Economie: Gedragen ondernemerschap, steunende overheid

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Als CD&V – Groen juichen we we elke vorm van maatschappelijk waardevol initiatief toe en moedigen we dit sterk aan. Ondernemers dragen via de creatie van producten of diensten, werkgelegenheid enz. bij aan de welvaart van onze gemeente. Daarom verdienen ze onze steun en waardering.

Naast de ‘klassieke’ ondernemers willen we ook andere mensen aanzetten om via eigen initiatief zich te ontplooien en daarbij zowel hun eigen leefomgeving als deze van Boortmeerbeek te verrijken:

  • Om nieuwe initiatieven te ondersteunen en te faciliteren, bekijken we de mogelijkheden om de gemeentelijke infrastructuur ter beschikking te stellen (Bv.: vergaderruimtes, andere infrastructuur of materiaal).
  • We promoten de troeven van onze mooie gemeente, o.a. via het duurzaam ontsluiten van onze natuurgebieden en cultureel erfgoed, als een aantrekkelijke plaats om even te verpozen en ondersteunen zo onze lokale handelaars.
  • We wakkeren het toerisme en lokaal ondernemerschap aan door
    • als gemeente deel te nemen aan initiatieven met spraakmakende labels: Groene Halte, Bij-vriendelijke gemeente, en  Fairtrade gemeente.
    • het regelmatig organiseren van een (bio) boerenmarkt waarop lokale producenten (o.a. uit bv. een ‘samentuin’) hun producten aanbieden, op die manier promoten we als gemeente de korte keten.
  • We streven naar een optimale en dus snelle(re) uitvoering van wegenwerken en communiceren daarover adequaat zodat ondernemers hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden.
  • We streven naar een evenwichtige verdichting en projectontwikkeling (appartementen, assistentiewoningen,
    publieke en sociale gebouwen…) waarbij de realisatie van meerwaarde gebruikt wordt voor de ontwikkeling van een gezellige woonomgeving (groenvoorzieningen en spelfaciliteiten)
    • o.a. via pleintjes, dit punt zien we als een typisch voorbeeld hoe privé-initiatief en een goede maatschappelijke invulling in perfecte harmonie kunnen samengaan.
    • leegstand aanpakken door te kijken naar mogelijke bestemmingen en pop-up initiatieven te stimuleren in panden die leegstaan.

Het stimuleren en ondersteunen van een circulaire economie, bv. een repair café, een geefwinkel, een uitleendienst voor materialen, samenwerking zoeken met de kringwinkels in onze buurgemeenten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CQaqs_Gdsmk

Gerelateerde standpunten