Sociaal beleid

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

“Laakdal als zorgzame, inclusieve gemeente die niemand aan zijn lot overlaat.”

De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op sociaal-culturele ontwikkelingen, zoals een groeiend maatschappelijk bewustzijn voor sociale cohesie, gezondheidskwesties en een groter draagvlak voor gendergelijkheid.

Sociaal beleid

  • We maken werk van sociale programma's en initiatieven die gericht zijn op het versterken van de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel binnen Laakdal, zoals buurtactiviteiten, vrijwilligerswerk en buurthulpnetwerken.
  • Het thema gezondheid komt herhaaldelijk terug vanuit verschillende invalshoeken: vergrijzing, wonen, klimaat.  Als gemeentebestuur behouden we het overzicht met als algemene doelstelling om de gezondheid van de Laakdallenaars hoog in het vaandel te dragen.

Armoedebestrijding

  • We bevorderen gelijke kansen (emancipatie) en inclusiviteit voor alle burgers, ongeacht hun geaardheid, nationaliteit of sociaal-economische achtergrond, door middel van beleid dat discriminatie tegengaat en toegang biedt tot essentiële diensten en voorzieningen.
  • De sociale dienst is er voor iedereen en biedt budgetbegeleiding, financiële hulpverlening, sociaal loket voor wonen en welzijn, reageert op signalen om noodsituaties en armoede te detecteren. Dit alles gebeurt in samenspraak met externe partners in de sociale huisvesting, onderwijs, kinderopvang en vrije tijdsdiensten en het Huis van het Kind, Kind & Gezin (Opgroeien), Overkop Huis.

Internationale samenwerking

  • De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GAROS) wordt verder ondersteund.
  • Bij aanbestedingen maakt de gemeente gebruik van een clausule voor eerlijke handel.

Gerelateerde standpunten