Onderwijs – Een echte scholenstad

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Het woord ‘school’ komt uit het Grieks en het staat voor ‘vrije tijd’, een betekenis die niet meteen wil zeggen dat een Aarschots onderwijsaanpak alleen betekent dat we na de schooluren als stadsbestuur actief zijn. Nee, in tegendeel: verbinden en samen tijd nemen om de Aarschottenaar te versterken is wat Aarschots onderwijs betekent. Onze scholen zijn superbelangrijke plekken in ons sociaal weefsel. We bewandelen de bruggen naar alle spelers in het veld. Thema’s zijn onder meer kleuterparticipatie, cultuurmogelijkheden dankzij de stad, een aanpak van schooluitval of spijbelen en een brug slaan tussen Aarschot en de hogescholen en universiteiten in onze regio. Onderwijstijd in Aarschot is ook levenslang: samen met middenveldorganisaties denken we aan heel wat vormingsmomenten voor volwassenen en senioren.

cd&v Aarschot stelt voor:

  1. De stad neemt een ondersteunende regierol op, tot over de stadsgrenzen heen (bv. op niveau van de eerstelijnszone). Ze ondersteunt en verbindt alle trekkers in het onderwijsveld, zowel het vrije onderwijs als het gemeenschapsonderwijs. We onderschrijven het memorandum van het LOP en de onderwijsraad: Flankerend onderwijs moet een duidelijk mandaat krijgen voor een coördinerende en faciliterende rol t.a.v. alle onderwijsgerichte activiteiten met het oog op een niveau- en domeinoverstijgend coherent stedelijk beleid. Het diensthoofd stemt hierover af met het LOP. Het draagvlak voor een nieuwe vzw ‘Samen school maken Aarschot’, om samen projecten uit te voeren, wordt onderzocht. Specifiek voor het buitengewoon onderwijs wordt een netoverstijgend initiatief genomen waar alle scholen betrokken zijn.
  2. Parcours A staat nog maar in de kinderschoenen en dat bouwen we verder uit. Dit project tegen schooluitval, samen met Arktos en de scholen, krijgt een uitbreiding met een vaste stek, met extra middelen voor personeel, waarbij er zowel ruimte is voor korte time-outs (de zogenaamde NAFT-trajecten) als voor intensieve begeleiding van jongeren met meerdere problematieken. Projecten van Arktos, zoals eerder Gimme a break, met naschools aanbod in sterke samenwerking met de Klinker, zetten we verder.
  3. Vanuit een integrale benadering zetten we projecten ‘goed in je vel’ op met jeugd- en sportwerk en onderwijs. Met de politie en in het bijzonder de Jeugd en Sociale dienst (JSD) voeren we een samenwerkingsprotocol uit (bv. anti-drugbeleid, aanpak van spijbelproblematiek, veilige schoolomgevingen,…).
  4. We mikken nog steeds op 100% kleuterparticipatie. We verkleinen drempels en werken aanklampend. Met het Lokaal Onderwijs Platform (LOP) en de onderwijsraad zorgen we ook voor meer gelijke onderwijskansen. We ondersteunen kinderen en jongeren bij de opvolging van schoolse taken en studievaardigheden zodat hun talenten maximaal benut worden, via studie- en gezinsondersteuning aan huis en op locatie (zoals bib of Capucienenklooster,…) en via het project ‘brugfiguren’.
  5. Tijdens de vakanties en na schooltijd is er aandacht voor leer- en taalprikkels, met huiswerkbegeleiding, zomerscholen, en zo meer. In Aarschot is er voldoende aandacht voor alle gezinnen, zodat het niet enkel de begunstigde gezinnen zijn die beroep doen op dure bijlessen.
  6. Onze scholen zijn betekenisvolle plekken in de maatschappij. Brede scholen verbinden vrijwilligers, sportclubs, jeugdbewegingen, … Er kunnen speelprikkels aangeboden worden, waarbij de stad voor de veiligheidskeuring optreedt en vanuit een idee van ‘semi-publieke’ ruimte er voor zorgt dat er geen verzekeringskwesties zijn bij niet-stedelijke scholen. De stad en niet de eigenaar zijn de verantwoordelijken.
  7. We ondersteunen (startende) personeelsleden met initiatieven die inzetten op veerkracht, verbinding, professionaliseringskansen (bv. ‘lunch & learn’), waarbij we – vanuit flankerend onderwijsbeleid – een ondersteunende rol spelen voor onze scholen. Ook bijvoorbeeld infosessies voor ouders zijn perfect netoverstijgend te organiseren, zodat er geen dubbel werk nodig is. Ook op vlak van data-analyse (met hulp van hoger onderwijs), integrale taalversterking (o.a. met vrijwilligerswerking), kwaliteitszorg,… zijn er krachten te bundelen.
  8. Budget voor LOP moet vergroten: sociale cohesiefonds versterken, digi-ondersteuning, strijd tegen onbetaalde schoolfacturen,… thema’s waar meer financiën voor nodig zijn. Op dit moment gaat er minder geld naar flankerend onderwijsbeleid per inwoner in vergelijking met andere kleinstedelijke gemeenten en dát voor een scholenstad als Aarschot. Zo willen we alle kosten in de basisschool voor cultuurparticipatie wegnemen uit de maximumfactuur om vanuit CC Het Gasthuis zowel aanbod als vervoer te regelen.
  9. Voor onze kinderen, maar ook voor studenten aan hogescholen, universiteiten én voor onze afgestudeerden van jongvolwassenen tot senioren benutten we een pak vormingskansen tot levenslang leren (met middenveldorganisaties zoals Avansa, basiseducatie, CVO’s ,…) Sport- en zwemlessen verbinden scholen met het sportcentrum, met aandacht voor toegankelijkheid voor gezinnen in kwetsbare situaties.
  10. We waarderen het aanbod van ons deeltijds kunstonderwijs en blijven samen met andere gemeenten hierin investeren. We hebben aandacht voor goede locaties, voldoende promotie, verbindingen met voltijds onderwijs, inclusie,… Zo fijn om ook de initiatieven van HABKA buiten de schoolmuren te ontdekken. Een partnerwerking met bv. Hamaril en de stad vult de popwerking van het jeugdcentrum aan.

Gerelateerde standpunten