Elektrische deelauto's te huur aan het gemeentehuis

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Voortaan kan je gebruik maken van twee elektrische deelauto’s. Je kan kiezen uit een klein stadsautootje of een grotere bestelwagen. De auto’s hebben een vaste parkeerplaats met laadpaal aan het gemeentehuis. De reservatie en registratie van de ritten verlopen via de Share Mobility app.

"Het lokaal bestuur leaset een Renault Zoë en een Kangoo en stelt die beschikbaar aan de inwoners ", vertelt schepen voor mobiliteit Kris Van Looveren (cd&v). “De auto’s hebben een vaste parkeerplaats met laadpaal aan het gemeentehuis.”

Volgens Van Looveren zijn de deelwagens bedoeld om het aantal auto's op de weg te beperken. "Ze zijn een prima alternatief voor gezinnen die een tweede auto overwegen of mensen die slechts af en toe een verdere verplaatsing moeten maken. De bestelwagen is natuurlijk ook heel handig als je veel of grote materialen moet transporteren."

Van Looveren benadrukt dat het systeem bewust heel laagdrempelig is gehouden. "Je betaalt geen instap- of abonnementskosten; alleen een bedrag per uur en per kilometer. Je kan de auto’s maximaal drie maanden op voorhand reserveren, maar je kan je ook een half uur van tevoren bedenken dat je ergens naar toe wil gaan."

"Voor je kan vertrekken, moet je eerst registreren via de Share Mobility app", legt de schepen uit. "Ook de reservatie verloopt via dit online platform. Op het afgesproken tijdstip, ontvang je een digitale sleutel via de app. Nadat je de auto hebt gecontroleerd en losgemaakt van de laadpaal, kan je vertrekken."

Bij terugkeer, koppel je de auto opnieuw aan de laadpaal en sluit je de wagen af via de app. Daarna ontvang je een factuur voor het verbruik. De kostprijs bedraagt 4 euro per uur en 20 cent per kilometer.

   

   

Nieuws

Stemmen met volmacht

Op 9 juni zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen. Dat betekent dat je kan bepalen wie jou mag vertegenwoordigen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement. 

Alle meerderjarige Belgen hebben stemplicht. Dit betekent dat je moet gaan stemmen. Alle 16- en 17-jarige Belgen moeten ook voor het eerst gaan stemmen, maar enkel voor het Europees Parlement. Zij krijgen daar allemaal nog een uitnodiging voor.

Een volmacht geven

Als je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, kan je een volmacht geven. Dit is ook niet verplicht. Geldige redenen hiervoor zijn: 

  • als je in het buitenland zit 
  • als je moet werken (als werknemer of zelfstandige) 
  • wegens ziekte of handicap 
  • als student 
  • als je wegens vrijheidsberoving niet naar het stembureau kan komen 

als je wegens (geloofs)overtuiging niet naar het stembureau kan komen

Verkeersveiligheidsproject Vlaanderenstraat - Rijsvenenstraat i.s.m. Provincie Antwerpen

Verkeersveiligheid op den buiten.

In samenwerking met lokale landbouwers leren leerlingen van het vierde leerjaar van alle scholen van Wuustwezel, hoe zij veilig kunnen fietsen op landbouwwegen wanneer tractoren naderen.