Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Zorgbeleid 

Onder het credo “nergens beter dan thuis” geven we nieuwe impulsen aan de buurt- en thuiszorg. We ondersteunen mantelzorgers en brengen zorg op maat van en tot in de leefwereld van ouderen (OCMW, buurtzorg, enzovoort). Voor wie het aanbod aan thuis- en mantelzorg niet langer volstaat, zal er altijd vraag blijven naar meer intensieve en residentiële zorgvormen zoals woonzorgcentra. 

In deze hele zorgketen werken we samen met tal van organisaties zoals ziekenfondsen en gezondheidscentra, maar we blijven ook kiezen voor een sterk publiek aanbod dat de norm zet in de markt op het gebied van prijs, kwaliteit en vernieuwende zorgmodellen. Wat dit laatste betreft, moeten in Kalken de bestaande en uitgeleefde bejaardenwoningen dringend vervangen worden door nieuwe en functionele bejaardenwoningen en assistentiewoningen om zo de schakel tussen zelfstandig wonen en een woonzorgcentrum betaalbaar en inkomensgerelateerd te overbruggen. 

Tevens zouden nu reeds de administratieve voorbereidingen moeten gebeuren voor de uitbreiding van het WZC “Hof ten Kouter”. Momenteel zijn er reeds plaatsen te kort, iets wat we ons met de toenemende vergrijzing niet verder meer kunnen permitteren.

Bij dit alles moet erop worden toegezien dat de verantwoordelijkheid voor het lokale zorgbeleid onder de gemeentelijke bevoegdheid blijft vallen. Beleid moet op maat zijn van de zorgbehoevenden en niet van de zorgorganisatie. Minder mobiel zijn of een handicap hebben mag geen reden zijn om er niet bij te horen. We passen ons aan elkaars situatie aan en kiezen maximaal voor een inclusieve gemeente. Dit begint reeds in de kinderopvang en het onderwijs en loopt door op de werkvloer en in het verenigingsleven, tot en met de (semi-)residentiële voorzieningen en de leeftijdsvriendelijke oplossingen voor ouderen.

We nemen de nodige maatregelen en initiatieven om dit waar te maken en ondersteunen de aanpassingen die noodzakelijk zijn (toegankelijke sport- en spelinfrastructuur, toegankelijkheid van winkels, verenigingen en voorzieningen, enzovoort) en zetten volop in op het stimuleren en versterken van de Minder Mobielen Centrale. 

Daarnaast mag minder mobiel zijn of een handicap hebben geen reden zijn om niet volwaardig deel te nemen. Ook degenen die buiten onze gemeente aan cultuur willen deelnemen en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer moeten de kans krijgen om weer thuis te geraken. Inzetten op Cambio-wagens is goed initiatief, maar biedt niet voor iedereen van deze doelgroep een oplossing. 

We gaan voor een actieplan in de strijd tegen eenzaamheid. Zo intensifiëren we de huisbezoeken, schakelen we buddy’s in, zorgen we voor een goede signaaldetectie en geven we alleenstaanden de kans om samen te komen door ontmoetingen en activiteiten te organiseren in de gemeente. We betrekken hierin ook het socio-culturele middenveld en het verenigingsleven in onze gemeente. 

We trekken de kaart van de vrijwilligers en organiseren een vrijwilligersbeleid voor diverse maatschappelijke sectoren. Dit beleid voorziet in een rechtmatige vergoeding voor de vrijwilligers zodat zelfgemaakte kosten hun engagement niet in de weg staan. Zo stroomlijnen we de vergoedingen, brengen we vraag en aanbod met elkaar in contact (in een soort platform) en nemen we initiatieven om het systeem van wijk-werken in te zetten voor kleinschalige buurtgerichte noden. 

We betrekken burgers, verenigingen en middenveldorganisaties actief bij ons sociaal en welzijnsbeleid. Dat doen we door bijkomende middelen uit te trekken voor innovatieve projecten die ons sociaal beleid kunnen versterken. We zien het socio- culturele middenveld als een partner om onze sociale doelstellingen te realiseren. 

We verzekeren voor zoveel mogelijk mensen toegang tot duurzame, gezonde en betaalbare voeding die geproduceerd is met respect voor dieren, onze omgeving en het werk van de lokale landbouwer. Die korte ketengedachte brengen we in zoveel mogelijk scholen, lokale bedrijven en eigen gemeentediensten door maximaal te kiezen voor duurzaam geteelde lokale producten. We bekijken hoe we de voedselverspilling verder kunnen tegengaan en hoe mensen in armoede toegang kunnen krijgen tot een gezonde en gevarieerde voeding. 

Gerelateerde standpunten