Toekomstgericht werken is meer dan klimaatbewust zijn en zorgen voor onze landbouwers.
Het is ook op basis van een langetermijnvisie gericht investeren en in overleg met alle actoren een gedragen en duurzaam compromis bereiken. Al hebben we ook oog voor quickwins.
- Steun de landbouwer! We wonen in een landelijke gemeente en daar zijn we trots op. Daarom moeten we zorgen dat de landbouwgrond beschikbaar blijft voor De grond die we innemen voor de uitbreiding van het sportcomplex werd daarom meer dan gecompenseerd door woonuitbreidingsgebied om te zetten naar landbouwgrond in Brussegem. Ook zaken zoals subsidies, rekening houden met brede landbouwvoertuigen bij heraanleg wegen, inzameling van landbouwfolie,... behouden we.
- Korte keten landbouwers en aankopen bij lokale handelaars. Het blijft de betrachting om zoveel mogelijk lokale aankopen te doen, zeker als gemeentebestuur. Ook de korte keten willen we extra ondersteunen, mede door Boerenmarkt 2.0. En waarom geen Merchtemse cadeaumand? De groentenpakketen van onze Tuinbouwschool die we uitdelen op recepties zijn gegeerd maar ze telen er zoveel meer. Graag verkopen we deze opnieuw via het vroegere winkeltje.
- Waterbuffering en erosieprojecten. Water zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in ons beleid. Daarom willen we samen met onze industrie en landbouwers een project opstarten zodat al het ongebruikte regenwater van de daken kan gebufferd worden voor de landbouw. Ook blijven we inzetten op erosieprojecten, zoals we recent deden in Hamme. Er is ook eindelijk een goedgekeurd hemel- en droogteplan dat ons richting geeft in het beleid. In onze eigen gemeentelijke gebouwen nemen we het goede voorbeeld door extra regenwaterputten te plaatsen en bij meergezinswoningen leggen we al jaren groendaken of grotere regenwaterputten op dan nodig voor de verordening. Er kwam een reglement waarbij lozingen van bronbemalingen in de riolering de uitzondering werden. Retourbemalingen of lozen in beek of vijver (tot 200m afstand) is verplicht. Als er geen opties zijn dan wordt het nog toegstaan, maar zeker in de drogere maanden dient water opgevangen en aangeboden te worden in vaten.
- Klimaatplan. We hebben een ambitieus maar realistisch klimaatplan opgemaakt. Volgende legislatuur rollen we dat verder uit. Enkele voorbeelden die we al realiseerden zijn de onthardingsprojecten, de klimaatmobiel die langskomt in het centrum of ons energieloket waar je kan langsgaan met al jouw vragen over energiebesparende maatregelen, vragen bij offertes die je ontving, mogelijke subsidies,..
- Hitte-eilanden. Het effect van hitte-eilanden, waarbij het enkele graden warmer is in het centrum dan tussen de velden, is Dat is vooral tijdens de warme nachten bij hittegolven een echt probleem. Een openbaar domein dat voldoende groen en met lichte kleur materialen wordt aangelegd, helpt. Daarom verplichten we planten van bomen bij nieuw aangelegde parkings en in verkavelingen.
- Zon- en windenergie. We plaatsten deze legislatuur niet minder dan xx kWh aan zonnepanelen en onderzoeken of we aan energiedelen kunnen doen. We vergunden ook enkele kleinere windmolens bij landbouwbedrijven. De grote windturbines vinden we thuishoren langs snelwegen, kanalen en industrieterreinen, en dus niet midden in onze open kouters en velden.
- Deelwagens en deelfietsen. Omdat een eigen wagen duur is, de tweede wagen vaak stil staat of sommigen slechts sporadisch een wagen nodig hebben, kunnen deelwagens een goede optie We stellen er momenteel twee ter beschikking in ons centrum en hopen er komende jaren ook in de deelgemeentes te kunnen voorzien. Sinds kort staan er ook deelfietsen, de Blue Bikes, aan het station. Op termijn willen we er ook kunnen aanbieden in onze deelgemeentes.
- Laadpalen en laden bij rijwoningen. Om tijdig voldoende laadinfrastructuur beschikbaar te hebben, werd er een globaal plan van mogelijke locaties - ook in de deelgemeentes - opgesteld en uitgerold. Om ook thuisladen bij rijwoningen mogelijk te maken willen we werken met een proefproject waarbij er speciale stoeptegels worden geplaatst waar de kabel kan onderdoor lopen. Zo vermijden we hindernissen op het voetpad en kunnen eigenaars toch profiteren van de opbrengsten van hun zonnepanelen.
Gerelateerde standpunten
- 🍒 Dorpen met ballen.
- 🏡 Buurten op mensenmaat.
- 😘 Veilig en wel.
- Steun voor onze verenigingen
- Feest en cultuur op z’n Merchtems
- Respect voor ons Vlaams en Merchtems karakter
- Extra infrastructuur voor onze sporters
- Focus op woningen
- Genieten van groen in de wijk
- Proper en landelijk dorp!
- Veilige en vlotte mobiliteit
- Voetgangers en fietsers in de watten leggen
- Veilig in je buurt met extra ogen op straat
- Investeren in onze kinderen en jongeren
- Extra plaats in onze crèches en scholen.
- Zorgen voor onze ouderen
- Sociaal beleid dat iedereen meeneemt
- Nabije dienstverlening