Onze ambitie is groot: mobiliteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn basisrechten.
Wie te voet gaat (be-)leeft meer. Via combi- en deelmobliteit willen we de modal split van 50% auto – 50% andere vervoersmodi bereiken.
HOE
- een leeftijdsvriendelijke inrichting van openbare ruimte en mobiliteit op basis van geactualiseerde inzichten (nieuw mobiliteitsplan):
- de strategische ruimtelijke projecten en hun impact (bedreigingen en kansen) op mobiliteit volgens het STOP-principe en de draagkracht van de omgeving en buurt;
- de wegencategorisering (functie en draagkracht), verblijfsgebieden en circulatie;
- de ontwikkelingsperspectieven van het openbaarvervoernetwerk;
- de locatie van bestaande of geplande hoppinpunten;
- het gewenste parkeerbeleid op het openbaar domein
- meer zitbanken in straten en parken
- respect voor de verkeersregels én hoffelijkheid voor medeweggebruikers
- Keizer Voetganger & Koning Fietser:
- obstakelvrij voetpad: we gaan de strijd aan tegen losliggende tegels, verkeerd geparkeerde auto’s, rondslingerende deelsteps, foutief geplaatst reclameborden, verlichtings- of verkeerspalen midden op het voetpad.
- Brasschaat wordt een volwaardige fietsgemeente, met een sterke groei van het fietsgebruik:
- blijvende ondersteuning van de fietsbibliotheek;
- zorgen voor een aanbod veilig fietsen voor volwassenen (extra aandacht voor e-bikes)
- waar mogelijk bij heraanleg: bredere fietspaden op drukke fietspaden met school-en werkfietsverkeer, waar mogelijk in asfalt (zie nutsleidingen);
- voldoende fietsstallingen en fietsherstelpunten onderweg.
- veilig afgesloten parkeren voor fietsen (voorkomen van diefstal en beschadiging)
- doorgaand verkeer van e-bikes waar mogelijk via eigen route
- structureel onderhoud van voetpaden en fietspaden:
- op basis van een voetpaden- en fietspadenplan en in kaart brengen van voetgangers- en fietsersgedrag stellen we een onderhoudsplan op voor periodieke onderhoud en bijzondere investeringen en we verhogen de budgetten hiervoor.
- werken aan voet- en fietspaden moeten gecoördineerd verlopen door o.a. betere communicatie tussen lokaal bestuur en aannemers
- sensibilisering via struikelwandeling
- eigen actieve rol opnemen bij de uitbouw van een krachtiger openbaar vervoer met als uitgangspunt de bereikbaarheid vanuit de wijken van basisvoorzieningen: aansporen van treingebruik (stations Mariaburg-Ekeren en Noorderkempen); optimaliseren van een kwaliteitsvol aanbod via de eigen buurtbus(sen); blijvend ondersteunen van de Brasschaatse Minder Mobielen Centrale.
- Een duurzaam autogebruik wordt gestimuleerd door het bevorderen van autodelen en door het stimuleren van de verschuiving van fossiele naar duurzamer brandstoffen (elektrische wagens) door een eigen gemeentelijk laadpalenplan.
- Een duurzaam parkeerbeleid (nieuwe parkeerverordening) maakt onderdeel uit van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid en vormt de basis voor de opmaak van het nieuw mobiliteitsplan. Een te ruim aanbod aan autoparkeerplaatsen stimuleert het gebruik van de wagen, meestal voor (erg) korte verplaatsingen. Er wordt meer ingezet op genoeg parkeerplaatsen voor doelgroepen (kortparkeren voor shoppers; jonge gezinnen met kleine kindjes; senioren? mensen met een handicap)
- Vlotte doorstroming van het verkeer bewerkstelligen op verkeersassen (o.a. variabele afstelling slimme verkeerslichten)
- Door digitale monitoring van het wegdek wordt een up-to-date gedetailleerd beeld van de staat van de gemeentelijke wegen opgebouwd, waardoor men op een objectieve manier gerichter aan (preventief) beheer kan doen, met een langere levensduur en een ingrijpende kostendaling als gevolg.
Gerelateerde standpunten
- Armoede
- Buurten & Buurtwerking
- Dierenwelzijn
- Digitale (E-)inclusie
- Duurzame en mondiale ontwikkeling
- Geëngageerd burgerschap: participatie, integratie en burgerzin
- Generatie Ervaring
- Jongeren
- Klimaat en energie
- Krachtdadig lokaal bestuur
- Lokaal gezinsbeleid
- Lokaal sociaal beleid
- Lokaal toerismebeleid
- Milieu, netheid en properheid
- Ondernemen
- Onderwijs - Flankerend onderwijsbeleid
- Ruimtelijke ordening
- Veiligheid
- Vrije tijd
- Werk
- Wonen