De bevolking van Aarschot groeit en de kaap van 30.000 inwoners is overschreden. Dit zet de aantrekkelijkheid van onze stad als Parel van het Hageland in de verf. Dit gaat gepaard met uitdagingen die een langetermijnvisie vragen. Woningprijzen stijgen en het vinden van geschikte, energiezuinige woningen aangepast aan de grootte en noden van gezinnen, alleenstaanden en wie zorg nodig heeft, wordt steeds moeilijker. Om wonen betaalbaar te houden, zet cd&v in op verdichting in de kernen en vernieuwing in de deelgemeenten. Hierbij is een goede mix van functies in de buurt cruciaal, zoals kinderopvang, groen, speelpleinen, rustpunten, en goede verbindingen naar winkels en scholen. Zo kunnen we de woon- en levenskwaliteit van onze inwoners waarborgen en de aantrekkelijkheid van onze stad vergroten
cd&v Aarschot stelt voor:
- Meer verdichting in stadscentrum en kernen deelgemeenten, met respect voor eigenheid en aandacht voor kwaliteitsvolle publieke ruimte in je buurt. Appartementen beperken we tot de kernen volgens een donutmodel: appartementen in de kern, tweewoonsten in de tussenring, en alleenstaande woningen aan de buitenrand. Een nieuw stedenbouwkundig kader (RUP Centrum) is in voorbereiding. We communiceren hier transparant over. We beschermen open ruimtes en waarborgen de rechten van particuliere eigenaars.
- We bevorderen leeftijdsvriendelijke, groene en toegankelijke woonomgevingen. Met een flexibeler vergunningsbeleid bevorderen we een leeftijdsvriendelijke en toegankelijke omgeving. Dit zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig en comfortabel kunnen wonen. Niet iedereen heeft nog nood aan een grote privétuin, daarom ondersteunen we de volkstuintjes. Ze vervullen ook een belangrijke sociale functie en brengen mensen samen.
- Een beeldkwaliteitskamer bewaakt het uitzicht van ons historisch centrum. Deze kamer zal bestaan uit vijf onafhankelijke experts, waaronder architecten en stedenbouwkundigen. Hun taak is het beoordelen van bouwprojecten en ruimtelijke plannen om te waarborgen dat deze esthetisch aantrekkelijk en goed geïntegreerd zijn in onze stad. Zo hebben we ook respect voor de historische elementen in onze stad. Dit orgaan geeft advies aan het stadsbestuur over de visuele en ruimtelijke kwaliteit van nieuwe ontwikkelingen.
- Het woonloket biedt toegankelijk advies over premies en duurzaam wonen. Het woonloket blijft cruciaal voor het aanvragen van premies en het bieden van gratis advies aan huurders, verhuurders en eigenaars. Het loket informeert over duurzaam en energiebewust wonen, levenslang wonen, sociaal huren, kopen, lenen, en kostenbesparende samenaankopen.
- We vergroten het aanbod betaalbare woningen voor alleenstaanden. We vergroten het aanbod van betaalbare en sociale woningen voor alleenstaanden, een groeiende doelgroep die meer aandacht nodig heeft. Een uitbreiding van de huursubsidie en -huurpremie voor wie op de private huurmarkt aangewezen blijft en het moeilijk heeft, is belangrijk.
- We verbeteren waterbeheer en versnellen rioleringsprojecten. We scheiden afvalwater en oppervlaktewater. Nieuwe projecten moeten logisch in elkaar zitten, zonder dat gescheiden rioleringssystemen later terug in oude leidingen samenkomen. De rioleringsgraad van Aarschot is zeer laag in verhouding tot andere gemeenten in Vlaanderen. We moeten daar een inspanning doen. Er is een betere coördinatie nodig met RioPact om de werken op elkaar af te stemmen. Ook het hemelwaterplan helpt wateroverlast aan te pakken met maatregelen zoals wateropvang in tuinen, groendaken en wadi's. We streven naar robuust waterbeheer door ontharding (bv. parking Demervallei), infiltratie en buffering te stimuleren. Extra waterberging in het centrum en afstroombeperkende maatregelen in hoger gelegen gebieden zijn essentieel. Dit plan zorgt voor een betere waterbalans in Aarschot en de deelgemeenten.
- Uitwerking Sigma Plan voor de Demervallei. Het Sigma Plan zorgt voor vergroting van de waterbuffering in de Demervallei. We werken dit plan verder uit. Concreet herstellen we de komende jaren de historische aftakking van de Demer tussen Testelt en Rillaar. Dit omvat het opnieuw aansluiten van drie meanders op de linkeroever van de Demer en het verlagen van de bestaande Demerdijk tussen deze meanders. Bij de uitvoering zullen we overleggen hoe we fiets- en wandelknooppunten en trage wegen kunnen integreren en optimaliseren.
- We passen het windplan aan en verhogen buurtparticipatie. We passen het windplan aan om duidelijkheid te bieden aan ontwikkelaars en geven aan dat de Demervallei bestemd is voor landbouw, natuur en recreatie. Voor andere windmolenaanvragen verhogen we de buurtparticipatie, zodat bewoners kunnen mee-investeren en profiteren. We werken het zonnedeel-project verder uit op semipublieke plekken (zoals scholen).
- We verbeteren afvalbeheer met glasophaling aan huis en slimme vuilbakken. We vervangen glasbollen door een glasophaling aan huis om de twee weken en zoeken een non-profit sociale partner voor de textielcontainers. We introduceren slimme vuilbakken en maken afspraken met take-away aanbieders over afvalbeheer. We stappen in het cameraproject van Ecowerf om sluikstorters te ontmoedigen en te sanctioneren.
- Vergroenen van begraafplaatsen en kerk Begraafplaatsen waren in het verleden vaak grijze vlaktes. Sinds 1 januari 2015 mogen lokale besturen geen pesticiden meer gebruiken op openbare domeinen om het grind, de verharding of de blote grond te onderhouden. Om de beheerskosten te drukken, transformeren steeds meer begraafplaatsen naar een groene, mooiere omgeving. De beplanting zorgt voor een aangename en groene ontmoetings- of rustplaats.
Gerelateerde standpunten
- Veiligheid – Een stad die haar inwoners beschermt
- Welzijn, gezondheid en zorg - Een stad koestert haar inwoners levenslang
- Mobiliteit - Een stad in beweging
- Lokale economie - Een stad geeft kansen
- Jeugd - Een stad waar jongeren vertrouwen krijgen
- Onderwijs – Een echte scholenstad
- Ontspanning – Een stad laat genieten, ervaren en beleven
- Dienstverlening – Een stad als beste buur
- Onze deelgemeenten – Dorpen in de stad