De term ‘senior’ wordt gehanteerd voor iedereen vanaf 65 jaar maar doet verkeerdelijk uitschijnen dat het hier een homogene groep betreft. Niets is minder waar. Deze groep bevat zowel heel actieve als zorgbehoevende mensen. In ons beleid leggen we dan ook verschillende accenten.
Wat ze wél gemeenschappelijk hebben is hun belang. Door hun levenservaring betekenen zij heel veel voor onze samenleving. Denk maar aan verschillende vormen van vrijwilligerswerk, oppas voor de kleinkinderen, de zorg voor hulpbehoevende ouders,… Het zijn belangrijke partners wiens mening gehoord moet worden.
Om alle specifieke info voor ouderen én voor mensen met een beperking te bundelen hebben we de brochure ‘Wegwijzer’ uitgebracht. De brochure bevat allerlei info over de werking van de dienstencentra, mobiliteit, thuiszorg, wonen voor ouderen, financiële tussenkomsten, medische zorgverleners,…
In de brochure kan je ook lezen dat eenzaamheid een thema is bij teveel oudere inwoners. Om daar een stukje aan te verhelpen hebben we een groep vrijwilligers samengebracht die bezoekjes brengen aan ouderen. Zij hebben de nodige voelsprieten om eventuele noden te detecteren en hulp in te schakelen als dat gewenst is.
We praten ook over valpreventie. Voldoende bewegen blijft belangrijk naarmate mensen ouder worden. Inmiddels is er een beweegroute van vier kilometer uitgewerkt met een beweegbank als startpunt. Ook organiseren we regelmatig een cursus ‘Laagdrempelig bewegen’ waarbij je onder begeleiding oefeningen kan doen aan de beweegbank en langs de beweegroute.
Naast het fysieke is er ook het mentale welzijn. De cursus ‘Veerkracht voor 65+’ is heel positief onthaald en wordt regelmatig aangeboden.
Dit zijn onze prioriteiten voor senioren in Wuustwezel
- Op één staat de ambitie dat voor ons ‘OUD’ niet hetzelfde is als ‘OUT’.
- We erkennen dat niet iedereen zich aangesproken voelt door de term senioren en het aanbod daaromtrent. Een divers aanbod en kennis van de verschillende noden die elke leeftijdsgroep heeft, is belangrijk. Zo kunnen we onze communicatie en het aanbod daarop afstemmen.
- We passen de werking van de bestaande lokale dienstencentra (LDC) aan zodat ze nog beter aansluiten bij de behoeften van onze inwoners. We laten ze outreachend werken. Dit betekent dat we onze doelgroep gaan opzoeken in hun vertrouwde omgeving, bestaande netwerken en ontmoetingsplaatsen. Enkele voorbeelden zijn dienstverlening aan huis en het behoud van de succesvolle antennepunten in Braken en Sterbos. Met Coda zijn we in overleg in het kader van ‘zorgzame buurten’ om een werking uit te bouwen in Gooreind.
- We koesteren en honoreren het groot netwerk aan informele zorgverleners. Buren die elkaar helpen, kinderen die voor hun ouders beginnen zorgen, mantelzorgers in het algemeen,… We denken aan het optimaliseren van de mantelzorgpremie, het helpen bij ingewikkelde administratie, extra bijstand voor hen die zorg bieden aan iemand met dementie,… Een permanent infopunt voor reeds bestaande of nieuwe mantelzorgers kan hier soelaas bieden.
- Het opsporen en het voorkomen van eenzaamheid bij ouderen krijgt nog meer aandacht. Ook hier rekenen we op het informele netwerk maar tegelijk organiseren we ook zelf huisbezoeken op verjaardagen, bij mensen die zonder partner verder moeten.
- Zorgen voor aangepaste infrastructuur voor ouderen blijft een hoge prioriteit. Goed onderhouden voet- en fietspaden zijn erg belangrijk. Speciale aandacht gaat naar de verkeersvrije wegen en het voldoende voorzien van zitbanken. Ook voldoende openbare verlichting aan zorgvoorzieningen en goed leesbare verkeersborden zijn bekommernissen die we erkennen.
- Bij het ouder worden geldt een gouden regel: blijf in beweging! We blijven hierop inzetten door een aanbod ‘laagdrempelig bewegen’, tai chi, line dance enzovoort. We optimaliseren onze Beweegroute en breiden onze wandelroutes uit.
- Een grotere aanwezigheid en betrokkenheid van de politie. Onze senioren moeten op een vlotte wijze politiediensten kunnen contacteren voor eenvoudige veiligheids- en voorzorgsmaatregelen.
- Onze brochure ‘Wegwijzer’ omvat alles wat je als senior weten moet. We breiden deze uit met het bovenlokale aanbod en we actualiseren de info over premies.
- Het lokaal bestuur verleent zo nodig actieve hulp bij aanvragen voor subsidies of tegemoetkomingen. Het infopunt waar elke vorm van ondersteuning kan gevraagd worden moet letterlijk en figuurlijk laagdrempelig zijn.
- We zorgen ervoor dat ouderen op een begrijpbare en toegankelijke manier informatie kunnen verwerven.
- Voor betaalbaar wonen voor senioren gaan we op verkenning naar alternatieve woonvormen. Initiatieven hiertoe worden door het lokaal bestuur ondersteund. Wie zijn woning wil of moet aanpassen (bijvoorbeeld aan zorgnoden of om te voldoen aan milieunormen) kan rekenen op adequate informatie en begeleiding.
- Nieuwe woonvormen is één maar de focus moet eerst liggen op zo lang mogelijk in de eigen woning of in de eigen buurt blijven wonen. We bouwen de zorg aan huis niet af: poetshulp, verzorging, warme maaltijden,… Ook de dienstencentra spelen hier een belangrijke rol in het detecteren van bepaalde noden en het doorverwijzen naar de juiste zorgverlener.
- Onze vertegenwoordigers in het bestuursorgaan van VZW Woonzorg Wuustwezel waken over de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg in het woonzorgcentrum (WZC) Amandina. Bij een opname in dit WZC bewaken zij de geldende voorrangsregels. Op vraag van cd&v wordt bekeken of er in de grote regio een tekort is aan kortverblijf en of dit opgevangen kan worden op de site van WZC Amandina.
Gerelateerde standpunten
- KINDEREN EN JONGEREN IN WUUSTWEZEL
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- GEZONDHEID EN WELZIJN IN WUUSTWEZEL
- ARMOEDE EN SOLIDARITEIT IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- RUIMTELIJKE ORDENING EN WONEN IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- TOERISME IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL