Welzijn, gezondheid en zorg - Een stad koestert haar inwoners levenslang

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Aarschot moet een plek zijn waar iedereen zich thuis en geborgen voelt, waar mensen weten  dat ze er niet alleen voor staan en belangrijk zijn, ongeacht leeftijd, inkomen, of gezondheidstoestand. Een stad heeft daarvoor heel wat sleutels in handen.

Een sterk aanbod voor kinderen en gezinnen

Een kind opvoeden doe je niet alleen. Cd&v Aarschot vindt het de taak van een zorgzaam stadsbestuur om een sterk gezinsondersteunend aanbod te voorzien. Dat gaat van kinderopvang voor de allerkleinsten tot huiswerkbegeleiding en boeiende buitenschoolse activiteiten. Ook ondersteuning van sociaal kwetsbare gezinnen hoort hierbij net als opvoedingsondersteuning bieden aan ouders die met vragen zitten.

Het Huis van het kind moet hét aanspreekpunt zijn voor (aanstaande) ouders en dienstverlening aan gezinnen met kinderen. Het Huis van het Kind moet daarom een laagdrempelige inloopplek zijn waar ouders elkaar ook kunnen ontmoeten en tips uitwisselen.

Cd&v Aarschot stelt voor:

  1. Elk kind verdient een goede start. Daarom willen we gezinnen al tijdens de zwangerschap ondersteunen, vooral als er kwetsbaarheden zijn zoals psychische problemen, geen vaste woonplaats, geweld in het gezin of verslaving. Dit vraagt om een betere samenwerking tussen zorgverleners en het Huis van het Kind.
  2. Wij willen meer kinderopvangplekken voor elk kind. We waarderen het werk van de huidige kinderopvangorganisatoren in onze stad. Helaas zijn de wachtlijsten lang en vinden elk jaar tientallen kinderen geen plek. Dit moet beter! Daarom moedigen we organisaties en inwoners van Aarschot aan om een kinderopvang te starten. We bieden betaalbare locaties voor groepsopvang aan en zorgen ervoor dat bij grote projecten, zoals de ontwikkeling van de stationsomgeving, ruimtes voorzien worden met een sociaal, publiek karakter, zoals kinderopvang.
  3. Wij willen een echte kindersite op de Bekaflaan. Dit wordt een toegankelijke plek voor kinderen en gezinnen waar spelen, ontspanning, verblijfsaccomodaties voor jeugdbewegingen en kinderopvang samenkomen. Een icoon als ‘Sport en Speelpleinen Bekaf” verdient absoluut een ereplaats in onze speelse stad.
  4. Extra Vlaamse financiering voor samenwerking vrijetijdsverenigingen en buitenschoolse kinderopvang. Vanaf 2026 wordt het lokale bestuur verantwoordelijk voor de buitenschoolse opvang en activiteiten. Als we zinvolle tijdsbestedingen zoals sport- of bewegingsactiviteiten, muziek- of tekenlessen willen aanbieden, is overleg nodig tussen de vrijetijdsverenigingen en de stad. De coördinatie en de opvang zelf kosten geld. Momenteel wordt de naschoolse kinderopvang centraal gefinancierd door Vlaanderen, vanaf 2026 stopt dit. Om de ouderbijdragen beperkt te houden vragen we – net zoals andere steden en gemeenten – financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen.
  5. Wij willen gezinnen met complexe problemen beter helpen. Sommige gezinnen krijgen te maken met meerdere problemen tegelijk, zoals financiële zorgen, huisvesting, gezondheid of onderwijs. Intensieve begeleiding kan hen helpen. In onze stad leveren verschillende hulpverleningsinitiatieven al mooi werk, zoals Home-Start Vlaanderen (het vroegere Domo VZW), Huize Sint-Vincentius en CKG De Schommel. Als stad wensen we deze initiatieven te ondersteunen zodat meer Aarschotse gezinnen de hulp en ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben.  
  6. We willen sociaal kwetsbare kinderen vooruithelpen. Op school kunnen sociaal kwetsbare kinderen worden opgemerkt, bijvoorbeeld door een lege brooddoos, onbetaalde facturen of systematisch niet meedoen aan activiteiten. Deze signalen mogen we niet negeren. We zorgen voor een brugfiguur die als vertrouwenspersoon werkt tussen de school en sociaal kwetsbare gezinnen. Deze brugfiguur kan gezinnen de weg wijzen naar geschikte hulpverlening.

