Wuustwezel is een kindvriendelijke gemeente.
Dit vinden wij niet alleen maar dat vindt ook de Vlaamse overheid. Dit zeldzame label hebben we mogen ontvangen na vele jaren inzet om kinderen meer te betrekken bij het beleid.
Er is beleid gemaakt vóór kinderen (zoals de veilige schoolomgevingen) maar ook dóór kinderen, bijvoorbeeld bij de aanleg van speelterreintjes of het verfraaien van het openbaar domein.
Inmiddels zijn alle schoolomgevingen kindvriendelijk gemaakt. Daarmee is de veiligheid van kinderen en ouders aan en rond de schoolpoorten geoptimaliseerd. We hebben in de schoolomgevingen ‘schoolstraten’ en ‘fietszones’ gecreëerd waardoor we kinderen en zwakke weggebruikers absolute voorrang geven in de buurt van onze schoolpoorten.
We legden in elk van onze scholen ons oor te luisteren bij alle leerlingenraden om onderwerpen die zij belangrijk vinden, te bespreken.
Om de stem van de kinderen tot bij de gemeente te krijgen, kreeg elke Wuustwezelse school een Willy-Wezel-brievenbus. De ideeën die op deze manier bij het lokaal bestuur terechtkwamen, werden allemaal besproken. Willy Wezel wordt ook zichtbaar gemaakt als mascotte van kindvriendelijkheid op sociale media, via het W-tje, via de dorpsdag maar ook fysiek door de brievenbussen in de scholen. Binnenkort komt er een heus mascottepak om hem nog dichter bij de kinderen te krijgen op evenementen.
Kinderen en tieners hebben voorbehouden pagina’s in het W-tje waarin zij op kindermaat hun nieuws en actualiteit uit de gemeente kunnen delen met iedereen. Hiervoor werd een jeugdredactie opgericht, met jonge vrijwilligers.
Ook in de ‘harde’ thema’s zoals projectontwikkeling klinkt hun stem. Kindvriendelijke principes bij projectbouw worden steeds meegegeven.
De jeugdraad is de binding tussen het lokaal bestuur en de opgroeiende jeugd. Er is een peter- en meterschap in het leven geroepen om verenigingen laagdrempelig te ondersteunen.
Kinderen en jongeren moeten kunnen spelen en sporten. Een aantal speelpleintjes, die gelegen zijn in elke wijk, zijn vernieuwd. Buurtbewoners werden actief betrokken bij de inrichting van deze speelpleintjes, bijvoorbeeld in de Bruidsweg, Jan Breydelstraat, Kloosterhof, Mansionstraat en het speelbos in het Woongebied met Bosrijk Karakter (WBK).
Honderden kinderen spelen wekelijks bij de vele jeugdverenigingen die Wuustwezel rijk is. Het is belangrijk dat zij beschikken over veilige, duurzame jeugdlokalen en voldoende speelruimte. Daarom ondersteunen wij jeugdverenigingen die (ver)bouwplannen hebben.
Jongeren kunnen volop sporten op onze drie goed uitgeruste sportparken in Loenhout, Wuustwezel en Gooreind. De sportparken ‘Kattegat’ en ‘De Dorens’ kregen nieuwe voetbalvelden en we ondersteunen ‘De Knappe Durvers’ maximaal om een splinternieuwe danszaal te bouwen.
Wie aan kinderen denkt, komt al snel uit bij de ouders en de gezinnen zelf. We hebben heel wat troeven om jonge gezinnen te ondersteunen. Denk maar aan kinderopvang dicht bij huis en bij de scholen, het Huis van het Kind, ijzersterke jeugdverenigingen en sportclubs, kansen om creatief aan de slag te gaan, genoeg groen en open ruimte om even ‘stil’ te staan.
