Wijkgezondheidscentrum De Brug breidt uit

Publicatiedatum

Auteur

Eva Van Noten

Deel dit artikel

In WGC De Brug werkt onder één dak een multidisciplinair team van zorgverleners via het derdebetalerssyteem. Dankzij deze uitbreiding verwacht het Molenbeekse centrum 1.000 extra patiënten te kunnen helpen.

WGC De Brug biedt al 40 jaar eerstelijnszorg op de Onafhankelijkheidsstraat 144 in Sint-Jans-Molenbeek. Momenteel helpt het ongeveer 4.500 patiënten die voornamelijk in Molenbeek en Koekelberg wonen. Het wijkgezondheidscentrum trekt daarbij zowel de preventieve als de curatieve kaart en werkt rond lichamelijke, psychische én sociale aspecten.

Een wijkgezondheidscentrum werkt via het derdebetalerssyteem: het ziekenfonds betaalt rechtsreeks het wijkgezondheidscentrum. Hierdoor kunnen patiënten de huisartsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten consulteren in het centrum waarin ze ingeschreven zijn, zonder persoonlijke financiële bijdragen te moeten betalen. En het WGC zorgt ervoor dat patiënten ook bij de andere hulpverleners in het centrum terecht kunnen zonder een grote kostprijs.

Met een subsidie van VIPA, het Vlaams Brusselfonds en de Vlaamse Gemeenschapscommissie – in totaal bijna 1,4 miljoen euro - kan het centrum nu de infrastructuur uitbreiden. Dit is nodig omdat het aantal patiënten blijft stijgen en de vragen waarmee patiënten naar het centrum komen steeds complexer worden. De Brug verwacht zo tot 1.000 patiënten extra te kunnen helpen.

De Brug kon naast het huidige gebouw een vroegere atelierruimte aankopen en zal deze grondig verbouwen en verbinden met het bestaande centrum. In het nieuwe gedeelte komen een polyvalente zaal, twee patio’s en consultatieruimtes.

WGC De Brug verwacht de extra ruimte in gebruik te nemen in juni 2025.

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “De vraag naar huisartsen en laagdrempelige eerstelijnszorg blijft groeien in Brussel. Daarom investeren we vanuit de Vlaamse Gemeenschap verder in het Nederlandstalige zorgaanbod in onze hoofdstad. Met deze investeringssubsidie kan het wijkgezondheidscentrum De Brug op termijn zo’n 1.000 patiënten extra verwelkomen. Zo krijgen nog meer Brusselaars toegang tot buurtgerichte en kwaliteitsvolle zorg. De nieuwe infrastructuur zal ook opengesteld worden voor wijkverenigingen en zorgpartners. Daarmee kan De Brug zich verder verankeren in de buurt.”

VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt: “Steeds meer mensen kloppen bij WGC De Brug aan met meerdere gezondheidsproblemen tegelijk. De grote kracht van dit WGC is dat het hen onder één dak de multidisciplinaire hulp kan aanbieden die zij nodig hebben, en dat zowel preventief als curatief. We zetten vanuit deze VGC voluit onze schouders onder deze uitbreiding, die een toegankelijke zorgverlening mogelijk maakt voor 1.000 extra Brusselaars. Dankzij het derdebetalerssyteem en de laagdrempelige werking helpt De Brug zo in het bijzonder de meest kwetsbare doelgroepen."

Foto: Saskia Vanderstichelen

Nieuws

Waar is de Brusselse fierheid?

In de aanpak van de drugsepidemie in Brussel en de dramatische situatie van de grote Brusselse stations en hun buurten is er één constante: een Brusselse Regering die uitblinkt in afwezigheid, met de minister-president op kop. Meer zelfs: Rudi Vervoort toonde zich ‘opgelucht’ dat premier Alexander De Croo het initiatief neemt om de verschillende betrokken partijen samen te roepen. Een stuitend vertoon van onmacht. De leider van de Brusselse regering die tevreden is dat niet hij, maar wel de premier de maatschappelijke problemen van de hoofdstad aanpakt. Waar is de fierheid die de Brusselaars kenmerkt?

Een Brussels vrijwilligerskorps zou een win-win zijn voor onze jongeren en onze hulpdiensten

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou baat kunnen hebben bij de creatie van een vrijwilligerskorps dat de hulp- en brandweerdiensten ondersteunt, naar analogie van wat er reeds in Marseille en in verschillende Vlaamse gemeenten bestaat. Dat bevestigde Brussels staatssecretaris Pascal Smet, die meegaf dat er al contact werd opgenomen met de jeugdsector, op een vraag van parlementslid Bianca Debaets (cd&v). “Dit project is niet enkel interessant op zich, maar kan ook een formidabele springplank vormen voor jongeren om ook op professioneel vlak te kunnen doorgroeien richting de hulpdiensten- en brandweersector”, stelt Debaets. “En dat zou dan weer fantastisch nieuws zijn voor die sectoren zelf, waar we dringend meer Brusselaars nodig hebben.”

Wat Brussel van Berlijn kan leren én omgekeerd

Ik bezocht gisteren in Berlijn een pak interessante projecten die voor ons in Brussel een goede leerschool kunnen zijn. De diverse plekken en organisaties – Floating University, Urbane Praxis, Raumlabor en Tempelhof – hebben allemaal één ding gemeen: ze vertrekken vanuit een vernieuwende visie op stadsontwikkeling. Een filosofie die we zelf centraal hebben gesteld bij het uitwerken van onze twaalf ‘Broedplekken’.