“Laakdal als woonplaats met leefbare kernen
waar natuur, mobiliteit, landbouw en bedrijvigheid hand in hand gaan.”
De manier waarop we wonen en leven heeft invloed op het mentaal welbevinden, op meer beweging, op de temperatuur in een omgeving, op de perceptie van geluidshinder en op de luchtkwaliteit.
Groen
Hoe voorzien we meer openbaar groen in onze dorpskernen?
Veerle |
|
Veerle-Heide |
|
Vorst-Centrum |
|
Vorst-Meerlaar |
|
Eindhout |
|
Behoud landelijk karakter
- We voeren pro-actief beleid om het landelijke karakter te behouden.
- We ontwikkelen een afbakeningsplan en strikte regelgeving om verstedelijking te voorkomen en het landelijk landschap te beschermen tegen overmatige bebouwing.
- We werken samen met organisaties zoals Landschapspark de Merode, Regionaal Landschap voor Grote & Kleine Nete en Kempens Landschap om plannen te ontwikkelen en maatregelen te nemen ter bescherming van het landelijke karakter.
- We nemen als gemeentebestuur de regie in handen om het evenwicht te bewaken tussen agrarische en andere soorten bedrijvigheid, recreatie, wonen en natuur.
Aantrekkelijke dorpskernen
- We maken de dorpskernen van Klein-Vorst en Veerle veiliger.
- We bevorderen het traag verkeer door het voorzien van voldoende fiets- en voetpaden. Het gaat hier niet alleen om het aanleggen van fiets- en voetpaden, maar ook en vooral over het systematisch onderhoud ervan (zowel bestaande als nieuwe fiets- en voetpaden).
- We werken een sluitende procedure uit voor het onderhoud van fiets- en voetpaden en voor het herstel van deze fiets- en voetpaden bij werken aan nutsleidingen.
- We waken erover dat fietspaden en voetpaden na bouwwerken worden hersteld. Bij het afleveren van vergunningen zal de verplichting ingeschreven worden dat herstellingen uitgevoerd moeten worden door de betrokken aannemer.
- We stimuleren lokale economische activiteiten door het creëren van ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid, ambachtelijke winkels en horecavoorzieningen.
- We behouden en herstellen monumenten, erfgoed en traditionele architectuur, om de identiteit en charme van de dorpen te behouden.
- We betrekken de lokale gemeenschap actief bij de uitvoering van herinrichtingsplannen, met mogelijkheden voor participatie, inspraak en samenwerking in elke fase van het proces.
- We treden op tegen verkrotting en verwaarlozing van woningen en panden.
Verbeteren Openbaar Vervoer
- We investeren in toegankelijke accommodaties en haltes voor personen met beperkingen.
- We ijveren voor verbetering van het openbaar vervoer zowel in functie van school-, werk- als recreatieverkeer.
Sociale woningen
Elke gemeente krijgt een verplicht aantal sociale woningen op haar grondgebied opgelegd. Laakdal heeft dit aantal reeds bereikt.
- Met de sociale huisvestigingsmaatschappij wordt het bestaande patrimonium ook in de toekomst goed beheerd.
- Er worden geen nieuwe gebieden meer aangesneden voor sociale huurwoningen. De bestaande gronden en gebouwen worden efficiënter beheerd en ingevuld.
- Met de sociale woonmaatschappij wordt bekeken hoe we de huidige woningen energiezuiniger kunnen maken.
Een oude dag in Laakdal
De gemeentebarometer voorspelt een toename van het aantal 65-plussers, in vergelijking met het aantal +18-jarigen. Laakdal telt twee rusthuizen.
- We hebben niet de ambitie om een eigen rusthuis te bouwen, maar ondersteunen initiatieven om ouderen in hun vertrouwde omgeving te houden, zoals het verstrekken van informatie rond en het inzetten op nieuwe woonvormen.