We hebben het aanbod en de diensten van het Huis van het Kind meer in de kijker gezet en uitgebouwd. Ook de sociale kaart, de samenwerking met het Opvoedingspunt en andere sociale partners brengen we beter in kaart en promoten we bij jonge ouders en gezinnen. Zo zijn er mogelijkheden tot vorming en diensten zoals babymassage.
In samenwerking met de Kringwinkel ondersteunt het Huis van het Kind inzamelacties van bijvoorbeeld (kinder)boeken, schoolmateriaal en speelgoed.
Kinderbegeleiders kunnen op een laagdrempelige manier leuk en afwisselend leesvoer aanbieden aan de kinderen door gebruik te maken van boekenboxen die samengesteld zijn in samenwerking met de bib. De boxen (en ook speelgoed) kunnen uitgeleend worden aan zelfstandige kinderdagverblijven, aan onthaalouders en zelfs aan andere buitenschoolse kinderopvanginitiatieven.
Onze kinderbegeleiders willen we jaarlijks een klein cadeautje geven als dank voor hun persoonlijke inzet.
Anderstalige kinderen bieden we de kans om via een tiendaags taalkamp het Nederlands beter onder de knie te krijgen waardoor ze sneller geïntegreerd geraken in onze gemeenschap.
Via de fietsbieb kunnen ouders voor hun kinderen een fiets ontlenen en ook weer inruilen, zodat de fiets meegroeit met het kind. We bekijken of er een uitbreiding mogelijk is.
Dit zijn onze prioriteiten voor de kinderen en jongeren in Wuustwezel
- Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren wordt één van onze prioriteiten. Hierbij wijzen we de weg naar de reeds bestaande organisaties en willen we deze meer naar Wuustwezel halen. Daarbij is duidelijke communicatie en laagdrempeligheid belangrijk.
- We gaan preventieve acties voeren om mentaal welzijn bespreekbaarder te maken. Het moet normaal zijn om erover te spreken en iedereen moet de weg naar hulporganisaties kennen.
- Er worden gespreksmomenten ingelast waarbij jongeren onder professionele begeleiding info inwinnen en zich kunnen uitspreken over actuele thema’s zoals studiekeuze, arbeidsmarkt, verslavings-problematieken zoals het gebruik van alcohol, drugs, sociale media enzovoort.
- We vinden het belangrijk om voeling te hebben met de jongeren in onze gemeente. Daarom zetten we in op een jeugdopbouwwerker (Move-it-project van Arktos) die de straat optrekt om een vertrouwensband op te bouwen. Zo kunnen we jongeren ondersteunen bij problemen (bijvoorbeeld doorsturen naar de juiste experten, mee op zoek gaan naar een passende job, zoeken naar vrijetijdsbesteding). Anderzijds kunnen we zo ook een brug vormen met de andere buurtbewoners en de generatiekloof kleiner maken.
- Een tweede prioriteit is kinderopvang. We vinden dat er vanuit de overheid te weinig ondersteuning is voor deze sector. Daarom steken we als gemeente onze handen uit de mouwen en zullen we de kinderopvang versterken, zowel voor de organisatoren als de gebruikers ervan.
- Een eenduidig en eenvormig digitaal inschrijvingssysteem voor alle ouders, over de verschillende organisatoren heen, kan zorgen voor meer duidelijkheid en transparantie naar ouders toe. Zo wordt iedereen op een gelijke manier behandeld. Dit heeft voordelen voor de organisatoren en ouders. Hierdoor zullen we ook een duidelijker beeld krijgen van de noden en eventuele tekorten.
- Het is ook belangrijk om voldoende kinderopvanginitiatieven te hebben in onze gemeente. Daarom geven we starters een duwtje in de rug met een startsubsidie. Maar daar stoppen we niet. We voorzien meer premies voor de reeds bestaande kinderopvang, denk maar aan een jaarlijkse premie of een anciënniteitspremie. De kinderopvang-initiatieven worden hierbij betrokken op het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK).
