kortessem_Nieuws

Stappen in fusieproces

“Cd&v Kortessem betrekt mandatarissen en bestuursleden bij het fusieproces. In de komende maanden staan we voor belangrijke stappen waarbij we al onze leden willen betrekken.  Zo werken we toe naar een ledencongres op dinsdag 7 november.”  

 

Gelukswandeling

Heb je nog een gaatje in je agenda deze zomer? Zet dan zeker de gelukswandeling op je planning! De gelukswandeling is een bestaande wandelroute in Kortessem van 4,1 kilometer die je helpt om  je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. “Op de route ontdek je stap voor stap wat mentaal welbevinden is en hoe je eraan kan werken,” zegt Nicole Gielen. “Doe-opdrachten maken van de gelukswandeling een ludieke én inspirerende tocht.” Het startpunt bevindt zich aan sporthal De Weyer, Oud-Mersenhoven in Kortessem.

Hart voor Jongeren

Jongeren hebben het niet makkelijk de dag van vandaag. “Om jongeren die het moeilijk hebben te helpen om hun leven opnieuw op de rails te krijgen, zijn we vanuit de gemeente een partnerschap aangegaan met YAR (Youth At Risk),” zegt Alexander Wouters.

Het project bestaat uit twee programma’s:

  • YAR Coaching zorgt ervoor dat jongeren inzicht krijgen in hun problematiek en hoe zij hun leven kunnen bijsturen.
  • YAR Wonen ondersteunt jongeren die uit noodzaak op jonge leeftijd zelfstandig moeten gaan wonen.

“Beide programma’s laten jongeren ervaren dat zij zélf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken en biedt hen handvaten om het in de toekomst beter te doen,” zegt Nicole Gielen, schepen van sociale zaken.

Naast professionele medewerkers spelen ook vrijwilligers een belangrijke rol binnen het YAR-project. Inwoners van onze gemeenten krijgen binnenkort de kans om, als vrijwilligers, mee hun schouders te zetten onder dit project.

Speeltuin voor Vliermaalroot

Meer laadpalen in onze gemeente

 

 

Wij vinden het belangrijk dat er efficiënt en duurzaam met energie wordt omgegaan. Het stimuleren van elektrisch rijden is één van de manieren waarop wij hier ons steentje aan willen bijdragen. “Er was in onze gemeente een duidelijke vraag naar meer publieke laadpalen,” zegt Donald Martens, schepen van omgeving, patrimonium en infrastructuur. “We hebben de Vlaamse Overheid, die instaat voor het uitrollen van publieke laadinfrastructuur in Vlaanderen, dan ook gevraagd om in onze gemeente 7 extra laadpunten te voorzien.” Er werden 6 locaties weerhouden: centrum Guigoven, Dorpsplein centrum Vliermaalroot, sporthal Kortessem centrum, Kapittelstraat, KLOK-school en de voorzijde van het gemeentehuis. Op het Kerkplein komen nog twee extra snelle laadpunten.

Een fusie tussen Kortessem en Hasselt is de juiste stap

De gemeente Kortessem is in 1977 ontstaan als resultaat van een verplichte fusie tussen Kortessem, Vliermaal, Vliermaalroot, Guigoven, Wintershoven en Zammelen. De Vlaamse Regering kondigt aan dat er na 2025 opnieuw verplichte gemeentefusies aankomen. Als bestuursploeg willen we niet tot iets gedwongen worden maar zelf onze fusiepartner kiezen. Binnen Haspengouw bleek een fusie niet mogelijk te zijn: Wellen staat er niet voor open en Borgloon trekt richting Tongeren. Vanuit Kortessem zien wij geen toekomst in een fusie met Tongeren, wel met Hasselt.