Wellie in Mol zien nor elkander om
We willen zorgen voor het welzijn van elke Mollenaar
De maatschappelijke uitdagingen op vlak van zorg en gezondheid zijn zeer groot de komende jaren, ook in onze gemeente. Als landelijke centrumgemeente huisvesten we heel wat zorginstellingen en spelen we een belangrijke rol in het algemeen welzijn van de inwoners uit Mol en omstreken.
We wensen dan ook graag een geïntegreerd welzijnsonthaal te creëren op de welzijnssite Ten Hove waar de Mollenaar met al zijn welzijnsvragen terecht kan. Door het samenbrengen van heel wat welzijnspartners – zoals Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), het consultatiebureau van baby’s en peuters en de gemeentelijke welzijnsdiensten – wordt de dienstverlening beter op elkaar afgestemd.
Geef kinderen wortels om te groeien en vleugels om te vliegen
We zijn er van overtuigd dat gezinnen de eerste en belangrijkste plaats zijn waar een zorgzame samenleving ontstaat. Het is voor ons dan ook evident dat we gezinnen met kinderen zo maximaal mogelijk ondersteunen in alle fases van het leven. Door de realisatie van een fysiek Huis van het Kind op onze welzijnssite bundelen we de krachten met andere (jongeren)welzijnsactoren. Zo geven we multidisciplinaire ondersteuning aan kinderen en ouders in de eerste 1000 dagen van hun leven en in alle latere ontwikkelingsfases. Het is ons doel om erkend te worden als kindvriendelijke gemeente.
We streven naar een maximalisatie van het aantal kinderopvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Hiervoor zetten we in op blijvende ondersteuning, samenwerking en coördinatie met bestaande particuliere initiatieven en gespecialiseerde organisaties teneinde het aanbod van kinderopvang te verhogen en te optimaliseren.
Bovendien hebben we speciale aandacht voor kinderarmoede door in te zetten op vroeg en nabij. Des te vroeger we kwetsbare ouders en kinderen ondersteunen, des te weerbaarder en sterker maken we de ouders, en bijgevolg ook de kinderen. In ons armoedebeleid is dit onze eerste focus. Door in te zetten op bestrijding van kinderarmoede hopen we op langere termijn ook armoede in het algemeen te kunnen terugdringen. Door een verdere harmonisatie van de samenwerking met de armoedeorganisaties versterken we de aanpak van armoede in onze gemeente.
Ook gezinnen van nieuwkomers in onze gemeente kunnen rekenen op onze ondersteuning. Zo zullen we blijven inzetten op integratie en kennis van het Nederlands via initiatieven zoals Babbelkousje, peuterspeelpunt en de inrichting van de zomerscholen. Op die manier verhogen we de kansen op de arbeidsmarkt voor volwassenen en voor kinderen, jongeren in het onderwijs. Zo creëren we het uitzicht op een mooie toekomst in onze gemeente.
We bouwen een gloednieuw, duurzaam, polyvalent en goed geïsoleerd jeugdhuis waarin we de huidige jongerenwerkingen van onze gemeente integreren. Het Jeugdhuis moet een fijne ontmoetingsplek zijn waar jongeren zich kunnen ontspannen en alle kansen krijgen om hun creativiteit en ondernemingszin verder te ontplooien. Ook wanneer het moeilijker gaat in het leven van jongeren zien we een rol weggelegd voor het jeugdhuis. Daarom willen we in het jeugdhuis ook een ‘Overkop-huis’ vestigen, gericht op het welzijn van jongeren.
De voorbije jaren hebben we samen met verschillende partners al heel wat inspanningen geleverd om het welzijn van jongeren te verhogen. Op alle Molse middelbare scholen kunnen de leerlingen – in samenwerking met het CLB- op de school zelf ondersteuning krijgen van een eerstelijnspsycholoog. Ook de campusflik en de jongerenopbouwwerker detecteren signalen en gaan hiermee aan de slag.
