We geloven dat elke persoon respect en waardering verdient, ongeacht hun leeftijd. Dé senior bestaat niet: iedereen heeft een eigen parcours en eigen levenservaringen, en dat verdient respect. Bijna een derde van de Vlamingen is 60 jaar of ouder. We zien echter te vaak dat ouderen worden uitgesloten en in de hoek gezet vanaf een bepaalde leeftijd. Het is essentieel dat ouderen een actieve en gewaardeerde rol blijven spelen in onze maatschappij. Zij zijn het die het grootste deel van de mantelzorg opnemen en hun ervaring delen op de werkvloer. Het zijn de grootouders die kleinkinderen opvangen terwijl de ouders gaan werken, het zijn 65-plussers die het verenigingsleven draaiende houden en die goed vertegenwoordigd zijn in het vrijwilligerswerk
HOE
- toegankelijkheid tot gemeentelijke dienstverlening voor digitaal ongeletterde senioren vergroten door een combinatie van met of zonder afspraak toe te laten
- we zorgen dat ouderen zich vlot en comfortabel kunnen verplaatsen. Aanbod van belbus herzien met het oog op het vergemakkelijken van openbaar vervoer voor senioren.
- we zetten in op wonen in de eigen vertrouwde leefomgeving met bereikbare en toegankelijke basisvoorzieningen. Dienstverlening-op-maat en dienstverlening-aan-huis, en waar nodig aanklampende dienstverlening.
- we sensibiliseren rond het thema in een Week tegen de Eenzaamheid.
- ondersteunen van periodieke initiatieven om intergenerationeel contact op te starten. Via de gemeentelijke bibliotheek kunnen zo initiatieven gecoördineerd worden, zoals bijv. de levende bibliotheek.
- we maken gemeenschappelijke woonvormen voor 55-plussers (co-housing) mogelijk die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en infrastructuurvoorwaarden om langer zelfstandig wonen voor ouderen mogelijk te maken.
- via een lokaal woonbeleidsplan (met doelgroepenplan) zorgen we ervoor dat in een volgende fase senioren-op-leeftijd betaalbaar, zelfstandig en kwaliteitsvol kunnen blijven wonen in Brasschaat.
- ondersteuning van de gemeente inzake modulaire woningen voor senioren bij familieleden
- wij zoeken wegen om mantelzorgers te helpen en waar mogelijk te ontlasten. De dienstencentra en een afgestemd hulp- en zorgaanbod aan huis en op maat dragen daartoe bij.
- onze drie dienstencentra en het plus3 centrum zijn het kloppend hart voor onze senioren. Ontmoeting, vorming, dienstverlening staan centraal.
- we bevorderen de gezondheid en het welzijn van onze senioren door afwisselende en regelmatige warme maaltijden in de dienstencentra aan kostprijs aan te bieden. Blinde vlekken in bepaalde wijken (bijv. Bethanie) worden aangevuld door pop-up samenwerking met lokale antennepunten.
- we zorgen in overleg met alle woonzorgcentra in Brasschaat dat het aanbod van kortverblijf en woonzorgkamers op buurtniveau afgestemd wordt op de noden van de bevolking, zodat mensen met een hoge zorgnood in de eigen buurt terecht kunnen wanneer thuis wonen (even) niet meer lukt in overleg met de mantelzorgers.
- een nieuw woonzorgcentrum Vesalius staat garant voor een huiselijke en warme oudedag voor onze senioren-op-hoge-leeftijd.
- voortdurende dialoog door een duurzaam partnerschap met de seniorenraad en seniorenverenigingen
- we zetten in op levenslang leren, spelen en bewegen door cursussen in De Remise en lokale dienstencentra en ondersteunen verenigingen die daarrond werken. We faciliteren daarvoor de nodige ruimte en infrastructuur.
Gerelateerde standpunten
- Armoede
- Buurten & Buurtwerking
- Dierenwelzijn
- Digitale (E-)inclusie
- Duurzame en mondiale ontwikkeling
- Geëngageerd burgerschap: participatie, integratie en burgerzin
- Jongeren
- Klimaat en energie
- Krachtdadig lokaal bestuur
- Lokaal gezinsbeleid
- Lokaal sociaal beleid
- Lokaal toerismebeleid
- Milieu, netheid en properheid
- Mobiliteit
- Ondernemen
- Onderwijs - Flankerend onderwijsbeleid
- Ruimtelijke ordening
- Veiligheid
- Vrije tijd
- Werk
- Wonen