Raadslid Mia Cattebeke bracht op de gemeenteraad van 10 juni de herschikking van de buslijnen ter sprake. 'Buslijnen en -haltes zijn niet meer gebruiksvriendelijk voor, vooral, minder mobiele mensen'.
Velen contacteerden haar omdat ze hun vaste buslijn missen of omdat er in hun omgeving geen halte meer is. Jongeren komen te laat op school, ouderen kunnen niet meer vlot naar het ziekenhuis of woonzorgcentrum. Dorpscentra zijn niet langer bereikbaar voor minder mobiele mensen.
Het raadslid vindt het een goede zaak dat Kortrijk een oplossing biedt aan senioren en mensen met een beperking door, ondanks de jaarlijkse meerkost van 40.000 euro, meer taxibonnen te voorzien die het wegvallen van buslijnen naar AZ Groeninge kunnen opvangen. Toch vraagt ze zich af of de klok niet wordt teruggedraaid door mensen, die eerder de weg vonden naar het openbaar vervoer, nu de taxi te laten nemen.
Mia Cattebeke drong er bij het stadsbestuur op aan om deze problematiek met De Lijn en/of de vervoersregio aan te kaarten en oplossingen te vinden voor de buslijnen naar het ziekenhuis, de ontmoetingscentra en de woonzorgcentra.
Het antwoord van schepen De Coene bleef vaag en kwam erop neer dat hij hoopt dat de nieuwe Vlaamse regering haar beleid rond openbaar vervoer grondig zal herzien.
De bussen van en naar AZ Groeninge hebben hun standplaats aan de achterkant van het station. Wie naar Heule of Bissegem wil, moet dan naar aan de voorkant van het station. Minder mobiele mensen geraken daar niet, want de ondergrondse doorgang heeft enkel trappen en is dus niet toegankelijk.