Ook in Wuustwezel leven er helaas mensen in armoede. Luister maar eens naar mensen die een huurwoning zoeken of pols eens bij een alleenstaande ouder of een senior met een beperkt pensioen. Armoede bestaat ook in Wuustwezel.
Cd&v pakt armoede structureel aan. De Sociale Kruidenier, Welzijnsschakels en Arktos zijn organisaties die wij ondersteunen in hun streven om armoede te bannen. We hebben hierbij aandacht voor bereikbaarheid en mobiliteit.
De afgelopen jaren werd de vroegere feestzaal ’t Kattegat omgebouwd tot ‘De Stek’: een plek waar verschillende initiatieven rond armoede gegroepeerd zijn:
- Bij de Fietsbieb kan je geen boeken maar fietsen ontlenen. Als je kinderen hun fiets ontgroeid zijn, dan ruil je hem voor een grotere. Dit aanbod is er voor iedereen, aan een lage prijs.
- De naam ‘Koffie en formulieren’ zegt het helemaal. Bij een kop koffie krijg je ondersteuning bij het in orde brengen van administratie waar je niet aan uit kan.
- De Sociale Kruidenier is een winkelpunt waar je goedkoper boodschappen kan doen als je hiervoor in aanmerking komt.
- Bij Rap op Stap zoeken we mee naar een betaalbare uitstap of vakantie voor jou en je gezin als je hiervoor in aanmerking komt.
In samenwerking met scholen hebben we oog voor alle vormen van armoede en zetten we in op het aanbieden van gepaste ondersteuning zodat alle kinderen maximaal kunnen participeren aan alles wat er op school en in de buurt gebeurt.
We begeleiden leiding van jeugdbewegingen om signalen van armoede op te vangen en we bieden logistieke en financiële ondersteuning.
We helpen mensen bij het vinden van de goedkoopste oplossing voor elektriciteit, aardgas, telefoon.
Ook erg belangrijk is de invoering van de UiTPAS waardoor ook mensen die financieel kwetsbaar zijn het vrijetijdsaanbod kunnen beleven.
We zetten samen met Gastvrij Wuustwezel acties op rond vluchtelingen met als doel een snelle integratie en het aanleren van onze taal. Anderstaligen worden uitgenodigd om naar het Babbelpunt te komen, daar wordt de Nederlandse taal extra geoefend. We hebben blijvend aandacht voor de integratie van anderstaligen en seizoensarbeiders in de lokale leefgemeenschap.
De afgelopen jaren werd het aantal doorgangswoningen uitgebreid tot drie. Hier kunnen mensen terecht die tijdelijk een acute woonnood hebben. Daarnaast hebben we twee Lokale Opvang Initiatieven (LOI). Dat zijn woningen waar asielzoekers kunnen verblijven in afwachting van de uitspraak over hun aanvraag.
Als gastvrije gemeente zorgen we voor een warm onthaal van nieuwe inwoners met als doel deze snel te integreren in onze gemeente. Een indrukwekkend voorbeeld is hoe de Oekraïners tot de dag van vandaag worden opgevangen en begeleid.
We stimuleren ook solidariteit buiten onze gemeente. We steunen acties zoals Broederlijk Delen, 11-11-11, Amnesty International, het Internationale Rode Kruis en Oxfam. Onze mondiale verenigingen hebben extra ondersteuning gekregen doordat we een groeipad handhaven in onze ontwikkelingshulp en solidariteit met de derde wereld.
In ons mondiaal beleid behouden we ons Fair trade label door acties als de Fair Trade picknick, de digitale Ecowijzer, gebruik van fairtrade koffie, fruitsap en wijn in onze gemeentelijke gebouwen en op gemeentelijke recepties. Ook de Wereldwinkel kan op onze steun rekenen.
We onderschreven de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen ( SDG’s) , en proberen deze in elk beleidsdomein te implementeren. Dit is voor ons een blijvend aandachtspunt.
Dit zijn onze prioriteiten voor armoede en solidariteit
- Armoede moet sneller op de radar komen en de drempel om hulp te vragen moet omlaag. Wuustwezel is een warme gemeente en cd&v een warme partij. We moeten sneller en beter weten waar de noden liggen zodat er concreet hulp geboden kan worden.
- De Stek in sportpark ‘t Kattegat vormt de fysieke hoeksteen van dit beleid. Er is nood aan een nieuwe en meer duurzame locatie. Niet enkel zullen we die voorzien maar we zullen ook bekijken of er nood is aan een uitbreiding van het aanbod. We dromen hierbij van een uitbreiding voor de fietsbieb, een ruilwinkel voor kinderkleding,… Cruciaal hier is, naast de professionele ondersteuning, de kracht van de vrijwilligers die dit mee mogelijk maken.
- De UiTPAS met kansentarief geeft kwetsbare gezinnen mogelijkheden op vlak van sport, cultuur en vrije tijd. In tegenstelling tot andere gemeenten hebben we hier bewust op ingezet en op dat pad willen we verder gaan. Het aantal verenigingen dat hier mee op de kar springt, willen we aanzienlijk uitbreiden.In overleg met partners gaan we sneller kwetsbare aanstaande of jonge ouders op de radar krijgen. Via dit ‘perinataal zorgpad’ ambiëren we om kwetsbare zwangere vrouwen bij te staan in het realiseren van een droomstart voor hun kindje. De eerste duizend dagen zijn immers heel bepalend voor de verdere kansen in het leven.
- Samen met de sociale woonmaatschappij zetten we verder in op betaalbaar en sociaal wonen. De woonmarkt is oververhit en wordt voor velen onbetaalbaar. Een lokaal bestuur kan dat niet keren maar het moet onze ambitie zijn om een ander betaalbaarder aanbod te blijven voorzien.
- Om het aantal sociale woningen uit te breiden én onverantwoorde leegstand tegen te gaan, bekijken we of we gebruik kunnen maken van het sociaal beheerrecht. Op deze manier worden langdurig leegstaande woningen na een bepaalde termijn ingevuld als sociale woningen.
- Eigenaars die een oudere woning verhuren worden verplicht een (gratis) conformiteitsattest aan te vragen om ervoor te zorgen dat huurders zeker zijn dat hun huurwoning voldoende kwaliteit heeft.
Gerelateerde standpunten
- KINDEREN EN JONGEREN IN WUUSTWEZEL
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- SENIOREN IN WUUSTWEZEL
- GEZONDHEID EN WELZIJN IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- RUIMTELIJKE ORDENING EN WONEN IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- TOERISME IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL