Verkeersveiligheid op den buiten.

Publicatiedatum

Auteur

Kris Van Looveren

Deel dit artikel

In samenwerking met lokale landbouwers leren leerlingen van het vierde leerjaar van alle scholen van Wuustwezel, hoe zij veilig kunnen fietsen op landbouwwegen wanneer tractoren naderen. 

Bij elk begin van de lente, nodigt de dienst landbouw van Wuustwezel leerlingen van de vierde klassen van alle scholen uit op een belevingsmoment rond verkeersveiligheid op de buiten. In Loenhout zijn ze welkom op het loonwerkbedrijf Swa Aernouts, in Wuustwezel op de Wolkenvenhoeve bij Luk en Sabina Francken- Vandeweyer en in Gooreind bij Bart en Kristien Van den Bergh-Meersmans.

“We zijn dankbaar voor hun gastvrijheid en tijd”, zegt schepen van Landbouw May Aernouts (CD&V). “De bedoeling van dit project is kinderen aanleren hoe ze best reageren als ze grote landbouwvoertuigen tegenkomen op onze smalle landbouwwegen. We zetten vooral in op praktijkervaring en belevenis zodat de boodschap goed blijft hangen.”

De kinderen gaan zelf aan de slag om de breedte van een tractor, een hakselaar, een fiets en de weg te meten. Op de verkeersmat worden verkeerssituaties uitgezet met speelgoedlandbouwvoertuigen. De kinderen moeten dan zelf inschatten hoe je veilig met een fiets reageert in deze situaties. Op de boerderijen worden deze situaties nog eens overgedaan met de echte tractoren en machines. Natuurlijk mogen ze allemaal eens in een tractor en de hakselaar zitten om dat gevoel ook te ervaren. “Wij gaan voorzichtig opzij staan want de tractoren zijn toch wel breed”, zeggen de kinderen.

      

Vuistregels

“We geven hen de drie vuistregels mee”, vult schepen Aernouts aan .”Zorg dat je gezien wordt: maak oogcontact met de bestuurder. Ga op een veilige plek staan met voldoende ruimte: op een uitwijkstrook, een oprit van een veld of boerderij en heb steeds respect voor elkaar.” Samen veilig onderweg op de landbouwwegen is wat in 2016 begon als een proefproject in Wuustwezel. Het is ondertussen door heel wat landelijke gemeenten in Vlaanderen opgepikt. “In Wuustwezel blijven we ons elk jaar inzetten om onze kinderen te sensibiliseren.”

Nieuws

Stemmen met volmacht

Op 9 juni zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen. Dat betekent dat je kan bepalen wie jou mag vertegenwoordigen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement. 

Alle meerderjarige Belgen hebben stemplicht. Dit betekent dat je moet gaan stemmen. Alle 16- en 17-jarige Belgen moeten ook voor het eerst gaan stemmen, maar enkel voor het Europees Parlement. Zij krijgen daar allemaal nog een uitnodiging voor.

Een volmacht geven

Als je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, kan je een volmacht geven. Dit is ook niet verplicht. Geldige redenen hiervoor zijn: 

  • als je in het buitenland zit 
  • als je moet werken (als werknemer of zelfstandige) 
  • wegens ziekte of handicap 
  • als student 
  • als je wegens vrijheidsberoving niet naar het stembureau kan komen 

als je wegens (geloofs)overtuiging niet naar het stembureau kan komen

Verkeersveiligheidsproject Vlaanderenstraat - Rijsvenenstraat i.s.m. Provincie Antwerpen

Elektrische deelauto's te huur aan het gemeentehuis

Voortaan kan je gebruik maken van twee elektrische deelauto’s. Je kan kiezen uit een klein stadsautootje of een grotere bestelwagen. De auto’s hebben een vaste parkeerplaats met laadpaal aan het gemeentehuis. De reservatie en registratie van de ritten verlopen via de Share Mobility app.