Een nieuwe thuis voor Growfunding in het hart van de stad

Publicatiedatum

Auteur

Eva Van Noten

Deel dit artikel

Crowdfundingplatform Growfunding heeft een nieuwe thuis. De vzw opende zaterdag officieel haar nieuwe pand, House of Growfunding genaamd. Zo verhuist Growfunding van Allée du Kaai naar hartje Brussel, op de Anspachlaan.

Growfunding is sinds 2013 een Brussels platform voor civic crowdfunding, ter ondersteuning van projecten voor sociale en maatschappelijke verandering. Sinds 2021 is vzw Growfunding officieel erkend als sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Een op en top Brussels project als Growfunding hoort thuis in het kloppend hart van de stad. De organisatie had sinds 2016 telkens kantoorruimtes in projecten met een tijdelijke invulling, in samenwerking met Toestand vzw. De snelle groei van Growfunding vergrootte de nood aan een permanente, Brussels verankerde, uitvalsbasis. En die vond de organisatie op de hoek van de Anspachlaan en het Olivetenhof, pal in de voetgangerszone. Het pand is eigendom van de Vereniging Der Parochiale Werken van Brussel-Centrum en staat sinds 2020 leeg. Het Growfunding-team ging aan de slag met recuperatiemateriaal om een fijne, gezellige bureau- en eventruimte te bouwen. De volledige renovatie van het gebouw vindt plaats in 2023 en 2024.

House of Growfunding is een nieuwe, gezellige plek voor en door sociale projecten, Dankzij dit nieuwe pand kan Growfunding ook meer inzetten op het offline, participatieve aspect van een crowdfundingcampagne – denk maar aan benefietevenementen. (Voormalige) Growfunding-projecten, Brusselse stadsprojecten en externen kunnen van de plek gebruiken maken voor tal van activiteiten: debatten, filmscreenings, tweedehandskledingverkopen, een feest waar jonge Brusselse DJ’s podiumervaring kunnen opdoen, …. Zo kunnen de projecten events organiseren ten voordele van hun campagne en werken aan hun organisatorische en communicatieve vaardigheden. Bovendien komt alle winst die aan de bar gegenereerd wordt, terecht in een fonds waarmee Brusselse Growfunding-campagnes gecofinancierd worden. Dat geeft Growfunding een mooie hefboom om het doelbedrag te halen, voor bijvoorbeeld jongerenprojecten of projecten met een meer precaire doelgroep.

Boven deze fameuze eventlocatie stampte Growfunding een co-workingspace uit de grond. House of Growfunding is ondertussen dus ook de nieuwe thuis van gedreven Brusselse organisaties, zoals Pool is Cool, Urban Product, échos en Curieus. Zo wordt House of Growfunding nog meer een stimulerende plek van co-creatie. Op het gelijkvloers komt ‘Carte Blanche’, een laagdrempelige, open en gedeelde ruimte waar individuele burgers, collectieven en sociale organisaties letterlijk ‘carte blanche’ krijgen om samen de stad te maken of stadsprojecten te ondersteunen. Daarmee speelt de infrastructuur ook in op de nood in Brussel centrum naar informele plekken om kleinschalige events te organiseren door particulieren

De totale kost van de verbouwing bedraagt 356.669,11 euro. De Vlaamse overheid investeert bijna 250.000 euro in dit project.

Frederik Lamote, Managing Director van Growfunding: “Het unieke aan deze plek is dat de winst van de bar gedoneerd wordt aan Brusselse growfunding-campagnes. Iedereen is hier welkom om een feestje te organiseren ten voordele van Brussel”

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “Ik zie dit ‘House of Growfunding’ als een centrale spil in Brussel voor experimenten en vindingrijke projecten. Dit huis zal echt tot leven komen. Bovendien is het een plek waar diverse waardevolle Brusselse organisaties met elkaar zullen samenwerken. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen.

Nieuws

Waar is de Brusselse fierheid?

In de aanpak van de drugsepidemie in Brussel en de dramatische situatie van de grote Brusselse stations en hun buurten is er één constante: een Brusselse Regering die uitblinkt in afwezigheid, met de minister-president op kop. Meer zelfs: Rudi Vervoort toonde zich ‘opgelucht’ dat premier Alexander De Croo het initiatief neemt om de verschillende betrokken partijen samen te roepen. Een stuitend vertoon van onmacht. De leider van de Brusselse regering die tevreden is dat niet hij, maar wel de premier de maatschappelijke problemen van de hoofdstad aanpakt. Waar is de fierheid die de Brusselaars kenmerkt?

Wijkgezondheidscentrum De Brug breidt uit

In WGC De Brug werkt onder één dak een multidisciplinair team van zorgverleners via het derdebetalerssyteem. Dankzij deze uitbreiding verwacht het Molenbeekse centrum 1.000 extra patiënten te kunnen helpen.

Een Brussels vrijwilligerskorps zou een win-win zijn voor onze jongeren en onze hulpdiensten

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou baat kunnen hebben bij de creatie van een vrijwilligerskorps dat de hulp- en brandweerdiensten ondersteunt, naar analogie van wat er reeds in Marseille en in verschillende Vlaamse gemeenten bestaat. Dat bevestigde Brussels staatssecretaris Pascal Smet, die meegaf dat er al contact werd opgenomen met de jeugdsector, op een vraag van parlementslid Bianca Debaets (cd&v). “Dit project is niet enkel interessant op zich, maar kan ook een formidabele springplank vormen voor jongeren om ook op professioneel vlak te kunnen doorgroeien richting de hulpdiensten- en brandweersector”, stelt Debaets. “En dat zou dan weer fantastisch nieuws zijn voor die sectoren zelf, waar we dringend meer Brusselaars nodig hebben.”