Tegen de zomer wil de stad een rouwplek voor dieren realiseren. Men kijkt hiervoor naar een plaats nabij de begraafplaats in de Groenestraat. Dat antwoordde schepen Matthijs Samyn op een vraag van raadslid Thomas Witdouck in de gemeenteraad van februari. Schepen Stefaan Van Coillie gaf mee dat ook de mogelijkheid om dieren mee te begraven in het graf van hun baasje wordt onderzocht.
Op de gemeenteraad van maandag 26 februari vroeg raadslid Thomas Witdouck als het mogelijk is om in Roeselare een dierenbegraafplaats te voorzien. Leuven is reeds bezig aan de aanleg van zo’n begraafplaats en dit is volgens raadslid Thomas Witdouck wel een meerwaarde in de stad. "Sinds een jaar ben ik trotse eigenaar van een hond. Nu snap ik dat mensen lief en leed kunnen delen met een huisdier. Het hebben van een huisdier is heel intens en daarom kan het afscheid bij het sterven zwaar en moeilijk zijn. Een dierenbegraafplaats kan dan troost bieden of een plek om te rouwen.”
Schepen Matthijs Samyn (CD&V) bevoegd voor dierenwelzijn antwoordde hierop dat de stad graag wil ingaan om een rouwplaats kunnen aanleggen voor baasjes van overleden huisdieren. “Het wordt geen echte begraafplaats, maar een stille rustige omgeving waar er een tastbare herinnering van een huisdier aanwezig is zoals naamplaatje met foto. Daar kunnen baasjes terecht om hun overleden huisdier te gedenken”, aldus schepen Samyn.
De stad ziet als mogelijkheid voor dergelijke rouwplaats het stukje bos dat zich bevindt in het doodlopende stuk Piljoenstraat, achter de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat. De bedoeling is om dit tegen de zomer te realiseren.
Daarnaast wordt het, door een beslissing van de Vlaamse overheid, mogelijk om de as van overleden dieren mee bij hun baasje te begraven of kan worden bijgeplaatst in een bestaand graf. Raadslid Thomas Witdouck stelde daarom ook de vraag of Roeselare hiervoor een reglement kan opmaken, zodat dit mogelijk wordt in de toekomst.
Schepen Stefaan Van Coillie, schepen van begraafplaatsen antwoorde dat de stad hiertoe actie onderneemt. "Er moet een aanpassing van de administratieve verordening komen, maar het is nog even wachten tot het Vlaams decreet in werking treedt. Eenmaal de stad alle info heeft ontvangen, nemen we de nodige stappen. Vervolgens komt dit terug aan bod op de gemeenteraad."