Taskforce SALKturbo

Publicatiedatum

Auteur

Stijn Kuylen

Deel dit artikel

Taskforce SALKturbo krijgt 32 miljoen euro voor 11 projecten: hier gaat het geld naartoe.

De taskforce SALKturbo kent ruim 32 miljoen euro Europese middelen toe aan 11 projecten. Onder meer het poortgebouw van de Health Campus in Diepenbeek en de Maasbrug in Maaseik kunnen op een forse toelage rekenen.

Miranda Gijsen @HBvL 28/03/2023

Drie jaar geleden werd het SALKturbo-plan goedgekeurd dat de Limburgse economie moet vernieuwen en versterken. De Limburgse taskforce moet dit plan uitrollen en opvolgen. Tot hiertoe zijn er 68 projecten goedgekeurd, samen goed voor een investering van 200 miljoen euro.

Dinsdag heeft de SALKturbo-taskforce het licht op groen gezet om aan 11 projecten 32,3 miljoen euro Europese EFRO-middelen toe te kennen. “Met deze beslissing zetten we een turbo op de uitvoering van SALKturbo”, zegt SALKturbo-voorzitter en gedeputeerde Tom Vandeput (cd&v). 

“Vanuit de provincie hebben we eerder aan 19 projecten een startfinanciering van 7 miljoen euro gegeven, in afwachting van de inzet van Europese middelen. De goedgekeurde projecten hebben een totaal investeringsvolume van 77,4 miljoen euro.”

“Door de erkenning als Europese transitieregio kan Limburg rekenen op 109 miljoen euro EFRO-middelen”, zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (cd&v). “Met deze middelen creëren we een grote hefboom om op een slimme en duurzame manier een antwoord te geven op de economische uitdagingen van onze provincie.”

Health Campus

Het poortgebouw van Limburg DC, de nieuwe naam voor het Wetenschapspark in Diepenbeek, mag rekenen op een Europese toelage van bijna 12,8 miljoen euro. De cilindervormige toren van veertig meter hoog moet de Health Campus internationaal op de kaart zetten. Het Movelab en Remote Clinical Monitoring Center Demolab van de UHasselt krijgen samen 675.000 euro om een expertisecentrum op te zetten rond respectievelijk bewegings- en revalidatietechnologie en het op afstand opvolgen van patiënten.

 

“Nieuw is de uitbreiding van het gebouw van BIOMED, het biomedisch onderzoeksinstituut van de UHasselt. Dit project kost ruim 12 miljoen euro en ontvangt 3 miljoen euro Europese middelen. Deze investering versterkt het ecosysteem rond life sciences op de toekomstige Health Campus”, zegt Vandeput.

De Skip

Hogeschool PXL ontvangt 2,75 miljoen euro Europese subsidies voor de uitbouw van een BusinessHub die bedrijven helpt te transformeren en innoveren. Ruim 2,19 miljoen euro gaat naar het Extended Reality (XR)Competentiepunt De Skip op het voormalige mijnterrein in Heusden-Zolder.

“Met dit competentiecentrum creëren de gemeente en de VDAB een nieuw opleidingsaanbod voor XR-technieken. Medewerkers van ondernemingen en organisaties kunnen er terecht om hun technologische skills te versterken”, vertelt minister Brouns.

Maasbrug

De plannen om in Maaseik een nieuwe brug over de Maas te bouwen, krijgen ook Europese steun. Het hele bouwproject wordt geraamd op 20 miljoen euro. De Vlaamse Waterweg kan nu rekenen op 6 miljoen euro steun via een goedgekeurd EFRO-dossier. De resterende middelen voorziet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“Dat Europa dit project wil meefinancieren, is heel positief nieuws”, zegt Vlaams minister Peeters (Open Vld). “Wij geloven alvast dat de fietsbrug een hefboom en katalysator wordt voor de brede regio. Midden dit jaar hopen we de omgevingsvergunning aan te vragen.”

Tot slot wordt er ook Europees geld geïnvesteerd in twee energieprojecten rond de nieuwe generatie batterijen en zonnepanelen en in een collectieve multimodale overslag op de voormalige Ford-terreinen.

Foto: Vlaams minister Jo Brouns en gedeputeerde Tom Vandeput. — © Karel Hemerijckx

Nieuws

Nieuw belastingverdrag met Nederland zorgt voor duidelijkheid en rechtszekerheid

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Nederlandse Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix Van Rij ondertekenden vandaag, in de marge van het Nederlandse staatsbezoek aan ons land, een nieuw belastingverdrag tussen België en Nederland. Namens Vlaanderen ondertekende Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele.

Wonen in Limburg

Vanaf 1 juli 2023 zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn. Op een personeelsevent voor de 375 medewerkers werd de naam van de nieuwe woonmaatschappij onthuld. Deze luidt “Wonen in Limburg”. Tevens stelt de toekomstige woonmaatschappij er haar missie, visie en waarden voor.

Limburg krijgt één grote sociale huisvestingsmaatschappij

Persbericht 6 september 2021.

Sociaal wonen: Limburg kiest voor 1 woonactor met een sterke centrale organisatie en een decentrale en toegankelijke dienstverlening.