Mobiliteit - Een stad in beweging

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

De stad Aarschot heeft de voorbije jaren onvoldoende stappen ondernomen om de mobiliteit voor inwoners en bezoekers vlotter en veiliger te maken. Op verschillende vlakken blijft er grote ruimte voor verbetering. Onze stad is strategisch gelegen en is een belangrijk mobiliteitsknooppunt in de regio. Jammer genoeg is de stad er niet in geslaagd de verschillende vervoersvormen elk hun juiste plaats te geven. Cd&v wil een écht mobiliteitsbeleid in Aarschot, volgens het STOP-principe: voorzieningen voor stappers, trappers met de fiets, openbaar vervoer, en personenwagens.

 

cd&v Aarschot stelt voor:

  1. Cd&v wil meer Aarschottenaren aan het fietsen krijgen.We aanvaarden niet dat een fietser voor de autoweg kiest omdat fietspaden in een erbarmelijke staat zijn of omdat onkruid het fietspad overwoekert. Cd&v wil meer investeren in goed onderhouden fietspaden. Deze paden verbinden woonwijken met scholen, winkelcentra, bedrijventerreinen en recreatiezones. Op basis van een fietsplan leggen we ook nieuwe fietspaden aan. Hierdoor zal het aantrekkelijker en veiliger worden om de fiets te nemen voor korte en zelfs middellange afstanden, met de opkomst van de elektrische fiets, in de stad én de deelgemeenten.
  2. Fietsen stimuleren door de aanleg van fietssnelwegen. De aanleg van de fietssnelwegen naar Leuven, Herentals, Lier en Diest zijn noodzakelijke projecten om het gebruik van de fiets verder te stimuleren en Aarschot te verbinden met omliggende steden. Deze snelle en veilige routes zijn ideaal voor pendelaars die op een milieuvriendelijke manier naar hun werk of naar het station willen rijden. Er is in Aarschot amper een strekkende meter fietssnelweg bijgekomen de voorbije 6 jaar. De volgende legislatuur wil cd&v die achterstand inhalen.
  3. We leggen fietsstraten en comfortstroken aan om het rijcomfort voor fietsers te verbeteren. Voor grote fietszones zijn we kritisch. Het is geen doel op zich, maar een middel om de keuze voor de fiets te vergemakkelijken. De keuze voor een fietsstraat moet ook vertrekken vanuit het type weg, het doel en de haalbaarheid voor handhaving. We vergeten ook hier de deelgemeenten niet.
  4. We plaatsen extra mobiele fietsenstallingen. Het is de bedoeling om deze in te zetten op locaties waar tijdelijk nood is aan een fietsenstalling om zo de parkeerdruk tijdens evenementen of bij goed weer te verminderen. Inwoners mogen zelf plaatssuggesties doen. Fietsparkeren in het stadscentrum moet beter overdacht worden. Er is steeds aandacht voor diefstalbeveiliging (bv. met voldoende plaatsen om je fiets aan te verankeren).
  5. Het fietsbeloningssysteem in onze scholen moet veel beter benut worden.
  6. Versterking van de stedelijke technische dienst met het juiste personeel om infrastructuurprojecten te realiseren en in onderhoud te voorzien. De realisatiegraad ligt te laag, niet door gebrek aan budget, maar door uitvoeringsproblemen die voortkomen uit een tekort aan geschikte profielen. We tolereren geen zwarte onveilige plaatsen in onze openbare ruimte en leggen een verband met een onthardingsbeleid en trage verbindingen waar het kan.
  7. Het autoverkeer beheren door een goed doordacht verkeersmanagementsysteem. Dit systeem omvat intelligente verkeerslichten (goede samenwerking met de dienst Wegen & Verkeer), duidelijke wegmarkeringen en goed onderhouden wegen. Dit alles draagt bij aan een vlotte doorstroming van het verkeer met minder sluipverkeer, het zorgt voor veilige schoolomgevingen en het vermindert de kans op files, vooral tijdens de spitsuren. 
  8. Ons mobiliteitsbeleid heeft aandacht voor Aarschot én al zijn deelgemeenten. Onze stem in de vervoersregio laten we sterk klinken zodat we busverbindingen tussen Aarschot en buur-en deelgemeenten verbeteren
  9. "Iedereen een bank vooruit". Wij plannen de plaatsing van 50 extra zitbanken over het hele grondgebied om aantrekkelijke plaatsen in onze stad en dorpen via een aangenaam rustmoment een meerwaarde te geven, bijvoorbeeld in de buurt van woonzorgcentra. 
  10. We willen meer LED-snelheidsborden om gewenste en werkelijke snelheden aan te geven en om in risicovolle verkeerssituaties de aandacht te trekken van autobestuurders.
  11. Cd&v werkt aan een ambitieus verkeersplan met participatie van burgers. Het gaat onder meer over mobiliteitsenquêtes bij bewoners van schoolomgevingen en bij de werknemers van Zo willen we een duurzaam woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer realiseren). Sensibiliseringscampagnes moedigen burgers aan tot duurzame verplaatsingen.
  12. Jaarlijkse knelpuntenwandeling in samenwerking met de werkgroep toegankelijkheid en de welzijnsraad. Zo willen we de toegankelijkheid van ruimtes en voorzieningen voor senioren of mensen met een beperking in kaart brengen. Het STOP-principe indachtig, vergeten we met een stoepenplan zeker niet onze trage weggebruikers en mensen die omwille van een beperking minder vlot bewegen. De openbare ruimte in onze kernwinkelgebieden en de vele oversteekplaatsen worden bekeken vanuit de blik van de voetganger. De automobilist en de fietser worden zo uitgenodigd om stapvoets langs onze winkels te flaneren.
  13. Gratis parkeren op de Demervallei behouden. Parkeren in het stadscentrum kan een uitdaging zijn, maar cd&v wil voldoende parkeermogelijkheden aanbieden. Er zijn zowel betalende als gratis parkeerplaatsen beschikbaar, afhankelijk van de locatie. Het gratis parkeren op de Demervallei (met onder meer de blauwe zone) blijft behouden. Bovendien zijn er parkeerzones voor bewoners, wat de parkeerdruk vermindert. Een parkeerplan bij evenementen en het beter benutten van de parking aan het station zorgen voor slimme en effectieve mobiliteitsingrepen.
  14. Aarschot is een treinenstad, op het kruispunt van twee belangrijke spoorlijnen (Leuven-Antwerpen en Leuven-Hasselt), met prachtige pendelopties, wat nieuwe inwoners aantrekt. Dit kan een belangrijke aantrekkingspool zijn voor onze stad. De hele stationsomgeving van Aarschot nodigt uit om een groot plan te ontwikkelen voor bewoning (studentenhuisvesting), diensten, horeca en zo meer. Bovendien kunnen we in één beweging ook de mobiliteitsproblemen aanpakken, zodat voetgangers en fietsers, de bussen van de Lijn en waar nodig de auto elk hun eigen, conflictvrije plaats hebben. Zo maken we van het station een belangrijke toegangspoort tot Aarschot (met gratis parking in het weekend). Ook in Langdorp hebben we een station. Met onder meer het plaatsen van deelfietssystemen, een betere bewegwijzering, de ontwikkeling van wandel- en fietstochten van en naar het station stimuleren we duurzame verplaatsingen en toeristische uitstappen. We investeren ook in een beveiligde fietsbox aan het station van Langdorp om het pendelen aantrekkelijker te maken.

Gerelateerde standpunten