natuur en klimaat

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

 

Natuur en klimaat 

Zorg voor natuur, open ruimte en klimaat zal in elke vezel van het komende gemeentebeleid moeten zitten willen we de aankomende problemen kunnen aanpakken, wetende dat enkel een geïntegreerde benadering tot duurzame oplossingen leidt. Het groenbeheer van de gemeente zal een voorbeeld moeten zijn voor elke inwoner.  

Concrete acties zoals het aangaan van de strijd tegen zwerfvuil, groepsaankopen rond water, enzovoort, zoals vermeld in het burgemeestersconvenant, zijn superbelangrijk voor mens en natuur om op in te zetten.  

Laarne ondertekende in de vorige legislatuur het Europees Burgemeestersconvenant en engageerde zich daarmee om de CO2-uitstoot met minstens 40 procent te verminderen tegen 2030 ten opzichte van 2021, en om maatregelen uit te werken om de gevolgen van de klimaatverandering, zoals wateroverlast, hitte en droogte, te temperen.

Daarnaast werd in 2021 het door de Vlaamse Overheid ontwikkelde Lokale Energie- en Klimaatpact ondertekend, waarbij middelen beschikbaar kwamen om nieuwe acties wat meer financiële kracht bij te  zetten. CD&V en Vooruit hebben zich verzet tegen het ondertekenen van een tweede nog strengere norm.

Om de doelstelling van 40% minder uitstoot te behalen, zal alle goede bedoelingen ten spijt nog een serieus tandje moeten worden bijgestoken. Een strengere doestelling is daarom niet aan de orde. Het spreekt hier voor zich dat duurzaamheid voorrang moet krijgen op prestige. In dit project wil CD&V/Vooruit een voortrekkersrol spelen. 

Zeker in deze materie is de noodzaak zeer groot om de samenwerking en betrokkenheid met de bevolking zeer hecht te houden. Temeer omdat zorg voor het milieu immers niet stopt aan gemeentegrenzen.  

Het idee van de “Poort van de Kalkense Meersen” (met het plan om een natuur-educatief centrum uit te bouwen) dat ooit werd gelanceerd, moet verder opgevolgd worden.

Het blijft van belang in te zetten op deze groene long. Dit wil niet zeggen dat we daarbij de onzekerheid en het risico op gevolgen voor de bewoners door het toetreden tot het ‘Nationaal Park Scheldevallei’ moeten aanvaarden.

De betrokkenheid van de gemeente en haar bewoners moet vooral blijvend gestimuleerd worden in plaats van afgeremd. Daarnaast mag natuur en klimaat niet in strijd zijn met ondernemerschap en landbouw. Indien de impact en de gevolgen van toetreding tot een Nationaal Park niet duidelijk zijn voor de bevolking, blijft toetreding niet verstandig. 

Gerelateerde standpunten