Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

Publicatiedatum

Auteur

Peter Van Cutsem

Deel dit artikel

In december 2018 werd op initiatief van Peter Van Cutsem de eerste sterretjesweide van de gemeente ingericht op het kerkhof van Pepingen. Helaas bleef deze plek vijf jaar lang ongebruikt vanwege administratieve belemmeringen. Dankzij de vastberaden inspanningen van cd&v is de troostplek nu eindelijk beschikbaar voor gebruik.

“Het dossier van de sterretjesweide heeft al die tijd stilgelegen, tot nu. Tijdens de gemeenteraad van 23 april 2024 is eindelijk de langverwachte aanpassing van het huishoudelijk reglement voor begraafplaatsen doorgevoerd, waardoor de sterretjesweide nu een sereen plekje wordt waar ouders en familie op een waardige manier hun levenloos geboren kindjes kunnen gedenken. Het is betreurenswaardig dat deze troostplek gedurende deze periode ongebruikt is gebleven,” benadrukt cd&v fractieleider Peter Van Cutsem.

Onbeantwoorde vragen

“Jaar na jaar hebben we dit dossier tijdens de gemeenteraadsvergaderingen ter sprake gebracht. Zelfs tijdens speciale gelegenheden zoals Wereldlichtjesdag heb ik herhaaldelijk de aandacht van het beleid gevraagd om deze essentiële troostplek in gebruik te nemen. Maar voor vijf lange jaren bleven onze vragen onbeantwoord. De sterretjesweide biedt ouders en families die een kind hebben verloren nochtans een speciale plek om te rouwen, herinneringen op te halen en te koesteren, iets wat gedurende vijf jaar niet mogelijk was,” verduidelijkt Peter Van Cutsem.

Sterrenregister

"In de gemeenteraadsvergadering van 19 december 2023 hebben wij, samen met andere oppositiefracties, voorgesteld om een sterrenregister in te voeren, waarin stilgeboren kindjes worden geregistreerd. Deze symbolische stap heeft een grote emotionele betekenis voor ouders en nabestaanden van deze kindjes. Naast dit register is de ingebruikname van de sterretjesweide een uitdrukking van medeleven en ondersteuning vanuit de gemeente voor degenen die dit het meest nodig hebben," aldus initiatiefnemer Peter Van Cutsem.

Gerelateerde verschenen artikels:

Pepingen opent een sterrenregister voor stilgeboren kindjes

 

Nieuws uit Pepingen

"Wij namen het heft in handen en plaatste zelf borden om de trajectcontrole aan te geven"

Omdat heel wat mensen vinden dat de trajectcontroles in Bellingen onvoldoende zijn aangeduid, plaatste cd&v zelf waarschuwingsborden langs het traject.

“Geen zomersnoei op meidoornhagen om onze lokale fruitteelt te beschermen!”

Tijdens de recente gemeenteraadsvergadering van april 2024 heeft het schepencollege een voorstel ingediend om jaarlijks tijdens de zomermaanden onderhoud aan de meidoornhagen uit te voeren. Dit baart cd&v Pepingen zorgen gezien de meidoorn een waardplant is voor bacterievuur dat een ernstige bedreiging vormt voor onze lokale fruitteelt.

Pepingen keurt afgezwakte cd&v motie voor jonge landbouwers goed

cd&v diende op de gemeenteraad van maart 2024 een motie in om de bekommernissen van de jonge landbouwers te ondersteunen. Zo werden de afspraken tussen de Vlaamse Regering en de landbouworganisaties onderschreven en we stelden ook voor om deze engagementen ook lokaal over te nemen.