“Laakdal als beleidsmaker waarin de toekomst wordt voorbereid”
De wereld rondom ons verandert. Als gemeentebestuur spelen we in op ontwikkelingen zoals de klimaatopwarming en een verhoogd ecologisch bewustzijn.
Duurzame mobiliteit
- We sensibiliseren rond duurzame mobiliteit, met als doel het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijke transport.
- We installeren een uitgebreid netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen op strategische locaties in de gemeente, zoals bij winkels, openbare parkeerplaatsen en woongebieden.
- We geven financiële stimulansen om duurzame mobiliteit te bevorderen zoals 40 % tussenkomst voor abonnementen bij de Lijn.
- We bevorderen alternatieve vervoersmiddelen, zoals fietsen, wandelen en carpoolen, door het aanleggen van veilige fietspaden en voetpaden evenals het faciliteren van fietsenstallingen en de introductie van fietsdeelprogramma’s in samenspraak met externe partners.
- We werken samen met lokale bedrijven, scholen en overheidsinstanties om duurzame mobiliteit te integreren in hun dagelijkse activiteiten.
- We ondersteunen en implementeren snelheidsremmende maatregelen waar nodig, zoals het plaatsen van camera’s, verkeersingrepen en flankerende maatregelen in samenspraak met de buurt.
- We wenden de snelheid op ons wegennet niet aan als verdienmodel. 30 km/u is enkel van toepassing in de fietsstraten en in de schoolomgeving bij het begin en einde van de schooluren. De snelheid moet aangepast zijn aan de weginfrastructuur en omgeving.
Milieu
- We ontwikkelen in samenspraak met IOK het intergemeentelijk recyclagepark Meerhout-Laakdal verder tot een beter toegankelijk en gebruiksvriendelijker park.
- We nemen initiatieven om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan, waaronder het versterken van de WITZ-ers (Wijkinitiatief tegen Zwerfvuil), het plaatsen van camera’s en afvalbakken op openbare plaatsen en het verhogen van de boetes voor overtredingen.
- We verledden alle openbare verlichting.
- We volgen de ruiming van de Laak goed op. Na de sanering van de Laak wordt deze toeristisch en recreatief uitgebaat waar mogelijk.
- We geven als gemeente het goede voorbeeld en bekijken waar we rondom het eigen patrimonium (deels) kunnen ontharden op bijvoorbeeld parkings.
Riolering en waterhuishouding
- We blijven inzetten op het aanleggen van nieuwe riolering alsook het onderhoud van het bestaande stelsel, het ruimen van de waterlopen en grachten en het reinigen van kolken.
- We maken onderhoudsvriendelijke grachten door het voorzien van betonnen grachtelementen met waterbuffering op erosiegevoelige plaatsen en in lijn met de waterhuishouding.
Groenvoorziening
- Het straatbeeld wordt in een groen kleedje gestoken en onderhouden. Waar mogelijk worden bomen aangeplant.
- We maaien de bermen volgens een goede planning zodat de zichtbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van wegen en fietspaden gegarandeerd blijft. Hierin wijken we af van het bermbeheersplan.
Energie
- Door het verlenen van subsidies en het geven van voorlichting stimuleren we het gebruik van duurzame energie door burgers en bedrijven.
- De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op gebied van energiegebruik. Dit vertaalt zich in monitoren van het energiegebruik, het inzetten op energetische besparingsmaatregelen en het produceren van groene energie op openbare gebouwen en domeinen.