- We geven meer ondersteuning bij praktische zaken, zoals een veilige omgeving, verplichte opleidingen, afvalbeleid, samenwerking met de scholen, infosessies,…
- Het Huis van het Kind stelt speelgoedboxen samen (naar het voorbeeld van de boekenboxen) waarin veilig en verantwoord speelgoed ter beschikking wordt gesteld van de kinderbegeleiders.
- Om kinderen en jongeren voldoende sportkansen te bieden, stellen we niet alleen onze gemeentelijke sportinfrastructuur open voor indoorsporten maar sluiten we ook overeenkomsten af met andere instanties (bijvoorbeeld scholen) om hun infrastructuur te gebruiken.
- We zien erop toe dat de beschikbare infrastructuur correct en met respect wordt behandeld en we zorgen ervoor dat er op openbare terreinen geen plaats is voor criminaliteit.
- We voorzien een platform waarop beschikbare lokalen, terreinen en kalenders van en voor (jeugd)verenigingen op elkaar afgestemd kunnen worden.
- We brengen met een speelweefselplan in kaart hoe kinderen en jongeren veilig kunnen bewegen in de gemeente, bijvoorbeeld naar hun favoriete speelterreintje, hangplek, naar school enzovoort. Zo kunnen we ook bij straat- en bouwwerken beter rekening houden met de jongeren en kunnen we deze plekken optimaliseren.
- Elk initiatief om de jeugd(huis)werking te versterken wordt volop ondersteund. De bestaande repetitielokalen (Den Base in Gooreind en Den Biet in Loenhout) blijven we ondersteunen en onderhouden. Samen met de jeugdraad onderzoeken we de mogelijkheden om een jeugdhuis op te richten in Wuustwezel centrum.
- Op vraag van de organisatoren van jeugdfuiven kan de openbare verlichting in straten en buurten waar evenementen doorgaan langer blijven branden. Dit verhoogt de veiligheid van de uitgaande jeugd.
- Jeugdfuiven zijn belangrijk en moeten blijven bestaan. We zijn niet blind voor veiligheidsvraagstukken. Met de organisatoren bekijken we uitdagingen zoals vechtpartijen, aanranding, drugs- en alcoholmisbruik. We willen ‘fuiven zonder kater’.
- Ook kinderen met een beperking zijn kinderen van Wuustwezel. Het aanbod vanuit de jeugdbewegingen – en idealiter het ganse jeugdaanbod in onze gemeente – moet inclusief zijn. Hier willen we de verenigingen in begeleiden en helpen. Zo kan élk kind voluit deelnemen. Er zal alvast een inclusief speelterrein ontwikkeld worden op de terreinen van sportpark ‘t Kattegat.
- Kindvriendelijk zijn is geen statisch gegeven maar een proces. Onze inzet moet dus gegarandeerd zijn. Ook jongeren willen meer inspraak. We werken een jongvolwassenversie van Willy Wezel uit.
Gerelateerde standpunten
- SPORT IN WUUSTWEZEL
- SENIOREN IN WUUSTWEZEL
- GEZONDHEID EN WELZIJN IN WUUSTWEZEL
- ARMOEDE EN SOLIDARITEIT IN WUUSTWEZEL
- CULTUUR EN ERFGOED IN WUUSTWEZEL
- KLIMAAT, MILIEU EN DUURZAAMHEID IN WUUSTWEZEL
- RUIMTELIJKE ORDENING EN WONEN IN WUUSTWEZEL
- ONDERWIJS IN WUUSTWEZEL
- BEGRAVEN EN AFSCHEID NEMEN IN WUUSTWEZEL
- MOBILITEIT IN WUUSTWEZEL
- VEILIGHEID IN WUUSTWEZEL
- LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING IN WUUSTWEZEL
- ONDERNEMEN IN WUUSTWEZEL
- TOERISME IN WUUSTWEZEL
- GOED BESTUUR IN WUUSTWEZEL