Waar is de Brusselse fierheid?

In de aanpak van de drugsepidemie in Brussel en de dramatische situatie van de grote Brusselse stations en hun buurten is er één constante: een Brusselse Regering die uitblinkt in afwezigheid, met de minister-president op kop. Meer zelfs: Rudi Vervoort toonde zich ‘opgelucht’ dat premier Alexander De Croo het initiatief neemt om de verschillende betrokken partijen samen te roepen. Een stuitend vertoon van onmacht. De leider van de Brusselse regering die tevreden is dat niet hij, maar wel de premier de maatschappelijke problemen van de hoofdstad aanpakt. Waar is de fierheid die de Brusselaars kenmerkt?

Wijkgezondheidscentrum De Brug breidt uit

In WGC De Brug werkt onder één dak een multidisciplinair team van zorgverleners via het derdebetalerssyteem. Dankzij deze uitbreiding verwacht het Molenbeekse centrum 1.000 extra patiënten te kunnen helpen.

Een Brussels vrijwilligerskorps zou een win-win zijn voor onze jongeren en onze hulpdiensten

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou baat kunnen hebben bij de creatie van een vrijwilligerskorps dat de hulp- en brandweerdiensten ondersteunt, naar analogie van wat er reeds in Marseille en in verschillende Vlaamse gemeenten bestaat. Dat bevestigde Brussels staatssecretaris Pascal Smet, die meegaf dat er al contact werd opgenomen met de jeugdsector, op een vraag van parlementslid Bianca Debaets (cd&v). “Dit project is niet enkel interessant op zich, maar kan ook een formidabele springplank vormen voor jongeren om ook op professioneel vlak te kunnen doorgroeien richting de hulpdiensten- en brandweersector”, stelt Debaets. “En dat zou dan weer fantastisch nieuws zijn voor die sectoren zelf, waar we dringend meer Brusselaars nodig hebben.”

Wat Brussel van Berlijn kan leren én omgekeerd

Ik bezocht gisteren in Berlijn een pak interessante projecten die voor ons in Brussel een goede leerschool kunnen zijn. De diverse plekken en organisaties – Floating University, Urbane Praxis, Raumlabor en Tempelhof – hebben allemaal één ding gemeen: ze vertrekken vanuit een vernieuwende visie op stadsontwikkeling. Een filosofie die we zelf centraal hebben gesteld bij het uitwerken van onze twaalf ‘Broedplekken’. 

Repressie is zwakke schakel in netheidsstrategie clean.brussels

In de nieuwe gewestelijke netheidsstrategie clean.brussels is té weinig aandacht voor repressie, zo besluit Brussels parlementslid Bianca Debaets (cd&v) na het antwoord van bevoegd Minister Alain Maron in de commissie Leefmilieu. Volgens Debaets moet de pakkans dringend omhoog en moeten er ook meer camera’s ingezet worden om sluikstorters op heterdaad te kunnen betrappen: “Hevel de bevoegdheden rond openbare netheid over naar gewestniveau en laat de boel éindelijk vooruitgaan.”

Debaets wil privé-detectives inzetten tegen sociale huurders met een eigendom

In het Brusselse parlement pleitte parlementslid Bianca Debaets (cd&v) vrijdag voor strengere controles op sociale huurders van wie een vermoeden bestaat dat ze vastgoed bezitten. Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) wijst erop dat bij de hernieuwing van wachtlijsten voor een sociale woning al 500 kandidaat huurders geschrapt werden. Maar dat is volgens Debaets naast de kwestie. Samen met Mathias Vanden Borre kijkt ze naar Vlaanderen als voorbeeld.

Een nieuwe thuis voor Growfunding in het hart van de stad

Crowdfundingplatform Growfunding heeft een nieuwe thuis. De vzw opende zaterdag officieel haar nieuwe pand, House of Growfunding genaamd. Zo verhuist Growfunding van Allée du Kaai naar hartje Brussel, op de Anspachlaan.

Schaarbeekse muziekacademie heeft nieuwe gevel

In aanwezigheid van de ministers Sven Gatz en Benjamin Dalle werd de nieuwe gevel voor de Schaarbeekse muziekacademie van het GO! ingehuldigd. De oude gevels en het sanitair van deze academie waren aan renovatie toe.

Broodnodige verbouwing maakt van Circuit meer dan ooit een open huis

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Brussel, in samenwerking met DGGZ Antonin Artaud vzw en Hermesplus, investeert in de vernieuwing van het gebouw van de organisatie in de Circusstraat in Brussel. Niet alleen is het bestaande pand verouderd en ongezond, met de renovatie wil CGG Brussel een open en toegankelijke ontmoetingsplek creëren voor mensen die psychologisch kwetsbaar zijn.

Oproep cd&v en N-VA tot hervorming tuchtprocedures afgeschoten

Dat politiek niet altijd even logisch verloopt, werd deze voormiddag nogmaals bewezen in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement. Een voorstel van ordonnantie van Bianca Debaets (cd&v) en Mathias Vanden Borre (N-VA) tot hervorming van de gemeentelijke tuchtprocedures werd er afgewezen door de meerderheid. Nochtans kwam de inspiratie voor de tekst er via Philippe Close, burgemeester van Stad Brussel en zelf boegbeeld van de PS, én was de hele commissie het ermee eens dat de tuchtregeling een herziening verdient. “Blijkbaar is het belangrijker om oppositiepartijen buitenspel te zetten dan om effectief aan goed bestuur te doen”, klinkt het bij Debaets en Vanden Borre.