Repressie is zwakke schakel in netheidsstrategie clean.brussels

Publicatiedatum

Auteur

Eva Van Noten

Deel dit artikel

In de nieuwe gewestelijke netheidsstrategie clean.brussels is té weinig aandacht voor repressie, zo besluit Brussels parlementslid Bianca Debaets (cd&v) na het antwoord van bevoegd Minister Alain Maron in de commissie Leefmilieu. Volgens Debaets moet de pakkans dringend omhoog en moeten er ook meer camera’s ingezet worden om sluikstorters op heterdaad te kunnen betrappen: “Hevel de bevoegdheden rond openbare netheid over naar gewestniveau en laat de boel éindelijk vooruitgaan.”

Voor de 1,2 miljoen Brusselaars zijn er amper een handvol personeelsleden van Net Brussel die controleren of de vuilniszakken wel correct gebruikt worden. Dat blijkt uit de antwoorden die Minister van Leefmilieu Alain Maron deze voormiddag gaf in de commissie Leefmilieu. Voor parlementslid Bianca Debaets (cd&v) is dat symptomatisch voor de tekortkomingen van de gewestelijke netheidsstrategie clean.brussels, die enkele maanden terug officieel werd voorgesteld.

“Dit bewijst nogmaals dat er in Brussel veel te laks omgegaan wordt met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort”, aldus Debaets. “Er is een gebrek aan burgerzin en die wordt gewoonweg niet aangepakt. Het nieuwe clean.brussels is de ideale gelegenheid om de koe bij de horens te vatten en de pakkans voor sluikstorters gevoelig te verhogen – gecombineerd met kordate straffen, zoals geldboetes of alternatieve sancties. In steden als New York en Calgary krijg je bij inbreuken op de openbare netheid een boete van 500 of 1.000 euro. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Amper 20 camera’s

In totaal worden er over het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest amper 20 camera’s ingezet in de strijd tegen sluikstorten, ruim onvoldoende dus om het hele grondgebied efficiënt te kunnen monitoren. “Ook daar blijft het beeld weer zeer versnipperd tussen de gemeentelijke en de gewestelijke bevoegdheden”, vervolgt Debaets. “Iedereen werkt maar wat naast elkaar en blijft in zijn eigen hoekje bezig, zoals wel vaker. Amper vijf gemeenten hebben gereageerd op de projectoproep van Net Brussel om meer camera’s in te zetten tegen sluikstort. Nochtans hebben de bestaande camera’s in 2022 in totaal wel 410 pv’s opgeleverd, dus ze hebben wel degelijk hun meerwaarde al bewezen.”

Volgens Debaets kunnen de camera’s dan ook een belangrijke rol spelen in het proper maken van de hoofdstad. “Het aantal camera’s moet dringend omhoog, maar we moeten bijvoorbeeld ook durven kijken in de richting van de vele beveiligingscamera’s die Brussel telt. Het is onbegrijpelijk dat die nu nog niet ingezet worden om sluikstorters op te sporen. Dat toont nog maar eens dat repressie dé zwakke schakel bij uitstek is van de huidige aanpak. Het is duidelijk dat de versnipperde bevoegdheden tussen gemeenten en gewest daar niet aan helpen. Alle bevoegdheden rond openbare netheid – van sensibilisering tot en met repressie – moeten dringend overgeheveld worden naar het gewest. Enkel dan kunnen we eindelijk werk beginnen maken van een kordaat en efficiënt netheidsbeleid.”

Nieuws

Waar is de Brusselse fierheid?

In de aanpak van de drugsepidemie in Brussel en de dramatische situatie van de grote Brusselse stations en hun buurten is er één constante: een Brusselse Regering die uitblinkt in afwezigheid, met de minister-president op kop. Meer zelfs: Rudi Vervoort toonde zich ‘opgelucht’ dat premier Alexander De Croo het initiatief neemt om de verschillende betrokken partijen samen te roepen. Een stuitend vertoon van onmacht. De leider van de Brusselse regering die tevreden is dat niet hij, maar wel de premier de maatschappelijke problemen van de hoofdstad aanpakt. Waar is de fierheid die de Brusselaars kenmerkt?

Wijkgezondheidscentrum De Brug breidt uit

In WGC De Brug werkt onder één dak een multidisciplinair team van zorgverleners via het derdebetalerssyteem. Dankzij deze uitbreiding verwacht het Molenbeekse centrum 1.000 extra patiënten te kunnen helpen.

Een Brussels vrijwilligerskorps zou een win-win zijn voor onze jongeren en onze hulpdiensten

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou baat kunnen hebben bij de creatie van een vrijwilligerskorps dat de hulp- en brandweerdiensten ondersteunt, naar analogie van wat er reeds in Marseille en in verschillende Vlaamse gemeenten bestaat. Dat bevestigde Brussels staatssecretaris Pascal Smet, die meegaf dat er al contact werd opgenomen met de jeugdsector, op een vraag van parlementslid Bianca Debaets (cd&v). “Dit project is niet enkel interessant op zich, maar kan ook een formidabele springplank vormen voor jongeren om ook op professioneel vlak te kunnen doorgroeien richting de hulpdiensten- en brandweersector”, stelt Debaets. “En dat zou dan weer fantastisch nieuws zijn voor die sectoren zelf, waar we dringend meer Brusselaars nodig hebben.”