Rust, ambitie, samen voor Roeselare
De stadscoalitie 2024 – 2030: het bestuursakkoord
CD&V-Lijst Burgemeester, Vooruit en Lokaal Liberaal slaan verder gedreven de handen in elkaar voor de bestuursperiode 2024-2030.
Op de gemeenteraad van 18 november 2024 bracht raadslid Thierry Bouckenooghe een belangrijke vraag naar voren over het belang van een proactieve aanpak bij natuurrampen. Vandaag is dit bijzonder actueel gezien de problemen in Valencia en de wateroverlast in de Westhoek vorig jaar. Ook bij ons werd het Groenpark in 2016 zwaar getroffen. Hij benadrukte dat de toenemende frequentie en impact van dergelijke rampen het cruciaal maken om tijdig en gecoördineerd op te treden.
Bouckenooghe deelde de ervaring van zijn buurt (Het Groenpark), waar na de ramp een specifiek solidariteitsplan werd ontwikkeld. Dit plan heeft als doel inwoners te beschermen door tijdens noodsituaties snel en gestructureerd te handelen, met heldere afspraken over rollen en verantwoordelijkheden. "Vroegtijdige actie en voorbereiding kunnen het verschil maken tussen chaos en een goed georganiseerde hulpverlening," aldus Bouckenooghe. Hij riep de stad op om dit initiatief samen met buurten verder uit te werken en de veerkracht van Roeselare te versterken.
Burgemeester Kris Declercq ging in op de vraag en schetste hoe Stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen na de wateroverlast in 2016 intensief hebben samengewerkt. "Deze samenwerking resulteerde in een ambitieus actieplan tegen wateroverlast, met als doel dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen." Hij sprak nogmaals zijn dankbaarheid uit voor de inzet van de bewoners, stedelijke diensten, de brandweer en politie tijdens de ramp.
Kris Declercq gaf verder aan geïnteresseerd te zijn in het solidariteitsplan en het draaiboek dat door Bouckenooghe's buurt is ontwikkeld. "De hoofdverantwoordelijke van de dienst Noodplanning en Crisisbeheer heeft al aangegeven graag met u in gesprek te gaan. Dit biedt een waardevolle kans om dit succesvolle proefproject verder te kunnen uitrollen in de stad en de regio," aldus de burgemeester.
Bouckenooghe reageerde tevreden: "Als we allemaal bereid zijn om iets te betekenen voor elkaar, dan maken we van Roeselare een stad die ook in moeilijke tijden sterk blijft."
Met deze positieve uitwisseling is een belangrijke stap gezet naar een meer georganiseerde en toekomstgerichte aanpak van noodsituaties in Roeselare.
CD&V-Lijst Burgemeester, Vooruit en Lokaal Liberaal slaan verder gedreven de handen in elkaar voor de bestuursperiode 2024-2030.
Naar aanleiding van de Week van de handhaving voor Zwerfvuil stelde gemeenteraadslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) de vraag naar structurele positieve sensibiliseringsacties die de Stad wil nemen in de strijd tegen zwerfvuil, naast de gekende repressieve acties met cameracontrole door MIROM en vaststellers van OVAM die controles doen. Zo vroeg hij concreet naar de mogelijkheid om een jaarlijkse strijd om 'De Mooiste Straat' te organiseren onder inwoners, met de bedoeling dat een prijs uitgereikt wordt aan die straat of wijk die er het netst bijligt.
Deze week startte er in Krottegem een nieuwe zaterdagmarkt. Afwisselend met Beveren wordt er om de twee weken een markt georganiseerd. Op de gemeenteraad van 16 september vroeg raadslid Thomas Witdouck of er in Rumbeke ook een markt georganiseerd zal worden?
De zaterdagmarkten in Beveren en Krottegem zijn een burgerinitiatieven die ondersteund worden door de stad. Twee vzw’s sloegen de handen in elkaar en organiseren afwisselend een versmarkt. Telkens krijgt Beveren de eerste en derde zaterdagvoormiddag een markt. De tweede en vierde zaterdag staat deze markt dan op de OLV-markt in Krottegem.