Zorg op mensenmaat

We leven met z’n allen langer en willen dit graag zo lang mogelijk gezond doen in onze eigen vertrouwde omgeving. Een sterk lokaal beleid kan hieraan bijdragen. We richten ons niet alleen op professionele zorg. Ook informele en vrijwillige zorg zijn van onschatbare waarde en willen we vanuit het lokale beleid volop ondersteunen en stimuleren.

Cd&v Aarschot stelt voor:

  1. Wij maken van Aarschot een gezonde gemeente door betere preventie. We zetten in op preventie en helpen mensen gezonder ouder te worden. Aarschot kiest bv. voor 'Generatie Rookvrij': we laten kinderen zo min mogelijk in contact komen met sigaretten. Roken is verboden op plekken waar veel kinderen komen, zoals stadsparken en speeltuinen, we breiden deze zones geleidelijk uit. We moedigen ook de horeca aan om mee te doen.
  2. “Iedereen Welkom” toiletplan. Dit plan wil meer en beter toegankelijke toiletten in Aarschot. Speciale aandacht gaat naar groepen zoals ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en mensen met een beperking. Door samenwerking met lokale handelaars en het installeren van nieuwe toiletten, willen we een inclusieve en gastvrije omgeving realiseren. Daarnaast worden deze toiletten duidelijk aangeduid op ons Digitaal Stratenplan zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot sanitaire voorzieningen.
  3. Wij investeren in de renovatie van WZC Sint-Rochus en dagopvang De Poort om betere zorg te bieden aan onze ouderen. Twee jaar na de brand is een verdieping van ons woonzorgcentrum nog steeds ontoegankelijk. We plannen een volledige en grondige renovatie om ons centrum te transformeren tot een modern woonzorgcentrum met uitgebreide faciliteiten. Ook dagcentrum De Poort krijgt de nodige aandacht en middelen.
  4. Proficiat met je 80ste verjaardag! Hoe gaat het met je? Een 80ste verjaardag is een mooie gelegenheid om onze senioren te bezoeken. Zonder te betuttelen, zal het trajectteam samen met jou bekijken welke persoon, dienst of organisatie het beste kan helpen om je vragen of uitdagingen aan te pakken. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. Tegelijk is het een mogelijkheid om te kijken naar de woonveiligheid, zoals valpreventie en brandveiligheid.
  5. Wij willen de huisartsenzorg in onze stad verbeteren en uitbreiden. We monitoren actief het tekort aan huisartsen en bevorderen brede huisartsenpraktijken, waar huisartsen samenwerken met verpleegkundigen, therapeuten, kinesisten en diëtisten onder één dak. De huisartsenwachtpost bij het WZC in Rillaar, die beschikbaar is in het weekend en 's nachts, is nog te weinig bekend in onze regio. De stad ondersteunt dit initiatief met duidelijke communicatiecampagnes.
  6. Door buurtgerichte zorg- en ontmoetingsmomenten te organiseren in de deelgemeenten maken we van onze dorpen een aangename leefomgeving. Naast een centraal buurtrestaurant, lokaal dienstencentrum en modern woonzorgcentrum zetten we in op kleine sociale plekken in onze deelgemeenten waar senioren samen kunnen komen. Mobiele ploegen kunnen het centrale aanbod (zoals buurtrestaurant, sociale kapper, digipunten, ontspanningsactiviteiten, praatcafés, enzovoort) naar de inwoners van onder meer Wolfsdonk, Gelrode of Rillaar brengen, voor wie de verplaatsing naar Aarschot een uitdaging kan zijn. Het team van de Buurtkar, dat voornamelijk draait op vrijwilligers, vormt de basis waarop we verder kunnen bouwen.
  7. Wij ondersteunen mantelzorgers met informatie en advies. De stad organiseert informatie- en adviesavonden voor mantelzorgers. Hier krijgen zij info over sociale voordelen en het lokale ondersteuningsaanbod. Specifiek voor dementie geven we informatie over het ziekteverloop en hoe hiermee om te gaan in het gezin of als mantelzorger. We zorgen ervoor dat mantelzorgers weten waar ze terechtkunnen voor specifieke hulp zoals dagverzorgingscentra, maaltijdlevering, respijtzorg, thuiszorgdiensten en oppasdiensten.

 

Gerelateerde standpunten