Ieder kind moet de kans krijgen om op school te leren zwemmen!

Publicatiedatum

Auteur

Frank Maes

Deel dit artikel

Voor cd&v Kortrijk moet het schoolzwemmen behouden blijven!

Zwemmen is een basisvaardigheid voor kinderen om in de lagere school te verwerven. Niet kunnen zwemmen kan immers levensbedreigend zijn. Gaan zwemmen en leren zwemmen met de school is dan ook lange tijd een evidentie geweest. Maar nu is het dit niet meer. En daar zijn meerdere redenen voor.

Scholen moeten keuzes maken. Door de maximumfactuur in het basisonderwijs, zijn de bijdragen die men vanuit de school mag vragen beperkt. Elke leerling in het lager onderwijs heeft recht op één schooljaar gratis zwemmen. Dat betekent dat de school voor elke leerling één schooljaar lang de kosten voor het vervoer naar en de toegang tot het zwembad betaalt. Tijdens de andere schooljaren kan de school een bijdrage aan de ouders vragen voor het vervoer en de toegang tot het zwembad. Die bijdrage valt dan onder de maximumfactuur en om binnen het toegelaten maximum te vallen, moeten de scholen prioriteiten stellen. Met als gevolg dat de zwemlessen vaak letterlijk in het water vallen…

Bovendien hebben de zwembaden zelf moeilijk. In Kortrijk ervaren we dit maar al te goed. Zware investeringen, hoge energie- en onderhoudsfacturen, enz. Ook daardoor komt het schoolzwemmen in gevaar.

Nochtans is het schoolzwemmen essentieel! Kinderen moeten blijvend de gelegenheid krijgen om te leren zwemmen. We willen niet terugkeren naar een tijd waar mensen niet kunnen zwemmen en bijgevolg meer gevaar lopen op verdrinking. Belangrijk dus, voor hun veiligheid in de buurt van water, maar ook om zorgeloos te kunnen genieten van activiteiten zoals zwemmen, varen, vissen en spelen in het water. Zwemmen is niet enkel fysiek belangrijk, het versterkt het zelfvertrouwen en de weerbaarheid en het bevordert de contacten. Tenslotte kan het zwemmen een sport zijn die men levenslang kan beoefenen om fit en gezond te blijven.

Vandaar ook de vragen die Mia stelde aan het stadsbestuur Kortrijk:

  1. Het stadsbestuur van Kortrijk verstrekt subsidies aan scholen om de kosten van het zwemmen deels te dekken. (in totaal tot maximum €50.000). Dit gebeurde in Kortrijk in elk geval tot vorig schooljaar. Blijft dit ook voor de volgende schooljaren behouden?

    Het stadsbestuur garandeert dat deze subsidies dit en de volgende schooljaren behouden blijft. Een goede communicatie over die garantie is hier vereist, want heel belangrijk voor de scholen. 
  2. Los van het schoolzwemmen zorgt het UitPas-kansentarief voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen, voor een vermindering op het gewoon tarief. Echter het gewoon tarief is voor andere gezinnen dermate duur waardoor het zwemmen geen wekelijkse uitstap meer is. Ook hiervoor hebben wij de nodige aandacht gevraagd.

  3. Zijn er buiten het schoolzwemmen voldoende andere mogelijkheden voor publieke zwemlessen, aan een haalbaar tarief, kregen wioj een positief antwoord!

Nieuws uit Kortrijk

Nieuw stadsbestuur

Akkoord om Kortrijk met brio te besturen

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit zijn tot een coalitieakkoord gekomen.
De drie partijen willen Kortrijk de komende zes jaar nog mooier, nog sterker en nog veiliger maken en al haar talent verder doen schitteren.
Vandaar 'Kortrijk met brio': het wordt een Kortrijk met nog meer energie en nog meer leven.

De keuze van CD&V Kortrijk om zich met Team Burgemeester te verbinden leverde niet alleen 8 verkozenen (op 18) op, maar brengt nu ook twee schepenen in het college: Felix De Clerck en Hannelore Vanhoenacker

Behoud parkeerplaatsen voor mensen met beperking

Door de stadskernvernieuwing vergroent de stad zienderogen. Op zich een heel goede zaak, zoals nu de werken aan het Sint-Michielsplein. Maar, wat met de parkeerplaatsen voor mensen met een beperking die door de heraanleg verdwijnen? Worden die ergens gecompenseerd, vroeg raadslid Mia Cattebeke zich af?