Verslaggeving van gemeenteraad vanaf heden nog transparanter

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Wie al eens een gemeenteraad heeft bijgewoond weet dat de interessantste tussenkomsten vaak gebeuren bij de mondelinge vragen en toelichtingen. Het is dan dat gemeenteraadsleden de vrijheid krijgen om zelf het onderwerp van een vraag te bepalen. Onze fractie is dan het meest actief omdat we op dat moment de vragen kunnen stellen die de meerderheidspartijen misschien niet altijd even graag horen. Zo kunnen we onze controlerende rol als oppositie ook voluit spelen.

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zijn deels openbare vergaderingen die door iedereen kunnen bijgewoond worden. Verslagen worden ook via de gemeentelijke kanalen beschikbaar gemaakt voor het grote publiek.

Tijdens de corona-epidemie werden raden digitaal georganiseerd en werd naast een beknopt schriftelijk verslag ook een audioverslag opgenomen. Deze opnames werden dan samen met het schriftelijke verslag gepubliceerd op de gemeentelijke website. Ook vandaag gebeurt dit nog steeds op die manier.

Mondelinge vragen en mededelingen (vaak antwoorden van het schepencollege op eerder gestelde vragen) worden echter niet schriftelijk genotuleerd en zijn dus enkel te raadplegen via de audio-opname.

Het is evident dat veel mensen niet de volledige opname willen beluisteren maar eerder geïnteresseerd zijn in een deel ervan, vaak in een mondelinge vraag. Als betrokken en geïnteresseerde burger is het bijgevolg niet evident om zijn weg te vinden in een lang audiofragment.

Onze fractie heeft op de gemeenteraad van 30 januari gevraagd om deze werkwijze aan te passen en stelde voor de mondelinge vragen en de respectievelijke vragenstellers schriftelijk te notuleren alsook het tijdstip in het audiofragment waarop de vraag en het antwoord aan bod komen. Op die manier blijft de werklast voor de verslaggever onder controle maar kan de burger veel gemakkelijker navigeren naar datgene wat hij graag wil beluisteren. Een kleine ingreep die zorgt voor meer transparantie en betrokkenheid van onze burgers. Wie kan daar nu tegen zijn?

Niemand zo blijkt. Het schepencollege reageerde enthousiast op het idee en beloofde het zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.

 

 

Alle verslagen van gemeenteraden en raden voor maatschappelijk welzijn kan je lezen op de website van de gemeente. 

Maarkedal_Nieuws

"Wij gaan op eigen kracht naar de kiezer."

Cd&v Maarkedal gaat op eigen kracht naar de verkiezingen. Dat heeft de partij bekend gemaakt op hun jaarlijkse lenteontbijt voor de leden. In een gezellige drukte maakte de partij ook bekend dat Simon Van Quickelberghe de kopman wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Andere kandidaten maakte de partij nog niet bekend maar ze geeft wel aan dat het sowieso een goede mix van ervaring, jong en nieuw talent wordt. Voor de federale verkiezingen in juni zal Viktor Opsomer cd&v Maarkedal vertegenwoordigen als 5de kandidaat-opvolger.

Wateroverlast langs Maarkeweg

Het is spijtig genoeg een gekend fenomeen, de wateroverlast langs de Maarkeweg veroorzaakt door de erosie. De hevige regenval van het voorbije najaar heeft deze problematiek opnieuw op de agenda gezet.