Jeugd - Een stad waar jongeren vertrouwen krijgen

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Aarschot is voor ons een stad waar kinderen en jongeren vertrouwen krijgen. Generaties cd&v’ers hebben gebouwd aan het huidige jeugdbeleid. Wij én onze jongeren vertegenwoordigd door de jeugdraad zijn fier op dit beleid én het engagement van vele kinderen en jongeren. Ook de volgende zes jaar willen wij in alle beleidsdomeinen een kind- en jeugdvriendelijke stad zijn en met onze aanpak het gelijknamig VN-label behouden. Vertrouwen geven wil ook zeggen betrokkenheid en engagement van het jeugdwerk en het verenigingsleven vragen en respecteren.

cd&v Aarschot stelt voor:

  1. Jeugdwerk blijven ondersteunen en de subsidies indexeren. De lokalen van de jeugdbewegingen krijgen opnieuw alle aandacht die onze jeugdbewegingen verdienen. We kunnen niet alle lokalen aanpakken op één legislatuur: samen met de jeugdraad bepalen we de prioriteiten. Sommige van onze verenigingen smeken al veel langer om steun. We gebruiken instrumenten als een renteloze lening en investeringssubsidies. Alle noodzakelijke ingrepen naar brandveiligheid moeten extra middelen krijgen van de stad. Naast een fundamentele bouwpot (subsidies tot 50.000 euro voor de hele periode) voorzien we ook in renteloze leningen (en voorzien hiervoor een reserve van 1,2 miljoen euro).
  2. Met de uitbouw van een Over-Kop-huis in jeugdcentrum De Klinker, preventieve aanpak rond thema’s als media, drugs, pesten,… met projecten als ‘warme scholen’ en aandacht voor geestelijke gezondheidszorg zorgen we er voor dat kinderen en jongeren zich ‘goed in hun vel’ voelen. Jeugdcentrum De Klinker is een veilige, warme plek met een jeugdhuis voor en door jongeren en met een clubwerking waar lokaal en nationaal cultureel talent geprogrammeerd wordt.
  3. Veiligheid op fuiven, handhaven op vlak van drugs en alcohol in de publieke ruimte, aanpak van drugsdealers: jongeren moeten zich ook goed voelen in de publieke ruimte en op publieke ontmoetingsplaatsen. Meldingen van overlast moeten laagdrempelig kunnen en er moet een goede nazorg en communicatie zijn door onze (politie)diensten. Er is een goede communicatie tussen burgemeester, korpschef en jeugdwerkers.
  4. Veilige chill-plekken voor jongeren. Er moeten plaatsen zijn waar jongeren in onze stad kunnen samenkomen en chillen op een (overdekte) plek. Een goed hangplekkenbeleid steekt jongeren ook niet weg. De vernieuwing van het stadspark en de ontwikkeling van de Sint-Pietersite in Langdorp is daarvoor bijvoorbeeld een belangrijke opportuniteit.
  5. Ondernemerschap stimuleren betekent ook kinderen en jongeren betrekken bij het beleid van de stad. De jeugdraad staat centraal, maar evenzeer krijgen éénmalige projecten de kans om te groeien in onze stad, met financiële ondersteuning en we delen de expertise van onze lokale ondernemers, onze scholen en onze stadsdiensten. Die subsidies moeten goed gecommuniceerd worden.
  6. Voor het evenementenbeleid is er een ondersteuning vanuit jeugdcentrum en evenementendienst, zoals fuifcoaching en gemeenschappelijk werk aan dossiers. Jongeren worden nog beter ondersteund in alle (digitale) papierwerk.
  7. Investeren in toegankelijk speel- en sportweefsel: bestaande speeltuinen worden verfraaid met een investeringsbudget van 75.000 euro per jaar.  Ook verenigingen die investeren in jeugdruimte, zoals S&S Bekaf, verdienen onze steun. Samen met het middenveld (zoals onderwijs) ontwikkelen we een groene kindersite aan de rand van onze kern: van de speeltuigen van Bekaf tot de zachte recreatie op Schoonhoven. En natuurlijk komt ook elke deelgemeente aan bod (de eerste opdrachten liggen er in park Rillaar, Wolfsdonk, Huis Verdonck en we bereiden in samenspraak ook andere dossiers voor zodat we over legislaturen heen blijven investeren in kind- en jeugdvriendelijke ruimte).
  8. Projecten van de Klinker, ons sportcentrum, Het Gasthuis, zoals buitenspeeldagen, speelstraten, kindercultuurevenementen, streetsoccer-toernooien,… trekken naar onze buurten en deelgemeenten (naast Gelrode, Langdorp en Rillaar ook kernen als Ourodenberg, Bergvijver, Gijmel, Wolfsdonk,…).

Gerelateerde standpunten