Dienstverlening – Een stad als beste buur

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Onze stadsdiensten zijn de eerste deur waarbij inwoners van Aarschot vlot en snel moeten kunnen aankloppen als ze met een vraag zitten over ruimtelijke ordening, burgerzaken, renovatiepremies, huisvuilophaling en zo meer. Een stad als goede en behulpzame buur dus, die klaar staat met raad en daad. Onze stad moet duidelijke en efficiënte dienstverlening bieden, zowel online als offline. Dit kan op afspraak, maar we willen zeker ook een ruimer aanbod van momenten waarop Aarschottenaren kunnen binnenwandelen zonder afspraak.

Dienstverlening kort bij de burger

Gebruiksvriendelijke en toegankelijke dienstverlening geeft aan dat iedereen gelijkwaardig moet kunnen deelnemen aan de samenleving en dat op alle vlakken. We willen niemand uitsluiten. Toegankelijkheid van informatie en dienstverlening is daarin een eerste stap. Hierbij moet ook de online communicatie gebruiksvriendelijk en helder zijn, is er voor de burgers een duidelijke loketfunctie waar ze terecht kunnen (op afspraak maar ook telefonisch) en moet er veel online mogelijk zijn. Veel documenten moeten online downloadbaar of op zijn minst snel af te halen aan het loket. De stad is er voor en door de burger. Maar zeker ook voor wie nog niet helemaal digitaal mee is.

De stad als werkgever

Toegankelijk voor de burger, wil ook zeggen toegankelijk voor de medewerkers. Inzetten op opleiding, bijscholing en verbreding van het netwerk zowel intern als extern is een must. Expertise kan alleen groeien door samen met andere besturen, hogere overheden, expertisecentra (zoals VVSG) en collega’s te bouwen aan een breed netwerk.

Lokaal Dienstencentrum

Een lokaal dienstencentrum organiseert activiteiten om de zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen en om eenzaamheid tegen te gaan. Het dienstencentrum in Aarschot moet verder uitgebouwd worden en beter in de kijker gezet worden zodat nog meer burgers hiervan gebruik kunnen maken.

cd&v Aarschot stelt voor:

  1. Dienstverlening door de stad moet op verschillende manier aangeboden worden, zowel online, aan het loket of via de telefoon.
  2. Versterken van communicatie door de verdere uitbouw van een goede en beveiligde website die gebruiksvriendelijk is, up-to-date, en het inzetten van sociale media.
  3. Bijscholing voor medewerkers, zodat zij steeds op de hoogte zijn van de laatste nieuwe evoluties en een vlotte, efficiënte en effectieve dienstverlening kunnen aanbieden.
  4. Verbeteren van toegankelijke dienstverlening voor burgers maar ook voor werknemers en leveranciers.
  5. Meer investeringen in het lokale dienstencentrum.
  6. Inwoners moeten terecht kunnen bij een ombudspersoon van de stad wanneer ze klachten of meldingen hebben over lokale dienstverlening. De bundeling van klachten bij een ombuds geeft een goed zicht op verbeterpunten voor de stad.
  7. Voor alle gemeentelijke diensten moet fysiek een afspraak kunnen gemaakt worden. Er moet een minimaal aantal momenten zijn waarop mensen terecht kunnen bij de diensten zonder dat ze vooraf een afspraak moeten maken via het internet of telefoon. Voor mensen die zich omwille van een zorgnood niet zelf kunnen verplaatsen, moet er ook dienstverlening aan huis mogelijk zijn.
  8. Mensen met beperkte digitale vaardigheden of mensen die geen toegang hebben tot een computer of laptop, moeten vlot hun weg vinden naar de Digibank die is ingebed in het Lokaal Dienstencentrum Orleanshof. Hier moet meer bekendheid aan gegeven worden.
  9. We moeten een dam opwerpen tegen het verdwijnen van nabije fysieke dienstverlening. Omdat heel wat dienstverlening vandaag gedigitaliseerd is, is het niet meer haalbaar voor heel wat diensten om een voltijds kantoor open te houden. Denk bijvoorbeeld aan de bank, de post, de mutualiteit, en telecomoperatoren. In een buurtpunt kunnen dergelijke basisdiensten gebundeld worden op één plek, en ook in de deelgemeenten fysiek beschikbaar blijven. In een buurtpunt kan ook dienstverlening op afspraak of aankondiging van het lokale bestuur worden voorzien voor mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen, en kan toegang tot het internet geboden worden voor wie dat thuis niet heeft. We exploreren de mogelijkheid of stations als vlot bereikbare plekken ook kunnen fungeren als levendige ontmoetingsplaats met toegang tot basisdiensten.
  10. We stimuleren de aanwerving van personen met een beperking door lokale ondernemers te wijzen op de ondersteuning die hiervoor vanuit de Vlaamse overheid voorzien wordt en door goede praktijkvoorbeelden te delen. De diensten van de stad moeten het goede voorbeeld
  11. We geven iedereen die dat wil ook de kans om vrijwillig een steentje bij te dragen. Veel mensen willen zich wel inzetten voor de gemeenschap maar vinden daarvoor niet meteen een goede toegangspoort. Ook de coronaperiode heeft voor veel mensen voor een stop gezorgd in de engagementen die ze opnamen. Vanuit de stad zorgen we voor een divers en interessant aanbod aan vrijwilligerswerk. De lokale overheid kan daarbij ook fungeren als ‘matchmaker’ bijvoorbeeld via een platform zoals ‘Give a Day’.
  12. We zetten specifiek in op het aanmoedigen van vrijwilligerswerk bij mensen die met pensioen gaan en heel wat kennis en ervaring kunnen delen. Bijvoorbeeld, gelet op de nood aan meer en betere aanvangsbegeleiding voor beginnende leerkrachten, kunnen mensen die een pedagogische carrière achter de rug hebben, als vrijwilliger mee een mentorrol opnemen zonder dat ze daarom zelf opnieuw voor de klas zouden gaan staan.

 

Gerelateerde standpunten