welzijn en sociaal beleid

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Welzijn en sociaal beleid 

Van een armoedeplan naar een kansenplan.

Onze gemeente heeft hier reeds vele initiatieven genomen zoals ‘Slaatje Praatje’, de mobiele sociale kruidenier voor mensen met financiële problemen (dit won een federale prijs).

Daarnaast bestaan er maatregelen zoals het sociaal tarief voor kinderopvang en de verwarmingstoelage via het Sociaal Verwarmingsfonds.

Hierdoor doet Laarne/Kalken het op vlak van armoede op gemeentelijk niveau beter. Op de kansarmoede-index van Kind & Gezin viel Laarne van 6,4% in 2016 terug naar 2,8% in 2023. Dit is hoopgevend, maar we mogen zeker niet op onze lauweren rusten. Ieder kind in armoede is er één te veel. Daarom moeten we blijven inzetten op het bieden van kansen en het openen van deuren voor mensen die het moeilijk hebben.

Onze doelstelling is ‘nultolerantie’ inzake kinderarmoede. We denken hierbij aan buddywerking voor kwetsbare gezinnen met kinderen. Buddy’s kunnen hulp bieden bij het werken met de computer, administratieve verplichtingen of in het leggen van contacten met jeugdbewegingen, scholen, enzovoort. Op die manier krijgen kwetsbare gezinnen sneller en gemakkelijker toegang tot huisvesting, jobs en netwerken. We hopen hiermee de eigenwaarde en de veerkracht van mensen in armoede te versterken. 

Als kindvriendelijke gemeente investeren we verder in voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang, met als doel een gegarandeerde plek voor elk kind. We voorzien de noodzakelijke opvang en werken desnoods samen met de social profit en met private aanbieders om te komen tot een voldoende (inkomensgerelateerd) aanbod op ons grondgebied.

Waar mogelijk en nodig experimenteren we met vernieuwende concepten. De kinderopvang is immers de eerste trap in het levenslang leren en biedt belangrijke ontwikkelingskansen voor kwetsbare kinderen.

We trekken deze lijn door naar de basisscholen in onze gemeente. We waken over een behoefte dekkend aanbod. We pleiten er ook voor om in onze gemeente alle kleuters vanaf de leeftijd van drie jaar te laten deelnemen aan het kleuteronderwijs. Op die manier garanderen we dat alle kinderen vanaf het begin dezelfde kansen krijgen en vermijden we dat er van bij de start van de schoolloopbaan reeds een achterstand wordt opgebouwd.

We nemen initiatieven om “gemeentelijke vervroegde schooloptie” te ondersteunen door daar voordelen aan te koppelen. 4

Om dezelfde reden van gelijke onderwijskansen stimuleren we de scholen in onze gemeente om werk te maken van een “brede schooldag” waarin naast studie en opvang plaats is voor huiswerk(begeleiding), vrije tijd en sport.

We blijven ook verder inzetten op betaalbaar onderwijs. De kosten verbonden aan schoolgerief, ICT-materiaal, enzovoort, mogen geen onoverkomelijke hindernis vormen. 

Hierbij vinden we dat de gemeente vooral een flankerend onderwijsbeleid moet voeren dat het ‘leren en welzijn’ van kinderen ten goede komt. Dit voor alle scholen en niet enkel voor de gemeenteschool. Het busvervoer in het kader van zwemlessen is daarbij een prioriteit. We willen dat iedereen die in aanmerking komt voor bepaalde rechten en voordelen hierover maximaal geïnformeerd wordt (een soort gemeentelijke rechtenverkenner). Waar mogelijk streven we naar automatische toekenning van rechten. 

 

Gerelateerde standpunten