Een nabije arbeidsmarkt als zuurstof voor de stad
Eén van de belangrijkste uitdagingen voor onze economie en samenleving bevindt zich momenteel op onze arbeidsmarkt. Als we onze welvaartsstaat willen verzekeren voor de komende generaties, hebben we een goedwerkende arbeidsmarkt nodig waarbij elk talent optimaal benut wordt en waar elke mens de kans krijgt het beste van zichzelf te geven. Cd&v gaat uit van een nabije arbeidsmarkt. Hiermee bedoelen we dat er in elke regio voldoende bereikbare jobs moeten zijn, zodat werken in eigen streek aantrekkelijker wordt.
cd&v Aarschot stelt voor:
- De arbeidsmarkt is er voor iedereen: Wij willen zoveel mogelijk mensen die kunnen werken, aan de slag krijgen, ongeacht hun opleiding en achtergrond. Iedereen moet gelijke kansen krijgen. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen zoals kortgeschoolden, 55-plussers, personen met een migratieachtergrond en personen met een beperking. Tegen alle vormen van discriminatie op de arbeidsmarkt moet sterk opgetreden worden. We hanteren hierin een nultolerantie.
- Sociale ondernemingen zien we als partner: We willen ondersteuning bieden aan sociale economiebedrijven en beschouwen hen als partners van de gemeente. Aan de ene kant hebben zij de steun en samenwerking met de gemeente nodig, aan de andere kant beschikken ze over veel expertise als het gaat om het bereiken van kwetsbare doelgroepen.
- Ontwikkeling stationsomgeving met coworkingspaces en studentenkoten: Coworkingspaces in Aarschot geven zuurstof aan jonge bedrijven. Tijdens hun opstartfase/groeifase hebben ze nood hebben aan betaalbare kantoorinfrastructuur. Daarnaast kunnen studentenkoten in deze omgeving aanleiding geven tot een verjonging van de stad met goed opgeleide starters. Samenwerking met de KU Leuven kan zowel voor onderzoeksruimte als studentenhuisvesting.
Lokale economie als motor van de stad
De zelfstandige ondernemers zijn een stabiel baken in onze stad. Zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek. Zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen bv. via sponsoring het basketbaltruitje van onze kinderen. Als cd&v zien we de lokale KMO’s als de ruggengraat van onze economie, de spil van bruisende dorpskernen. Aarschot wordt met onze visie een aantrekkelijke handelsstad!
cd&v Aarschot stelt voor:
- Wij geven een stem aan de ondernemers: Luisteren naar de noden van de ondernemers is een belangrijke eerste stap, maar toch is dit onvoldoende. Dankzij een krachtige adviesraad willen we de expertise van onze lokale ondernemers meenemen in de versterking van het ondernemersklimaat in onze stad. Eén keer per jaar bieden we de mogelijkheid om te netwerken tussen ondernemers (onderling) en de stad.
- Wij maken van Aarschot een aantrekkelijke handelsstad: De huidige events hebben hun verdienste, maar er is meer nodig. We groeperen de relevante bevoegdheden als evenementen, lokale economie, toerisme,… bij één schepen voor beleving. Zo kan Aarschot schitteren als “Parel van het Hageland” in al zijn facetten.
- Goede communicatie voor, met en over ondernemers: Alle relevante informatie (wegenwerken, aanbestedingen, evenementen,…) voor alle ondernemers, dient minstens één keer per kwartaal uitgestuurd te worden naar de ondernemers van Aarschot en haar deelgemeenten.
- Overheidsaanbestedingen zijn toegankelijk en breed bekend: Zo kunnen lokale ondernemers meedingen voor deze opdrachten. Het is ook belangrijk dat onze aanbestedingen duurzaam en inclusief zijn.
- Een effectievere commerciële leegstandstaks: De doelstelling is om de huurprijs voor handelaars te doen dalen naar realistische prijzen voor onze stad en de concurrentie tussen verhuurders aan te wakkeren. Een lagere basisvergoeding met exponentieel stijgend deel indien geen herontwikkelingsplan wordt voorgesteld voor het pand. Een handhavingsambtenaar zorgt ook voor een meer effectieve aanpak.
- Verdichting kernwinkelgebied: Bestrijding van leegstaande panden door te concentreren op kwaliteit in kernwinkelgebieden (Rillaar & Aarschot) door verdichting. Herdefiniëring van het winkelgebied vanaf Kapitein Gilsonplein tot aan de Knoet, bevordering van compact commercieel ruimtegebruik met conversie van niet-kerngebieden naar residentieel. Onze deelgemeenten krijgen evenzeer aandacht in de aanpak naar (dorps-)kernversterking en horecabeleid.
- Landbouwers zijn ook lokale ondernemers: Met initiatieven zoals De Fermerie willen we als stad inzetten op de korte keten. Onze lokale landbouwers en andere producenten zien we als belangrijke partners om dit te realiseren. Geef boeren ook ruimte om te boeren!
- Samenwerkingsverbanden tussen de circulaire, de reguliere én de sociale economie. Dit kan de vorm aannemen van een sociaal-circulaire hub waar partners uit de reguliere economie, sociale economie en een lokaal bestuur elkaar ontmoeten en projecten uitwerken.
- Voldoende geldautomaten in Aarschot en de deelgemeentes. Zorgen voor toegang tot contant geld in samenwerking met de banksector door geldautomaten te installeren op verschillende veilige locaties.
- Duurzame E-commerce is lokaal verankerd. We willen E-commerce lokaal toegankelijk maken voor onze KMO’s. Dit kan door samenwerking met naburige gemeentes aan te gaan in bestaande netwerken.
Gerelateerde standpunten
- Veiligheid – Een stad die haar inwoners beschermt
- Welzijn, gezondheid en zorg - Een stad koestert haar inwoners levenslang
- Mobiliteit - Een stad in beweging
- Wonen – Een stad waar het aangenaam wonen is
- Jeugd - Een stad waar jongeren vertrouwen krijgen
- Onderwijs – Een echte scholenstad
- Ontspanning – Een stad laat genieten, ervaren en beleven
- Dienstverlening – Een stad als beste buur
- Onze deelgemeenten – Dorpen in de stad