goed en betaalbaar wonen

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Goed en betaalbaar wonen 

Op het vlak van de inrichting van sociale woningen presteert onze gemeente ondermaats. Het bindend wettelijk minimum wordt niet gehaald. Nochtans blijkt de behoefte aan comfortabele en betaalbare woningen nog steeds vrij hoog.

Het wordt dus stilaan tijd om het beschadigde imago van sociale huisvesting te herstellen. Een sociale woning zorgt voor minder armoede, minder dakloosheid, minder criminaliteit en meer kansen voor gezinnen om hun leven op te bouwen, een job te vinden en bij te dragen aan onze welvaartsstaat. Het beeld dat momenteel wordt opgehangen van sociaal wonen strookt niet met die realiteit. Via de gemeentelijke informatiekanalen proberen we voor een kentering in de perceptie te zorgen.  

Daarom willen we het aantal sociaal beheerde woningen (sociale woningen, transitwoningen, doorgangshuizen, enzovoort) optrekken tot het wettelijke minimum tijdens de volgende legislatuur. Onze gemeente heeft samen met de woonmaatschappij de regierol voor het bouwen van sociale woningen op ons grondgebied.

We behalen zo snel mogelijk het Bindend Sociaal Objectief (BSO) en proberen nog verder te gaan door een Sociaal Woonbeleidsconvenant te sluiten en uit te voeren. Daarnaast dient elke nieuwbouw ‘sociale’ woning gemakkelijk om te bouwen zijn voor ouderen of personen met een beperking. 

Het komt erop neer dat wij in de komende legislatuur willen streven naar een beter percentage van het Sociaal Objectief. Mensen die huizen verhuren dienen geïnformeerd te worden dat zij via de sociale woonmaatschappijen hun woningen kunnen verhuren aan een degelijke basisprijs.

Bij grootschalige bouwprojecten willen we afdwingen dat een voldoende hoog percentage aan sociale woningbouw wordt gerealiseerd. Wij zullen er blijven voor ijveren dat sociale woningen geïntegreerd worden bij de reguliere woningen en dus geen getto’s worden. 

Dat de bejaardenwoningen rond de site van het oude rusthuis verdwijnen, is onaanvaardbaar. Wij willen dat er met de “Woonpijler” (het vroegere “Eigen Dak”) sterk wordt onderhandeld opdat de senioren van Laarne-Kalken hier voorrang krijgen om in hun eigen gemeente te kunnen blijven wonen.

Samen met de woonmaatschappijen brengen we alle potentiële gronden en gebouwen in kaart die geschikt zijn voor sociale woningbouw. Zo wordt de voorbereidende fase van sociale woonprojecten versneld. 

 

Gerelateerde standpunten