Wij in Mol houden van/zorgen voor een nette, landelijke gemeente

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Wellie in Mol zen proper op os eigen


Onze ongelooflijke, mooie en veelzijdige open ruimte maakt ons uniek in Vlaanderen, België en Europa. De afwisseling tussen landbouw, bossen, heide en meren vind je nergens anders. Dit prachtige diverse landschap staat jammer genoeg steeds meer onder druk door de grote milieu en klimaatuitdagingen waarmee wij en de wereld geconfronteerd worden. Deze gaan we nooit helemaal zelf kunnen oplossen in Mol, maar we kunnen wel minstens ons steentje proberen bij te dragen.

Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, blijft de straat proper

De afgelopen jaren zetten we grote stappen naar een nettere gemeente: glas- en kledingcontainers verdwenen. Ophalingen van afval aan huis werden uitgebreid en we investeerden in camera’s en extra materiaal in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort.

Toch blijft zwerfvuil en sluikstort aanpakken één van onze grote prioriteiten. Mede dankzij de netheidsverantwoordelijken, verenigingen, scholen, gemeentearbeiders, … worden er jaarlijks tonnen zwerfvuil verzameld. Met de aankoop van extra mobiele camera’s en de inzet van bijkomende sanctionerende ambtenaren willen we de sluikstorters betrappen en straffen. Blikjes en pet-flessen maken bijna de helft uit van alle zwerfvuil in Mol, een gebruikersvriendelijke toepassing van statiegeld hierop zoals in Nederland, Duitsland & Scandinavië is dan ook op zijn plaats.

Via coaching door ovam willen we het aanbod van straatvuilbakken en hondepoepbakken evalueren en verder op punt zetten.

We blijven geloven in het principe dat de vervuiler betaalt. Omdat afval geen rekening houdt met gemeentegrenzen stemmen we onze tarieven af met de andere IOK-gemeentes. Onze containerparken willen we zo herinrichten dat het gebruikscomfort en de toegankelijkheid verhoogd wordt.

Ook op vlak van groen en klimaatadaptatie kunnen onze burgers een steentje bijdragen door in hun straat, woning of tuin kleine inspanningen te doen. Deze kleine maar waardevolle inspanningen willen we zo veel als mogelijk ondersteunen. Dit doen we o.a. door bomen uit te delen aan nieuwe inwoners en de werking van de tuinrangers en de ecodemotuin verder onder de aandacht te brengen. Ook laagdrempelige projecten zoals tuinstraten of tegelwippen zijn hiervoor dankbare handvaten. Door samen te werken met bedrijven en scholen wanneer er zich hier opportuniteiten op vlak van klimaat en milieu voordoen zorgen we voor een hefboomeffect en een breder draagvlak voor klimaatacties.

Om het beton nog verder terug te dringen bekijken we of we een stichel- en onthardingssubsidie in het leven kunnen roepen. Zo moedigen we mensen aan om rond hun eigen woning te ontharden en te vergroenen. Ook andere duurzame ingrepen kunnen hier mogelijk voor in aanmerking komen.

Zelf dragen we ons steentje bij door de begraafplaats van Achterbos en het Boulevardpark grondig te renoveren en nutteloze, makkelijk te verwijderen verhardingen effectief en versneld te verwijderen.

Het (groen) onderhoud in onze dorpskernen en op onze begraafplaatsen besteden we niet langer uit aan externe firma’s. Door dit door onze eigen uitvoeringsdienst te laten doen, kunnen we beter inspelen op onverwachte calamiteiten. Bovendien creëren we zo eigenaarschap bij onze medewerkers voor het werk dat ze verzetten.

Samen met de waterloopbeheerders trachten we de grachten, beken en rivieren in onze gemeente te onderhouden met oog voor de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt.

Het lokaal bestuur en zijn medewerkers hebben een voorbeeldfunctie met betrekking tot duurzaamheid. Daarom zetten we maximaal in op fietsend woon-werk-verkeer, het verkleinen van de papierberg, uitschakelen van toestellen als we ze niet gebruiken, hergebruik van materialen, … want alle kleine beetjes maken samen een groot verschil.

Mol? Natuurlijk

Onze aarde is enig & kostbaar, we moeten dus volop inzetten op groene energie. Het zou logisch zijn dat er in het noorden van Postel naast de E34 windmolens geplaatst kunnen worden. Elders in onze gemeente is dit minder evident. Desalniettemin staan we open voor projecten die voldoende draagvlak hebben en de negatieve impact van windmolens maximaal beperken.

De ontwikkelingen op het vlak van andere alternatieve energieoplossingen zoals bv. warmtenetten volgen we op de voet. Indien er zich opportuniteiten voordoen voor ons eigen patrimonium trachten we deze optimaal te benutten.

Laadpunten voor elektrische voertuigen, de aankoop van elektrische wagens, … dit wordt voor meer mensen mogelijk. Daarom trachten we voldoende publieke elektrische laadpunten voor fiets en auto te voorzien. Het cambio-deelwagensysteem willen we verder uitbreiden.

Samen met VITO maakt SCK deel uit van een enorme campus in Mol voor hoogwetenschappelijk onderzoek. Toekomstige projecten van VITO en SCK zoals b.v. medische toepassingen of de zogenaamde SMR’s (kleine modulaire reactoren) zullen we steeds op een grondige manier trachten te ondersteunen. Op die manier verankeren we internationaal hoogstaand wetenschappelijk onderzoek in onze gemeente en zetten we in op blijvende tewerkstelling op de nucleaire site.

We zijn trots op onze landbouw! Ze zorgen met veel passie en toewijding voor eten op ons bord en zijn de bewakers van vele van onze typische landschappen. Jammer genoeg wordt het steeds moeilijker om als landbouwer zorgeloos een bedrijf te runnen. Onze boeren kunnen rekenen op onze steun. We blijven inzetten op overleg en dialoog met onze landbouwers en zullen hen ondersteunen in hun zoektocht naar rechtszekerheid en het behoud van hun landbouwgrond.

Lokale producenten zetten we daarom in de kijker, zodat iedereen weet hoe ook hij/zij met kleine stappen mee kan werken aan een duurzamer Mol. Uit ervaring weten we dat onze lokale producten veel lekkerder en kwalitatief beter zijn dan de massaproductie uit verre landen. De ecologische voetafdruk van de korte keten is bovendien veel kleiner.

We verliezen ook onze natuurpracht niet uit het oog. De unieke natuurgebieden die onze gemeente rijk is, willen we maximaal conserveren en ontsluiten. In samenspraak met eigenaars trachten we onze landschappen te versterken en te herstellen. Dit doen we door houtig erfgoed in kaart te brengen en dit actief te beheren en te herstellen. We denken hierbij aan wateringen, houtkanten, heggen, hagen, trage wegen en andere kleine landschapselementen.

Gerelateerde standpunten