Het is een absolute kerntaak van de overheid. Naast de klassieke aspecten zoals een effectieve vervolging en slagkrachtig optreden van ordediensten, kijken we ook naar het bredere sociale plaatje. Onveiligheid kan mee de wereld uit geholpen worden door te bouwen aan sociale cohesie en een actieve betrokkenheid van burgers.
HOE
- sociale cohesie, sociale controle en burgerparticipatie versterken o.a. door buurtinformatienetwerken (BIN) als hulp bij het voorkomen en opsporen van misdrijven.
- preventieve aanpak via campagnes, financiële of logistieke ondersteuning (o.a. diefstal, grensoverschrijdend gedrag, intrafamiliaal geweld, cyberveiligheid)
- doelgericht gebruik van slimme camera’s (algemene veiligheid).
- coördinerende en ondersteunende rol voor gemeente door interdisciplinaire samenwerking: maatschappelijk werk, onderwijs, zorg- en hulpverlening. Belangrijk rol in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en escalaties van kleine conflicten.
- goede inrichting publieke ruimte, snel herstellen van vandalisme, snel opruimen van zwerfvuil… zorgen voor minder overlast en criminaliteit.
- terug aanstellen van parkwachter
- investeren in conflictvrije verkeersinfrastructuur en aangepast snelheidsbeleid. Invoering van zone 30 in bepaalde wijken en straten wordt grondig onderzocht en geëvalueerd met de buurtbewoners.
- verkeerslessen voor jonge kinderen om verkeersinzicht bij te brengen (o.a. verkeerseducatiepark).
- veilig uitgaan mogelijk maken door veilige ontmoetingsplaatsen te faciliteren, een op-maat openbaar vervoer, het promoten van “responsible drivers” en de BOB-campagne.
- hervorming politiezones (schaalvergroting): respect voor de lokale autonomie en een nabije politiezorg blijven cruciale uitgangspunten.
- we versterken de logistieke en gespecialiseerde samenwerkingen tussen politiezones: ICT, aankoopbeleid, samenwerkingsprotocollen.
- accurate en dringende hulpverlening impliceert een goede uitrusting voor het korps.
Gerelateerde standpunten
- Armoede
- Buurten & Buurtwerking
- Dierenwelzijn
- Digitale (E-)inclusie
- Duurzame en mondiale ontwikkeling
- Geëngageerd burgerschap: participatie, integratie en burgerzin
- Generatie Ervaring
- Jongeren
- Klimaat en energie
- Krachtdadig lokaal bestuur
- Lokaal gezinsbeleid
- Lokaal sociaal beleid
- Lokaal toerismebeleid
- Milieu, netheid en properheid
- Mobiliteit
- Ondernemen
- Onderwijs - Flankerend onderwijsbeleid
- Ruimtelijke ordening
- Vrije tijd
- Werk
- Wonen