslavingen versterken we. Sensibiliserende acties rond alcohol- en druggebruik, roken, vapen en overmatig gamen worden duidelijk in het straatbeeld.
- Toegankelijkheid wordt een test op élk beleidsdomein. Bij elke beslissing wordt de factor ‘toegankelijkheid’ mee in de weegschaal gelegd. In het domein Franciscanessen leggen we een toegankelijk wandelpad aan. Een ervaringsdeskundige ‘Toegankelijkheid’ wordt aan elk evenement, horeca-aangelegenheid, winkel en openbare instelling aangeboden. Niemand anders kan beter testen of het werkelijk toegankelijk is. Een advies tot verbetering volgt daaruit.
Gerelateerde standpunten
- KINDEREN EN JONGEREN IN WUUSTWEZEL
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- SENIOREN IN WUUSTWEZEL
- ARMOEDE EN SOLIDARITEIT IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- RUIMTELIJKE ORDENING EN WONEN IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- TOERISME IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL