Aarschot: naar een veiligere stad
We mogen niet blind blijven voor het stijgende onveiligheidsgevoel in Aarschot. We stellen helaas een toename van (zinloos) geweld vast, zowel op straat als binnen gezinnen. Ook het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, fysiek en online, verdient extra aandacht, zeker onder jongeren. We hebben nood aan een stad waar mensen zich veilig voelen. Dit is een absolute kerntaak van de overheid en een prioriteit van een zorgzame burgemeester.
Veiligheid begint dichtbij
Veiligheid begint bij onszelf, in onze huizen, winkelstraten en tijdens onze verplaatsingen. Veilige buurten zijn cruciaal voor ons welzijn. Iedereen – jong en minder jong – moet op elk moment van de dag veilig buiten durven komen. De eerste aanspreekpunten hier zijn onze wijkagenten. We versterken deze dienst zodat zij meer op het terrein kunnen zijn. Zij zijn onze ogen en oren. Iedere Aarschottenaar moet de eigen wijkagent kennen. We zetten in op buurtinformatienetwerken. Dat zijn geen kliklijnen, maar wel burengroepen die voor mekaar een oogje in het zeil houden. Samen weten we meer. Ook binnen je gezin moet je je veilig voelen. In 2022 werden voor intrafamiliaal geweld 196 processen-verbaal opgesteld, in 2023 waren dit er al 234, dat is bijna één per dag. We bieden gerichte ondersteuning en interventies om dit geweld tegen te gaan. Daarvoor verankeren we het Family Justice Center (FJC) in onze stad.
Evenementen voor jongeren
Vaak gaat het mis met de veiligheid bij evenementen. We willen verenigingen jaarlijks uitnodigen om vragen te beantwoorden, afspraken toe te lichten en gezamenlijk oplossingen te zoeken voor problemen die zij ervaren. We kopen nieuwe mobiele camera’s die we kunnen gebruiken tijdens evenementen of op plaatsen met overlast. De kosten voor fuiven voor jeugdbewegingen stijgen onder meer door het inzetten van extra securityploegen om amokmakers te vermijden en dit zorgt voor veel stress bij de leiding én bij ouders. Als het voor jongeren rendabeler en veiliger is om een spaghettidag te organiseren dan een fuif, is er iets ernstigs mis. Veiligheid is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We versterken de jeugd- en sociale dienst van de politie met een sociaal werker. Die zorgt voor een betere opvolging en communicatie met de jeugdverenigingen.
Veilige verplaatsingen
Veiligheid betekent ook dat iedereen zich veilig kan verplaatsen van huis naar school, werk of sportclub. We streven naar een verkeersveilig Aarschot, waar de snelheidslimieten logisch zijn en worden gerespecteerd. De inkomsten uit snelheidscontroles (GAS-boetes) gaan direct naar de verbetering van de wegen en fietspaden om de veiligheid te verhogen.
Efficiënte samenwerking
Onze voorkeur gaat uit naar één politiezone voor één stad, met één burgemeester als eindverantwoordelijke. Dit zorgt voor duidelijke werkstructuren en prioriteiten. Daarnaast kijken we naar samenwerking met andere gemeenten en de provincie voor opleiding, uitwisseling van materiaal en ondersteuning (zoals drones en drugshonden). We evalueren het “werken-op-afspraak”-principe en onderzoeken de mogelijkheid tot een snelbalie waarbij je snel geholpen wordt.
cd&v Aarschot stelt voor:
- Heldere huisnummers en logische straatnamen: Heldere huisnummers zijn cruciaal voor veiligheid en bereikbaarheid. Wij bieden gratis reflecterende huisnummers aan alle inwoners, zodat nooddiensten snel de juiste locatie kunnen vinden, ook in het donker.
- Meer wijkagenten en buurtinformatienetwerken: Wijkagenten worden zichtbaarder en elke inwoner leert zijn wijkagent kennen. Onze wijkagenten zijn de eerste aanspreekpunten en bemiddellaars bij problemen of conflicten. Buurtinformatienetwerken kunnen een hulp zijn in het voorkomen en opsporen van misdrijven.
- Ondersteuning voor gezinnen en jeugd: Het Family Justice Center biedt gerichte hulp bij intrafamiliaal geweld. Aarschot is een partner in dit project en we willen dit verder uitbouwen. Jeugd- en sociale dienst krijgen meer sociale werkers voor een betere opvolging van problemen.
- Logische snelheidslimieten en betere infrastructuur leiden tot veiliger verkeer: Inkomsten uit snelheidscontroles worden direct geïnvesteerd in veiligere wegen en fietspaden. Niet flitsen om te pesten of putten te vullen, wel om veiligheid te verbeteren.
- Een slimmer camerabeleid: We zetten mobiele camera’s in voor een betere veiligheid op evenementen, momenteel hebben we in heel Aarschot maar 1 mobiele camera. Dit is onvoldoende voor evenementenbeheer en om overlastproblemen aan te pakken.
- Dierenwelzijn ligt ons na aan het hart. Er is een tekort aan opvangplekken in onze regio, dit ondanks beschikbare financiële middelen vanuit de provincie. Daarom werken we samen met andere gemeenten in Oost-Brabant aan de oprichting van een regionaal dierenwelzijnscentrum. Dit initiatief zal ervoor zorgen dat dieren in nood de nodige zorg en opvang krijgen.
- Dialoog tussen politie en verenigingen: we organiseren overleg met verenigingen, verduidelijken afspraken en lossen problemen op, in het bijzonder rond evenementenorganisatie.
- Preventie en aanpak van alcohol- en drugsgebruik: De sociale normen rond middelgebruik zijn aan het verschuiven. We vinden het cruciaal om hier op jonge leeftijd voor te waarschuwen en werken samen met scholen om jongeren te sensibiliseren. Daarnaast handhaven we streng bij overlast, onveilig rijgedrag en incidenten tijdens fuiven.
- Integrale veiligheidscampus: De huidige kazerne van de brandweer/ hulpverleningszone kan niet worden gerenoveerd. We onderzoeken opties voor nieuwe locaties aan de overkant van het station voor een veiligheidscampus. Deze campus kan hulpdiensten zoals brandweer, Rode Kruis en op langere termijn de politie huisvesten.
Gerelateerde standpunten
- Welzijn, gezondheid en zorg - Een stad koestert haar inwoners levenslang
- Mobiliteit - Een stad in beweging
- Wonen – Een stad waar het aangenaam wonen is
- Lokale economie - Een stad geeft kansen
- Jeugd - Een stad waar jongeren vertrouwen krijgen
- Onderwijs – Een echte scholenstad
- Ontspanning – Een stad laat genieten, ervaren en beleven
- Dienstverlening – Een stad als beste buur
- Onze deelgemeenten – Dorpen in de stad