Onbeperkte inzet voor personen met een beperking
We willen de maand oktober ook de volgende jaren op de kaart blijven zetten als onbeperkte maand in Mol. Het is belangrijk om aandacht te blijven besteden aan personen met een beperking. Zowel bestaande initiatieven als nieuwe initiatieven willen we in de kijker zetten om personen met een beperking een hart onder de riem te steken. Een bewustwordingscampagne via diverse media over hoe om te gaan met personen met een beperking is zeker aan de orde.
De aandachtspunten uit de inspiratienota van de Molse Adviesraad voor Personen met een beperking willen we ter harte nemen. We dringen er bij NMBS en De Lijn op aan om openbaar vervoer maximaal aan te passen voor personen met een beperking. Zelf blijven we ten volle investeren in onze mindermobielecentrale en handicars. Ook blijven we fors investeren in voetpaden en straten om deze rolstoelvriendelijker te maken, het project Centrum West is een goed voorbeeld daarvan.
Mol moet een gemeente worden waar personen met een beperking zich altijd en overal welkom voelen en erbij horen. We willen eventorganisatoren sensibiliseren zodat ze hier oog voor hebben, adviezen in de evenementenkluis kunnen hier toe bijdragen, alsook het delen van goede voorbeelden. Openbare gebouwen moeten zo ingericht worden zodat personen met een beperking zelf langs kunnen komen om zaken te regelen. Heel wat verenigingen verrichten prachtig werk voor personen met een beperking. We willen deze verenigingen blijven ondersteunen en de werkingssubsidie ervan verhogen.
Ook de partners met een residentieel aanbod – zoals bv. de Witte Mol en Den Brand – blijven we ondersteunen. Zo proberen we gronden via erfpacht ter beschikking te stellen om uitbreidingen mogelijk te maken. De inclusieve kinderopvang ‘Meneer Miel’ is alvast een schitterend voorbeeld.
Zorgzame buurten
De buurt is voor ons de plek bij uitstek waar men zorg draagt voor elkaar. In onze ideale wereld kunnen mensen met zorgnoden zo lang als mogelijk in hun vertrouwde buurt blijven wonen. Hiervoor ondersteunen we niet alleen onze individuele inwoners maar ook onze veerkrachtige dorpen als geheel. Het creëren van veerkrachtige dorpen is de ideale uitvalsbasis om een nog diepere werking, namelijk die van zorgzame buurten, op te zetten.
In onze ogen hebben we hiervoor, naast een ambtelijke dorpscoördinator ook een ambtelijke zorgcoördinator nodig. Daarnaast dragen ook zaken zoals ondersteuning van maaltijdbedeling aan huis, minder mobielenvervoer, een activiteitenaanbod op maat voor jong en oud, maar ook inspraak in de inrichting en de voorzieningen van de buurt zoals rustbanken bij tot een zorgzame buurt.
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk Mollenaars de zorg en ondersteuning kunnen krijgen die ze verdienen, vinden we het belangrijk dat de medewerkers van onze sociale diensten niet alleen waardevol werk leveren op onze welzijnssite maar ook uitbreken naar onze dorpen en buurten. Zo verlagen we de drempel naar onze dienstverlening en kunnen mogelijks meer mensen geholpen worden en leren ze elkaar helpen in hun eigen buurt. De buurt zelf kan hierin ook een rol spelen, denken we maar aan de seniorenantennes die eenzaamheid detecteren en mensen wijzen op de rechten en diensten waar ze aanspraak op kunnen maken.
Onze gouden generatie
Mol is een leeftijdsvriendelijke gemeente en wil dat blijven. Het aandeel 60-plussers zal de volgende decennia ook in Mol spectaculair toenemen. Opmerkelijk op de langere termijn is dat vooral het aantal 80-plussers sterk zal toenemen. Hier mogen we niet blind voor zijn, want deze trend zorgt voor enorme uitdagingen op verschillende domeinen. Wij willen er mee voor zorgen dat iedereen op een kwaliteitsvolle en zinvolle manier kan ouder worden in Mol.
We zien onder de jongere senioren actieve, zelfredzame mensen die vaak zelf zorg opnemen voor hun hoogbejaarde ouders. Het bestendigen van onze gemeentelijke thuiszorgpremie is hierbij een niet te missen iets.
