Tessenderlo lanceert kinderarmoedeplan

Publicatiedatum

Auteur

Patrick Bosmans

Deel dit artikel

In Tessenderlo groeit 1 kind op 5 op in armoede. Een groeiende groep in een welvarende regio als de onze.  Vaak gaat het over ongezonde woonomstandigheden en het niet ten volle kunnen deelnemen aan activiteiten. Kinderarmoede is een onrecht, daarom is het van cruciaal belang dat we met een ambitieus en doortastend plan komen om deze problematiek aan te pakken. Met de hefbomen die je als lokaal bestuur hebt, maak je mee een groot verschil.

De omgevingsanalyse en bestaande onderzoeken werden naast het bestaande aanbod van de gemeente gelegd om zo de hiaten te detecteren en doelstellingen te formuleren.  

“In het verleden hebben we al verschillende initiatieven genomen rond kinderarmoede maar er was nood aan meer eenheid en een duidelijke toekomstgerichte visie”, vertelt schepen Nancy Sanen (cd&v), “Door de opmaak van het armoedeplan willen we hier structureel aan gaan werken over de verschillende gemeentelijke diensten heen.”  

De lancering van het kinderarmoedeplan op de gemeenteraad van juni 2024 was een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om de levenskwaliteit van kwetsbare kinderen te verbeteren en hen de nodige steun te bieden om hun volledige potentieel te kunnen bereiken. Het plan omvat maatregelen op verschillende niveaus, van het versterken van gezinsondersteuning en het verbeteren van toegang tot onderwijs en vrije tijd tot het verzekeren van voldoende voedsel- en huisvestingszekerheid. 

Met het plan wil de gemeente vooral inzetten op de eerste duizend dagen van een kind.  In die periode worden vaak ontwikkelingsachterstanden opgelopen die bijna niet meer ingehaald kunnen worden.  Het plan gaat niet alleen de strijd aan met de symptomen van armoede, maar wil structurele veranderingen teweegbrengen die ervoor zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen om te gedijen en te bloeien.

Gemeente Ham werkt ook aan een armoedeplan.  Vanaf de start van de fusiegemeente 2025 worden beide plannen samengevoegd tot één toekomstplan

“Om dit te kunnen bereiken zullen we ook nauw samenwerken met verschillende partnerorganisaties zoals de huidige partners van ons Huis van het Kind om een gecoördineerde aanpak te garanderen”, gaat schepen Sanen verder, “Doordat we de doelstellingen in een tijdlijn gieten kunnen we in de meerjarenplanning ook de nodige middelen en ondersteuning voorzien. We geloven dat door samen te werken en vastberaden te blijven in ons streven naar sociale rechtvaardigheid, we een betere toekomst kunnen creëren voor alle kinderen.”

Tessenderlo-Ham_nieuws

Proficiat aan de nieuwe voorzitsters!

Na de lokale verkiezingen volgen statutair interne bestuursverkiezingen. Tussen 1 januari en 16 februari gaan de lokale CD&V-afdelingen over tot de driejaarlijkse vernieuwing van de lokale partijraden.

De leden van elke afdeling verkiezen hun lokale voorzitter. ook de lokale voorzitters van de erkende netwerken (JONGCD&V, Vrouw en Maatschappij) worden (her)verkozen.

Cd&v-raadsleden leggen hun eed af

De allereerste gemeenteraad van Tessenderlo-Ham is geïnstalleerd op 2 januari 2025. 

Wijziging gemeentenaam op je identiteitsdocument

De eID, kids-ID of elektronische vreemdelingenkaart van alle inwoners moet aangepast worden aan de nieuwe gemeentenaam. Je hebt vijf jaar de tijd om hiervoor langs te komen bij Burgerzaken.

Elke Looienaar of Hammenaar is inwoner van de nieuwe gemeente Tessenderlo-Ham.

Daarom moeten alle inwoners ook langsgaan bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis in Tessenderlo voor een aanpassing van de gemeentenaam op hun identiteitsdocumenten.

Je hebt hiervoor tijd tot 31 december 2029.

Deze aanpassing is gratis. Bij een gelijktijdige vernieuwing zijn de geldende procedures en tarieven van toepassing.