Genieten van groen in de wijk

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

De nieuwe Centrumtuin is een pareltje uit deze legislatuur. Kom binnen via de inkompoort in de Bogaerdstraat en ervaar een oase van rust en groen midden in het centrum.

Ook in onze deelgemeentes en andere buurten kwam er extra groen! De uitkijktoren in Brussegem al beklommen of de groene gevel in de Sint Janstraat gaan bewonderen? Veel nieuws te ontdekken!

  • De Centrumtuin, een nieuw pareltje. Door een voorkooprecht uit te oefenen hadden we de kans om een grote privétuin midden in ons centrum aan te kopen en open te stellen voor alle Merchtemnaren. Treed binnen en ervaar een groene oase van rust!
  • Bossen voor brussegem. Op slechts 750m wandelafstand van de kerk kwam het 2,7 ha grote Mergelputbos. Een leuke extra speelruimte vlakbij de kern, vooral voor alle kindjes geboren in 2018 want het is hun geboortebos! Ter hoogte van de feestzaal werd samen met het Regionaal Landschap. ANB en het Vlaamse Randfonds een tweede bos gepland. Ze subsidieerden de aanleg voor 128.000 euro. Het werd een fijne plek waar je binnen enkele jaren vruchten kan proeven en nu al kan spelen op de speeltuigen of genieten van het uitzicht bovenop de uitkijktoren!
  • Nieuwe natuur met een zwemvijver en bosje voor den Boskant? Komende jaren willen we in overleg met landbouwers, natuurverenigingen, enz een Natuurplan opmaken. Waar kan er nog natuur bijkomen? Maken we die toegankelijk? We hopen na de sanering van het voormalige stort ook weldra Maerschalck in Peizegem te kunnen herplanten en blijven zoekend naar een geschikte locatie voor een
  • Speelbos Lange Linde. Het nieuwe bos werd aangeplant tussen Terlinden en Langevelde op natte gronden die veel minder geschikt zijn als landbouwgrond en ook daarom niet aangeduid werden als Herbestemd Agrarisch Gebied. Dankzij een vlonderpad zal je het hele jaar door een verbinding hebben tussen Terlinden en Langevelde, zonder dat je stelten nodig hebt ;-). Vlaanderen subsidieerde ons voor 478.000euro.
  • Ambitie 1 extra boom per Merchtemnaar meer dan gehaald. Onze initiële doelstelling lag op 1 extra boom per gezin maar halverwege de legislatuur verhoogden we de ambitie.
  • Vergroening centrum. De openbare ruimte was toe aan een We veranderen onze dorpen van grijze afgeleefde plekken naar mooie ontmoetingsplaatsen. Zo sloopten we een woning aan het station om te vergroenen. Ook in de Sint Janstraat kwam er een klein speeltuintje bij én werd de wachtgevel afgewerkt met een groengevel. Het werd een mooie nieuwe toegang naar het grote Lijsterbespark. Wij zien nog veel mogelijkheden in onze dorpen!
  • Steun aan en samenwerking met Natuurpunt. We hebben het geluk een sterke afdeling van Natuurpunt te hebben. Door samenwerkingen realiseren ze jaarlijks mooie projecten die de natuur ten goede komen. Onze steun hebben ze!
  • Ontharding. Als gemeente moeten we het goede voorbeeld geven. Daarom zorgen we bij de heraanleg van wegen en parkings voor een maximale ontharding. Ook de speelplaats van de Plataan werd onthard. Want meer groen op de speelplaats - dat is bewezen- zorgt voor minder pesten. De investeringen kunnen ook behouden blijven na de nieuwbouw die we er plannen.
  • Tuinrangers en tegeltaxi. We betalen jaarlijks elk Merchtems gezin één boom terug die aangekocht is via “Behaag je tuin”. Volgende legislatuur willen we samenwerken met Tuinrangers. Zij helpen om jouw tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken. Ook willen we regelmatig een tegeltaxi laten uitrijden. Deze haalt gratis de uitgebroken verhardingen wanneer je onthardt.

Gerelateerde standpunten