Naast zorg zijn actieve, zinvolle tijdsbestedingen erg belangrijk om kwaliteitsvol ouder te worden. Een aangepast en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor ouderen is volgens ons essentieel. Ouderenverenigingen in onze dorpen kunnen hier belangrijke schakel zijn om het gediƯerentieerde aanbod in ons lokaal dienstencentrum (LDC) mee uit te dragen of om zelf activiteiten te organiseren.
Bovendien zijn vele senioren potentiële modelvrijwilligers. Door alle mogelijke vormen van vrijwilligerswerk kenbaar te maken en ouderen specifiek aan te spreken om een bepaalde rol, die hen op het lijf geschreven is op te nemen, kan dit menselijke kapitaal ingezet worden.
Digitalisering blijft voor ouderen vaak moeilijk. Daarom is het nodig om te blijven inzetten op laagdrempelige ondersteuning zoals de computerdokter, knoppenwinkel, digiknoppers, …
Om dit alles in goede banen te begeleiden, is de rol van de seniorenconsulent, die laagdrempelig bereikbaar is, zeer belangrijk. Ook vanuit de nieuwe welzijnsbalie, waarmee we willen bekomen dat ook ouderen kunnen verkrijgen waar ze recht op hebben, is het belangrijk om fysieke contactmomenten, zonder afspraak, blijvend aan te bieden.
De stijgende diagnoses aangaande (jong)dementie, de maandelijkse toeloop in het inloophuis voor dementie, nopen ons er toe om aan dit thema meer aandacht te schenken. Dat het inloophuis voor dementie moet blijven verder bestaan is een open deur intrappen. Maar, wij willen zelfs verder gaan: een professioneel aanspreekpunt voor de molse burger aangaande de dementieproblematiek, zodat het eenvoudiger wordt om je weg te vinden wanneer deze diagnose wordt gesteld.
Samen met de collega’s van de Witte Meren willen we de volgende jaren een heuse woonzorgzone ‘Den Boulevard’ gaan uitbouwen.
Senioren zijn de beste ervaringsdeskundigen om iets te vertellen over de impact van lokaal beleid op de kwaliteit van hun leven. De voorbije jaren is er een wonderlijke dynamiek geweest tussen senioren zelf, bevoegde ambtenaren en beleidsverantwoordelijken. Deze dynamiek, die gebaseerd is op samen nadenken, competenties en kennis delen, samen uitwerken, samen weten, samen beslissen, samen evalueren en opvolgen … die manier van samenwerken willen we absoluut behouden en indien nodig bijsturen, zodat goede en gedragen resultaten zich blijven voordoen. Een open seniorenraad speelt hierbij een cruciale, niet te missen rol om de ouderenbehoeften onder de aandacht te brengen.
Een mondiale samenleving
Zorg en welzijn beperken zich niet tot gemeente- of landsgrenzen. Daarom willen we ook blijven inzetten op solidariteit met de rest van de wereld. Onze stedenbanden met Santo Tomas en Kara Kara en alle activiteiten die hierrond georganiseerd worden zullen hierin uiteraard een belangrijke rol blijven spelen. Daarnaast hebben wij in Mol verschillende verenigingen die zich zeer ijverig inzetten in minder begoede delen van de wereld. Ook hen willen wij blijvend ondersteuning bieden in hun geleverde werk. Op die manier willen we alle kansen grijpen om van onze Molse burgers echte wereldburgers te maken door hen bewust te maken van de mondiale problemen die zich stellen en de rol die zij hierin kunnen spelen. Het uitbouwen van een ondersteuning voor zuiver individuele initiatieven missen we nog en willen we uitwerken.
Om deze mondiale samenleving niet uit het oog te verliezen, kunnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties een waardevolle leidraad zijn voor het gemeentelijk beleid.
Tot slot spreekt het voor zich dat we onze titel van faire gemeente wensen te behouden en zullen we dus blijven inzetten op eerlijke handel en duurzame ontwikkeling zowel in het zuiden maar ook in eigen streek.