Ruimte om te leven is al vele jaren dé slogan van het lokaal bestuur. Zelfs bij een eventuele bestuurswissel is dit de énige slogan die voor Wuustwezel de lading dekt.
Ruimte is wat we nog hebben.
Ruimte is wat er bedreigd wordt.
Ruimte is wat we moeten beschermen.
Tene quod bene: behoud wat goed is. Voor we praten over de toekomst van de dorpskernen moet het eerst gaan over het behoud van open ruimte.
Deze open ruimte is vandaag eigendom van de Wuustwezelse landbouwers en dat maakt hen partner nummer één om in overleg mee te gaan. Het is dankzij hen dat we de typische vergezichten hebben en het zijn zij over wie we praten als we zeggen dat we die open ruimte willen beschermen. Want om open ruimte open te houden moeten we durven praten over niet bouwen. Dus ook niet door paardenhouders, land- of tuinbouwers.
Van de onbebouwde zone gaan we naar de bebouwde zones in onze gemeente. Steeds vaker gaat het over de onbetaalbaarheid van het wonen vandaag de dag en de nood aan verdichting in Vlaanderen. Ook hier koppelen we dit aan het behoud van open ruimte. Verdichten kan op sommige plaatsen maar het maakt de open ruimte des te belangrijker.
Het eenvoudige principe van de kernvisie blijft voor ons overeind. Dat stelt dat verdichten bespreekbaar is in de kernen maar daarbuiten moet het authentieke dorpskarakter behouden blijven. Hier staan we voor omdat dorps wonen zorgt voor contact tussen mensen. Contact dat eigen is aan onze gemeente.
Het verdoemen van appartementen is te populistisch en daar doen we niet aan mee. Veel oudere inwoners kiezen er bewust voor om hun grote woning in de wijk om te ruilen voor een appartement nabij winkels en dienstverlening. Grotere woningen die op hun beurt een thuis kunnen bieden aan één of meerdere gezinnen.
Dit zijn principes die we de afgelopen jaren gehanteerd hebben en nu zullen worden vastgelegd in het nieuwe Beleidsplan Ruimte dat vanaf 2025 in opmaak zal zijn.
Voor Wuustwezel Centrum heeft onze kernvisie zijn nut bewezen. Ontwikkelaars weten op voorhand waar wat gebouwd mag worden. Zo verdichten we enkel nog in de kern van de dorpen en daarbuiten zetten we in op behoud, kleinschaligheid en open ruimte.
Projecten worden beoordeeld door de omgevingsambtenaar die wordt bijgestaan door een onafhankelijke externe kwaliteitskamer.
Voor de wijk Hofakker hebben we een compromis gevonden. Wellicht zullen tijdens de nieuwe legislatuur 80 gezinnen hier een nieuwe woonst vinden. En bovendien voegen we hier ongeveer 5,5 ha toe aan het openbaar domein. We kunnen hier als het ware een nieuw park creëren dat openstaat voor al onze inwoners. Een echte aanwinst!
Vijftien lokale besturen vormen samen een nieuwe Woonmaatschappij. In het project Akkerhof kregen 28 sociale huurders een nieuwe thuis. Ook werden onze eigen assistentiewoningen overgedragen aan de Woonmaatschappij waardoor ze ter beschikking staan van de meest kwetsbare doelgroep.
Negen jongeren met een mentale beperking of een psychische kwetsbaarheid vonden onderdak op Achter d’hoven. Zij versterken daardoor hun zelfstandigheid. Een mooi voorbeeld van ‘sociale mix’.
Dit zijn onze prioriteiten voor ruimtelijke ordening in Wuustwezel
- De troeven van onze gemeente vastleggen en uitwerken in een nieuw Beleidsplan Ruimte. Voor cd&v is en blijft Wuustwezel een landelijke gemeente. Onze gemeente was al voorloper in het afkondigen van een bouwpauze en een appartementenbelasting. De uitdagingen die nu voor ons liggen zijn niet minder ingrijpend: open ruimte vrijwaren, slim verdichten in het centrum van de gemeente en de term ‘dorps verdichten’ uitwerken en afdwingen.Het nieuwe Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) zal worden opgemaakt waarbij we rekening houden met de gewenste maar ook de bestaande toestand van sommige zones.
- Publieke ruimte wordt aandachtspunt nummer één bij elk gesprek met een ontwikkelaar of architect. Zelf maken we van een kwalitatieve en vooral aantrekkelijke publieke ruimte een prioriteit, bijvoorbeeld in de wijk Hofakker.
- We hebben blijvende aandacht voor betaalbaar sociaal wonen voor jong en oud. We gaan in overleg met projectontwikkelaars om in hun projecten sociale huur- of koopwoningen te voorzien. Idem dito voor seniorenwoningen en woningen voor mensen met een handicap, zodat er een gezonde sociale mix ontstaat waarbij de leefbaarheid centraal staat.
Ook met de Woonmaatschappij werken we aan de hand van hun patrimonium een toekomstvisie uit. - We zoeken naar alternatieve woonvormen om iedereen de kans te geven betaalbaar te wonen: cohousing, samenwonen, grond in erfpacht geven om bouwprojecten te ontwikkelen.
- Cd&v Wuustwezel stimuleert en begeleidt mensen om oudere woningen duurzaam te renoveren.
- We letten op de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimten. We sensibiliseren winkels en horeca om ook hun zaak toegankelijk te maken voor iedereen. Via de raad voor gezondheid en welzijn bieden we een expertenpanel aan die praktische tips kunnen geven.
Ook in de private woningbouw is toegankelijkheid een essentieel onderdeel bij de beoordeling van de omgevingsaanvraag.
Gerelateerde standpunten
- KINDEREN EN JONGEREN IN WUUSTWEZEL
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- SENIOREN IN WUUSTWEZEL
- GEZONDHEID EN WELZIJN IN WUUSTWEZEL
- ARMOEDE EN SOLIDARITEIT IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- TOERISME IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL