“Laakdal als partner waar participatie, dialoog, welzijn en veiligheid van uiterst belang zijn.
Inwoners voelen zich hierdoor levenslang geborgen in Laakdal. “
De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op demografische ontwikkelingen, zoals migratie, diversiteit en andere gezins- en samenlevingsvormen.
Kinderopvang
We wensen een sterk ondersteunend beleid te voeren zodat een goede combinatie van gezin en werk voor alle inwoners mogelijk is. Het aspect “kwaliteitsvolle kinderopvang” als onderdeel van een coherent gezinsbeleid is hierbij een belangrijke schakel.
- We breiden de capaciteit uit en garanderen kwalitatieve kinderopvangvoorzieningen met als doel te voldoen aan de groeiende vraag.
- We investeringen in infrastructuur en personeel om de capaciteit van de kinderopvangcentra te vergroten en maken zo goed mogelijk werk van voldoende beschikbare plaatsen.
- We ontwikkelen een gevarieerd aanbod van ontspanningsactiviteiten tijdens vakantieperiodes, zoals sportactiviteiten, workshops, uitstappen en evenementen, om kinderen een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden en ouders te ondersteunen bij de opvang tijdens vakanties, met voldoende voor- en na-opvang afgestemd op reguliere werktijden.
- We vinden inspraak, feedback en samenwerking met de ouders belangrijk.
- We optimaliseren het digitale inschrijvingssysteem.
Kwalitatief onderwijs
- We investeren in schoolgebouwen om te voldoen aan hedendaags onderwijs en gaan hier gericht op zoek naar subsidies. Dit behelst zowel renovatie als uitbreiding van bestaande schoolgebouwen, inclusief klaslokalen, sportfaciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes.
- We bekijken de noden binnen onze gemeentelijke scholeninfrastructuur op lange en middellange termijn om binnen afzienbare tijd de nodige ingrepen te kunnen doen met AGION-subsidies.
- We moedigen innovatie en vernieuwing in het onderwijs aan door het bevorderen van actieve leermethoden, gebruik van technologie in de klas en het stimuleren van creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden.
- We bevorderen gelijke kansen in het onderwijs door middel van inclusief beleid, ondersteuning van leerlingen met speciale behoeften en het aanbieden van extra ondersteuning en begeleiding aan kwetsbare groepen. Dit gebeurt in samenwerking met externe partners en Huis van het Kind.
- We werken samen met ouders, verenigingen en externe partners om een breed scala aan educatieve buitenschoolse activiteiten aan te bieden die het leerproces verrijken, inclusief de Nederlandse taal en inburgering.
- We bieden gelijke onderwijskansen voor alle kinderen in het basisonderwijs aan en dit door financiële, materiële en logistieke ondersteuning.
- We bouwen een flankerend onderwijsbeleid uit met het doel ieder kind de kans te geven haar/zijn talenten maximaal te ontwikkelen.
- We versterken de samenwerkingen met kunstenonderwijsinstellingen om zo de toegang tot deze onderwijsvormen te vergemakkelijk voor onze Laakdalse leerlingen (muziek, tekenen, woord, dans, …).
Welzijn en vergrijzing
De vergrijzing leidt er toe dat werknemers langer professioneel actief blijven en dat de vraag naar levenslang leren toeneemt.
- We werken samen met privé-partners zoals dokterspraktijken en rust- en verzorgingshuizen op het bevorderen van welzijn en het ondersteunen van de (vergrijzende) bevolking.
- We werken samen met dagopvangmogelijkheden in NOAH (Nabije Ontmoetingshuis voor Actieve Hulpbehoevenden), waar ouderen sociale interactie, activiteiten en zorg kunnen vinden, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen en deel kunnen blijven uitmaken van de gemeenschap.
- We voorzien levenslang leren-programma's die de geestelijke en sociale gezondheid van ouderen bevorderen, zoals cursussen, workshops, lezingen en uitstappen.
- We bieden trainingen en ondersteuning bij het gebruik van digitale technologieën en diensten aan, zoals computerlessen, internettoegang en e-gezondheidszorg, om de digitale inclusie van ouderen te bevorderen en hun zelfredzaamheid te vergroten.
- We organiseren huisbezoeken aan ouderen als onderdeel van een uitgebreid zorg- en ondersteuningsnetwerk, waarbij aandacht wordt besteed aan sociale verbondenheid, gezondheidsmonitoring en het bieden van praktische hulp en advies om eenzaamheid te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
- We organiseren een sociaal restaurant op regelmatige tijdstippen in de verschillende deelgemeenten. Door gebruik te maken van de maaltijden van de OCMW keuken kunnen senioren uit hun isolement gehaald worden door samen te eten aan een democratisch tarief.
- We leveren warme maaltijden thuis bij ouderen.
- We zetten initiatieven op om ouderen uit hun isolement te halen door hen te laten deelnemen en te vervoeren naar het lokaal dienstencentrum De Vriendschap.
- We ondersteunen initiatieven vanuit de seniorenraad en de seniorenverenigingen.
- We informeren burgers en staan hen bij in de strijd tegen dementie, bijvoorbeeld bij aanpassingen van de domotica in de woning.
- We nemen initiatieven om in iedere deelgemeente voldoende aanbod aan huisartsen te hebben voor onze inwoners.
Begraafplaats
- We voorzien een natuurlijke begraafplaats als een ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele begraafplaatsen.
- We voeren de heraanleg van de begraafplaats in Vorst-Meerlaar (Geelsebaan) uit en voorzien een sterrenweide voor doodgeboren kinderen, verharde paden, een overdekte schuilplaats, toilet, zitbanken en meer groen. Dit naar het voorbeeld van de heraanleg van de begraafplaatsen van Vorst-Centrum, Eindhout en Veerle.
- We onderhouden alle begraafplaatsen goed.
Veiligheid, nabijheid en mobiliteit
- We investeren in fietspaden zoals dat van de Averboodsebaan, de verbindingsweg tussen Eindhout en Veerle, de verbindingsweg tussen Eindhout en Oosterlo, de Nieuwe Baan en de Lakstraat om de verbindingen tussen de verschillende deelgemeenten te verbeteren. We doen hiervoor maximaal beroep op subsidies.
- We maken werk van een voetpadenplan bedoeld om veilige wandelroutes te creëren, vooral rond drukke verkeersgebieden, scholen en woonwijken.
- We nemen veiligheidsmaatregelen, zoals aangepaste signalisatie, snelheidsbeperkingen en veilige oversteekplaatsen.
- We werken samen met bewoners, scholen en verenigingen om doelen te stellen voor de verbetering van de mobiliteit en veiligheid in de gemeente.
- We geven voorlichting en educatie over verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, met als doel het bewustzijn te vergroten en het gedrag van weggebruikers positief te beïnvloeden.
- We plegen op regelmatige tijdstippen overleg met de beheerder van de gewestwegen (Agentschap Wegen en Verkeer) om de toestand van dit wegennet te evalueren en indien nodig aan te dringen op optimalisatie, zoals het fietspad Borgtstraat-Meerlaarstraat.
- We voorzien een jaarlijks budget voor de uitvoering van de nodige structurele asfaltwerken op de gemeentewegen.
- We zorgen voor snelle sneeuwruiming, ook op fietspaden.
- We voorzien parkeerzones voor vrachtwagens en autobussen zodat deze de verkeersveiligheid niet in het gedrang brengen.
- We organiseren een test in samenwerking met diverse doelgroepen om na te gaan hoe toegankelijk onze gemeente is voor bvb doven, personen met een beperking, ouderen, jonge gezinnen, enz. Deze resultaten worden in de mate van het mogelijke geïntegreerd in het gemeentelijke beleid.
Verenigingen
- We garanderen de uitleendienst ten voordele van verenigingen en buurtcomités voor activiteiten en evenementen zoals het ontlenen van stoelen, tafels, podia, nadar, geluidsinstallatie, enz.
- We kopen een mobiele toiletwagen aan – tevens toegankelijk voor personen met een beperking - om ter beschikking te stellen via de uitleendienst.
- We bieden steun aan verenigingen in de vorm van financiële, logistieke en materiële steun voor de goede werking en organisatie van allerhande activiteiten en evenementen.
- We bieden verenigingen renteloze leningen voor infrastructuur-voorzieningen en staan borg bij leningen.
- We bevorderen onderlinge samenwerking tussen verenigingen.
- We ijveren voor de vereenvoudiging van het evenementenloket met een aanspreekpunt.
Ondernemers – lokale economie
- We bevorderen lokale economie met bijzondere aandacht voor de agrarische sector en lokale ambachten.
- We faciliteren ondernemerschap door het bieden van financiële impulsen, advies en begeleiding aan startende en bestaande bedrijven.
- We promoten lokale producten en ambachten.
- We werken samen met lokale agrarische bedrijven om de verbinding tussen producenten en consumenten te versterken.
- We stimuleren lokale werkgelegenheid door het creëren van gunstige voorwaarden voor bedrijven om zich te vestigen en uit te breiden, zoals het bieden van fiscale voordelen en hen faciliteren bij het bekomen van omgevingsvergunningen.
- We promoten toerisme en recreatie als economische motor. We creëren kansen voor lokale ondernemers door onder andere het voorzien van camperplaatsen op openbaar domein.
- We promoten en werken mee aan het succes van de toeristische trekpleisters zoals het klompenmuseum, het klompenbelevingspad, het bosbelevingspad Eindhoutberg, het Lalala-pad, de industriële houtzagerij (museum & eTuktuks) en speeltuin Dennenoord.
- We bevorderen de communicatie en onderlinge samenwerking tussen ondernemers over de deeldorpen heen.
- We blijven inzetten op extra initiatieven om van de wekelijkse markt een succes te maken. We brengen deze markt ook extra onder de aandacht bij de inwoners buiten Vorst-Centrum.
- We maken werk van een actieplan om de Laakdalse kermissen weer attractief te maken, in samenwerking met de Laakdalse horeca en verenigingen.
- We koppelen de fietsverhuur in de industriële zagerij aan een fietsbieb. We organiseren er tevens een fietsherstelpunt dat wordt uitgebaat via sociale economie.
Landbouw
- We zien landbouw als een strategische partner, niet enkel voor onze voedselvoorziening maar ook als onderhouder van het landschap in de vorm van het bewerken van het land, het kweken in tuinen en het houden van vee.
- De landbouw slaagt er in om voedsel te produceren maar ervaart hierbij niet altijd eerlijke verdeling van de opbrengst. Als het om productie gaat, moet er waakzaamheid zijn voor overbodige of ineffectieve regelgeving, zoals te strikte regels over landgebruik, waterbeheer, meststoffen en gewasbescherming.
- Voedsel van eigen bodem biedt de grootste garantie op kwaliteit en voldoende voorraad. Ook voor duurzaamheid staat lokaal voedsel garant. Bij deze aspecten mogen er geen concessies gedaan worden aan normen die de gezondheid, de kwaliteit van de leefomgeving en dierenwelzijn beschermen. Tegelijkertijd moet binnen deze kaders de landbouw de ruimte krijgen om te groeien, op een manier die de boeren in staat stelt een eerlijk en degelijk inkomen te verdienen, met respect voor waardige werkomstandigheden.
- In het landschap zorgen de boeren voor onderhoud van akkers en natuurelementen en zijn zij een onmisbare schakel omwille van de circulariteit. Daarom is het noodzakelijk dat de landbouw toegang blijft krijgen tot gronden die eigendom zijn van de gemeente of OCMW; door keuzevrijheid te garanderen inzake schaal en teelt; door landbouwers bij verkoop van gronden en gebouwen omwille van opgelegde regels te behoeden voor waardeverlies.
- We zetten in op het duurzaam onderhoud van de waterlopen door bij de hogere overheden te blijven aandringen op onderhoud van de waterwegen.
- We waken over het behoud van landbouwactiviteiten door haalbare duurzaamheidsvoorwaarden op te leggen inzake milieu, natuur, klimaat en energie; door kritisch te zijn bij vergunningsverlening voor inrichtingen in natuurgebied die een invloed kunnen hebben op omliggend agrarisch gebied en door de omzetting van agrarisch gebied in natuur of de bebossing van agrarisch gebied enkel toe te laten in functie van infrastructuurwerken van algemeen belang of in overstromingsgebieden in functie van noodzakelijke waterbeheersingswerken of binnen SBZ-gebieden.
Cultuur
- De adviesraad cultuur fungeert als een platform voor het delen van ideeën, expertise en ervaringen op het gebied van kunst en cultuur, en adviseert het gemeentebestuur over beleidskwesties, programmering en investeringen op cultureel vlak.
- Actief betrekken van lokale (amateur)kunstenaars en scholen bij het culturele beleid om een breed scala aan artistieke expressie en participatie te bevorderen.
- Organiseren van culturele projecten, workshops en tentoonstellingen in samenwerking met de adviesraad cultuur, scholen en lokale culturele instellingen.
Dierenwelzijn
- We voeren een diervriendelijk gemeentelijk beleid in samenspraak met de politiezone.
- Het zwerfkattenproject wordt verder versterkt in overleg met de dierenartsen en vrijwilligers voor zwerf- en huiskatten.
- We ijveren voor een verbod op vuurwerk.
- We promoten de huisdiersticker die hulpdiensten, zoals de brandweer, attent maken op de aanwezigheid van dieren.
- We stimuleren de adoptie van asieldieren door middel van voorlichtingscampagnes en samenwerking met lokale dierenasielen.
- We kijken streng toe op fokkers binnen de gemeente om illegale en ongewenste praktijken tegen te gaan.
- We trachten schade aangebracht door steenmarters en vossen in te dijken door sensibilisatie en het invoeren van effectieve en diervriendelijke technieken om dit tegen te gaan.
Mentaal welzijn en gezondheid
- We verbeteren de levenskwaliteit van iedere persoon over de grenzen van zorg en welzijn heen, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. De persoon met zijn context staat centraal. We streven er naar om iedere persoon zoveel mogelijk in staat te stellen om zijn zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven. We doen samen met de ander 5 gemeenten binnen Eerstelijnszone Zuiderkempen.
- We gaan een samenwerking aan met het Overkop Huis in Geel.
- We gaan in overleg met de zorgverleners om te bekijken hoe stagiaires gestimuleerd en ondersteund kunnen worden zodat ze na hun opleiding in onze gemeente blijven werken om de tekorten te verbeteren.
- We ondersteunen maximaal de uitbouw van brede eerstelijnspraktijken.
- We ondersteunen initiatieven die bijdragen tot het mentaal welbevinden van de burger.
- We blijven de acties rond ‘Gezonde Gemeente’ ondersteunen.
- We onderzoeken de mogelijkheid naar initiatieven om vereenzaming in onze maatschappij tegen te gaan (buddysysteem).
- We nemen extra initiatieven rond drugpreventie, met ondersteuning van de politiezone. We tolereren geen druggebruik op openbaar domein en op onze events op Laakdals grondgebied.